Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Makaron z kukurydziany bez glutenu

Makaron Kukurydziany Bezglutenowy

Bezglutenowy makaron kukurydziany

Makaron kukurydziany jest chętnie kupowany przede wszystkim ze względu na brak glutenu. Mogą po niego sięgnąć osoby, które nie tolerują produktów z pszenicy. Chociaż makaron kukurydziany bezglutenowy jest dosyć kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, to jego zalety przykrywają wady.

Jakie są zalety makaronu kukurydzianego bez glutenu?

Makaron kukurydziany bez glutenu jest smaczny, dosyć tani i zdrowy. Jest to jedna z najpopularniejszych alternatyw dla glutenowych makaronów z mąki durum albo z tradycyjnej mąki pszennej. W tym makaronie kukurydza jest najważniejszym surowcem. To udomowiona trawa, która pochodzi z Meksyku. Chociaż w dzisiejszych czasach pewnie o wiele bardziej jest kojarzona z popcornem i ze Stanami Zjednoczonymi.

Makaron kukurydziany bezglutenowy - przepis

Makaron kukurydziany bezglutenowy jest dosyć miękki. Może się kruszyć. Dlatego o wiele łatwiej będzie Ci pokroić go w kwadraty podobne do łazanek niż na długie paski. Wystarczy, że będziesz go gotować przez chwilę. Świetnie smakuje na przykład w połączeniu z sosem pomidorowym.

Do zrobienia domowego makaronu kukurydzianego bez glutenu, będą Ci potrzebne następujące składniki:

Zacznij od zagotowania w garnku 300 ml wody. Następnie dorzuć do niej 350 g mąki bezglutenowej i mocno zamieszaj. Powinno utworzyć się miękkie ciasto. Poczekaj kilka minut aż ostygnie. Kolejnym krokiem jest włożenie do miski zaparzonej mąki, dodanie surowej mąki i wyrobienie z niej twardej kuli ciasta. Następnie ciasto podziel na dwie części. Płat papieru do pieczenia posyp mąką, połóż połowę ciasta, rozwałkuj. Nie zapominaj o mące. Ciasto pokrój wzdłuż oraz w poprzek. Wrzuć makaron kukurydziany bezglutenowy do posolonej, gotującej się wody. Gotuj mniej więcej minutę aż wypłynie. Od razu pomieszaj z sosem i jedz. Inaczej makaron się z nimi pozlepia.

Makaron kukurydziany bezglutenowy – kaloryczność

Podamy tutaj wartości odżywcze w jednej porcji, czyli 100 gramach. Wartość energetyczna to 1505 kJ/ 355,00 kcal. Dodatkowo znajduje się w nim 0,95 gramów tłuszczu, 0,14 gramów kwasów tłuszczowych nasyconych, 79,12 gramów węglowodanów, 0,60 gramów cukrów, 6,45 gramów białek, 0,03 grama soli.

Bezglutenowy makaron z kukurydzy – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w makaronie kukurydzianym bezglutenowym to 78, a ładunek glikemiczny to 53. Natomiast makaron kukurydziany ugotowany ma indeks glikemiczny 78 i ładunek glikemiczny 18.

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik wyjątkowo ważny dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Mówi on o tym, jak szybko po spożyciu konkretnego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100). Makaron kukurydziany bezglutenowy ma wysoki indeks glikemiczny. Można go spożywać będąc na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

makaron kukurydziany bezglutenowy

Makaron kukurydziany bezglutenowy w diecie

Ogólnie makarony są uważane za produkt zabroniony na diecie. Jednak prawda jest taka, że makaron nie jest tak tuczący, jak się to powszechnie przedstawia. Wystarczy go tylko odpowiednio przygotować.

Niestety osoby odchudzające się zazwyczaj całkowicie rezygnują ze spożywania węglowodanów. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim makaron, ziemniaki oraz pieczywo bezglutenowe. Wynika to z popularnego poglądu, że węglowodany są wrogiem szczupłej sylwetki. To nie jest zgodne z prawdą. Wystarczy wybrać pomiędzy węglowodanami prostymi a złożonymi. Ważne jest również dobre ugotowanie makaronu kukurydzianego bezglutenowego.

Makaron kukurydziany nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby cierpiące na jego nietolerancję. Najważniejsza jest tutaj mąka kukurydziana. Makaron kukurydziany bezglutenowy jest wysokokaloryczny, ale za to ma dużo potasu i żelaza.

Czy makaron kukurydziany bezglutenowy jest zdrowy?

Jeżeli chodzi o wartość kaloryczną, to makaron kukurydziany bezglutenowy ma około 360 kcal w 100 g suchego produktu. Zawiera przede wszystkim węglowodany, ale również błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B (witamina B1, B3, B6), magnez, fosfor, mangan i cynk). Znajdują się w nim również niewielkie ilości potasu, żelaza i miedzi oraz kwasów tłuszczowych, w tym Omega-6.

Jeżeli chodzi o korzyści zdrowotne, to ze względu na bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, makaron kukurydziany bezglutenowy wspiera prawidłowe trawienie i redukcję poziomu cukru i niekorzystnego cholesterolu LDL we krwi. Ma więcej witamin i minerałów niż makaron pszenny.

Czy wiesz, że…

… makaron kukurydziany jest tak samo żółty jak kolby kukurydzy? W jego składzie znajduje się błonnik, witaminy B, E, A, a także magnez i potas. Ten ostatni jest pomocny w regulowaniu pracy serca i mięśni. Nie jest ciężkostrawny. Jest polecany dla cukrzyków, ponieważ nie zwiększa gwałtownie poziomu cukru we krwi. Poczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. Aby go ugotować, musi przebywać 10-12 minut we wrzątku. Najlepiej smakuje w połączeniu z kuchnią meksykańską. Dodaj do niego fasolę i ostre mięso, aby wydobyć jego smak.

Zaloguj się