Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO śmietana

Śmietana to produkt wytwarzany z mleka. Jest ona najważniejszym i podstawowym składnikiem wielu potraw i sosów. Bita śmietana to z kolei doskonały dodatek do domowych wypieków i słodkich deserów. Śmietana niestety nie ma dobrych opinii zarzuca się jej, że nie zawiera wielu wartościowych składników odżywczych. Nie jest to do końca zgodne z prawdą. Nie dość, że jest w niej białko, to również dużo witamin i minerałów.

Śmietana jest bardzo powszechnie stosowana w kuchni europejskiej i pochodzącej z Ameryki Północnej. Można ją dodawać do potraw wytrawnych, sałatek, owoców. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu śmietana ekologiczna jest nośnikiem smaku. Oznacza to, że podbija walory smakowe każdego dania.

Śmietana

Śmietana – wartości odżywcze

Śmietana podobnie jak pozostały dostępny w sklepach nabiał zawiera bardzo duże ilości białka, wapnia, fosforu, witaminy A, witaminy B2 i witaminy B12.

Wapń i fosfor to dwa bardzo ważne składniki dla kości i zębów. Wapń bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów. Jego odpowiedni poziom w organizmie może ochronić Cię przed takimi nieprzyjemnymi dolegliwościami, jak skurcze mięśni (najczęściej pojawiają się wieczorami). Fosfor bierze udział w procesie prawidłowego wchłaniania się wapnia przez organizm. Dodatkowo, uczestniczy w syntezie białka i procesie mineralizacji kości.

Natomiast witamina B12 ma bardzo duży wpływ na układ nerwowy i przemianę materii. Witamina A może korzystnie działać na kondycję Twojej skóry, włosów i paznokci. Warto ją stosować również po to, żeby mieć lepszą odporność, w szczególności w sezonie jesienno-zimowym.

Śmietana jest produktem o bardzo dużej ilości kalorii i zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Stąd właśnie biorą się tak złe opinie na jej temat. Jednak warto jednocześnie mieć świadomość tego, że kwasy tłuszczowe nasycone, które pochodzą z produktów mlecznych mogą mieć naprawdę niewielki, negatywny wpływ na organizm. Szczególnie jeszcze ograniczasz spożycie kwasów tłuszczowych i cholesterolu na co dzień. Śmietana ekologiczna w niewielkich ilościach to zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań.

Śmietana – jaki ma skład i jak się ją produkuje?

Śmietana na skalę przemysłową jest produkowana ze słodkiej śmietanki. Otrzymuje się ją w procesie odwirowywania mleka i dodawania do niej bakterii fermentacji mlekowej. W ten sposób się ją odpowiednio zakwasza i zagęszcza. Śmietanka wykorzystywana do produkowania śmietany może przechodzi proces pasteryzacji lub homogenizacji i pasteryzacji.

Na samym początku śmietana była pozyskiwana z górnej warstwy mleka zostawionego w średniej temperaturze od chwili jej ostania. W śmietanie ekologicznej znajduje się co najmniej 18 procent tłuszczy. Ma gęstą, jednolitą konsystencję. Nie może być tutaj widoczne oddzielanie się serwatki. Śmietana ekologiczna posiada jasną, kremową barwę i trochę kwaskowy smak. Śmietana jest pakowana następnie w plastikowe kubki, a w wersji ekologicznej w opakowania kartonowe lub szklane.

Jak możesz zrobić śmietanę ekologiczną w domu?

Do przygotowania śmietany ekologicznej w domu będą Ci potrzebne śmietanka i kultury starterowe. Na samym początku śmietankę musisz podgrzać do temperatury 85 st. C - 90 st. C i utrzymywać w niej przez około 5 minut. Kolejnym etapem jest schłodzenie jest do 20 stopni Celsjusza. Następnym krokiem jest dodanie kultur starterowych i dokładne wymieszanie wszystkich składników.

Tę mieszaninę musisz pozostawić na okres od szesnastu do osiemnastu godzin w temperaturze 20 st. C. Po uzyskaniu gęstej konsystencji mieszaninę umieść się w lodówce i przechowuj od 4 do 6 dni.

Kto nie powinien spożywać śmietany?

Chociaż śmietana jest naprawdę pyszna, to powinny jest unikać osoby, które mają uczulenie na białka mleka krowiego. Śmietana nie będzie dobrym produktem również dla osób, które są odchudzają lub mają nadwagę.

Czym charakteryzuje się śmietana BIO?

Przede wszystkim, jest bardzo wysokiej jakości. Nie zawiera ona żadnych niepotrzebnych dodatków w postaci: substancji zagęszczających (żelatyna, guma guar, karagen), skrobi modyfikowanej, mleka w proszku, emulgatorów, barwników. Najlepsza śmietana ekologiczna, to taka, która ma po prostu krótki i nieskomplikowany skład. Powinna być w niej śmietanka oraz kultury bakterii mlekowych.

Ekologiczną śmietanę możesz kupić w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością, takich jak Biosklep. Warto przejrzeć również działy BIO w supermarketach i sklepy internetowe. Koniecznie sprawdź, czy oglądany przez Ciebie produkt został wytworzony z certyfikowanych składników.

Czy wiesz, że…

… w latach 2009-2010 przetwórstwem mleka ekologicznego zajmowało się jedynie 5 podmiotów, a w 2012 roku liczba ta wzrosła do 17. W kolejnych latach liczba ekologicznych mleczarni spadała i w 2014 roku pozostało tylko 6 producentów, którzy łącznie wyprodukowali 1.093 ton sera i przetworów mlecznych. Rok później produkcja ekologicznych serów i wyrobów mleczarskich zwiększyła się czterokrotnie, osiągając 4.095,7 ton. Kolejny rok to czas intensywnego rozwoju ekologicznego przetwórstwa mleka. Liczba producentów w 2016 roku wzrosła dwukrotnie, a wielkość produkcji osiągnęła rekordowe 149.305,3 ton organicznego sera i bio przetworów mlecznych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800