Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka z bananów

Mąka bananowa jest ciekawą alternatywą dla tej tradycyjnej. Na pewno jest zdrowsza niż biała mąka pszenna. Nie zawiera glutenu, więc może być zamiennikiem dla mąki wytwarzanej z ziaren zbóż, czy orzechów. Mąka bananowa jest ważnym elementem diety paleo. Opiera się ona na produktach, które ludzie spożywali w epoce kamienia łupanego.

Mąka bananowa po raz pierwszy pojawiła się w latach siedemdziesiątych XX wieku. Wtedy gastroenterolog Walter Voegtlin, zaczął wspominać o konieczności powrotu ludzi do korzeni i odżywiania się, jak ludzie żyjący przed 10 tysiącami do 2,5 miliona lat. Banany od bardzo dawna są głównym źródłem węglowodanów w diecie w społeczeństwach Afryki i Jamajki. Żyjąca na tych terenach ludność stosowała własnoręcznie przygotowywaną mąkę bananową, ponieważ była ona znacznie tańsza od mąki pszennej

Mąka Bananowa

Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet
Termin przydatności: 10.05.2025
Cena:

12,77 zł

szt.
zobacz więcej

Dlaczego mąkę bananową wytwarza się z zielonych bananów?

Zielonych bananów raczej się nie kupuje. Każdy dobrze wie, że najpierw muszą dojrzeć, aby można było je zjeść. Jednak niedojrzałe banany o wiele prościej jest przetworzyć i zrobić z nich białą, lekką mąkę o neutralnym smaku.

Wykorzystywanie zielonych bananów do produkowania mąki jest korzystnym rozwiązaniem dla środowiska naturalnego. Każdego roku miliony niedojrzałych bananów są wyrzucane. Wynika to stąd, że w czasie transportu i magazynowania mogą się uszkodzić i nie da się ich wystawić na sklepowych półkach. Wykorzystywanie bananów, które w takim przypadku zostałyby odrzucone, jest ekonomiczne i rozsądne.

Jak zrobić mąkę bananową?

Zgodnie z tradycją w krajach tropikalnych banany były zamieniane na mąkę. W czasie całego procesu wykorzystywało się wyłącznie siłę własnych rąk. Zebrane banany najpierw się myło i kroiło na małe kawałeczki. Następnie pozostawiało się je doschnięcia na słońcu. Później banany były rozdrabniane za pomocą specjalnych moździerzy. Aktualnie cały proces przygotowywania ekologicznej mąki z bananów jest o wiele bardziej zautomatyzowany. Do wytworzenia 1 kg mąki bananowej potrzeba 8-10 kg surowych zielonych bananów.

Ze względów higieniczny banany w pierwszej kolejności są myte. Gdy już zostaną obrane, to na pięć minut wkłada się je do roztworu kwasu cytrynowego. Dzięki temu, banany zbyt szybko nie brązowieją. Następnie plasterki bananów suszy się w przeznaczonych do tego celu maszynach suszących lub na słońcu. Kolejnym etapem jest mielenie suchych plasterków bananów. W zależności od producenta mąki bananowej BIO suszy się i mieli całe banany razem ze skórką lub tylko ich plasterki. Ta pierwsza wersja charakteryzuje się wyższą zawartością białka, tłuszczów oraz błonnika pokarmowego.

W ostatnich latach zapotrzebowanie na mąkę z bananów w bardzo dużym stopniu się zwiększyło. Dlatego zaczęto ją produkować na masową skalę między innymi w Afryce i Ameryce Południowej.

Skrobia w mące bananowej – czym się wyróżnia?

Mąka bananowa BIO nie ma w swoim składzie glutenu. Dlatego jej spożywanie jest korzystne dla szerokiej grupy osób. Znajdują się w niej niewielkie ilości tłuszczu oraz całkiem sporo białka. Jednak jej najbardziej wartościowym składnikiem są oczywiście węglowodany. Jednym z nich jest skrobia oporna (z ang. 'resistant starch'). Dzięki temu, nie rozkłada się w systemie trawiennym człowieka. Przesuwa się po jelitach w niestrawionym stanie. Ulega częściowej fermentacji. Prowadzi to do wytworzenia się dużych ilości prebiotyków. Są to substancje bardzo potrzebne do życia bakteriom, które znajdują się w wewnętrznej mikroflorze człowieka. Proces fermentacji powoduje również, że tworzą się kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach. Mają one ogólne działanie prozdrowotne.

W mące bananowej znajdują się jeszcze korzystne dla zdrowia człowieka: nierozpuszczalny błonnik oraz inulina. Są one odpowiedzialne za prawidłową przemianą materii. Mogą mieć działanie przeczyszczające, ale tylko w niewielkim stopniu.

Jakie właściwości zdrowotne ma mąka z bananów?

Mąka bananowa może przyspieszać procesy zachodzące w jelitach. Dzięki temu, może mieć również pozytywne działanie na problemy trawienne oraz stan układu odpornościowego. W jelicie człowieka znajdują się też dobroczynne szczepy bakterii. Mogą one hamować rozwój infekcji bakteryjnych w jelicie grubym. Składniki obecne w mące bananowej mogą się przyczyniać do poprawy funkcjonowania śluzówki jelita i mieć pozytywne działanie na ekspresję genów. Mąka z bananów może być pomocne przy biegunce, ponieważ może wspierać proces zagęszczania stolca. Dlatego mąka bananowa, szczególnie w wersji ekologicznej, to dobry wybór przy rozstroju żołądka o różnych podłożach.

Regularne spożywanie mąki bananowej może się wiązać też z innymi korzyściami zdrowotnymi. Warto wśród nich wymienić na przykład: wsparcie w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, pracy serca, zapobieganiu odporności na insulinę, czy zmniejszeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że …

… w Ekwadorze opatentowano mąkę bananową o nazwie NuBana RS65. Jest on sprzedawany jako żywność funkcjonalna.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800