Filtruj
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Kakao, ze względu na swoją wartość zwane napojem bogów, rdzennie wywodzi się z Meksyku i Gwatemali, gdzie znane i uprawiane jest od przynajmniej 3 tysięcy lat.
 
Dzisiaj kakao dzielimy na:
1) konsumpcyjne, powszechnie uprawiane, głównie odmianę Forastero, którą charakteryzuje bardzo wyrazisty smak i stanowi 85% globalnej uprawy.
2) szlachetne:
- Kakao Crollio  o intensywnym aromacie i delikatnie karmelowym posmaku, stanowiącą jedynie 3% światowych upraw kakaowca i wykorzystywaną  głównie do produkcji ekskuzowanego kakao w proszku.
- Kakao Trinitario stosowanego głównie do wyrobu luksusowych tabliczek czekolady.
 
Surowe ziarno kakao najpierw poddawane jest fermentacji miąższu, następnie suszeniu i prażeniu ziaren, ostatecznie mieleniu. Gdy dodatkowo poddane zostanie mechanicznemu tłoczeniu masła kakaowego, uzyskamy odtłuszczone kakao w proszku.
Jeśli zaś pominięty zostanie proces prażenia, uzyskamy produkt w jakości raw, czyli surowe kakao, coraz częściej wybierane przez konsumentów, nie tylko witarian.
 
Kakao określane jest często terminem superfoods, gdyż obfituje w szereg wartościowych substancji, m.in.:
- teobromina i kofeina, które pobudzają do aktywności, poprawiają koncentrację i zmniejszają zmęczenie,
- polifenole poprawiające pamięć oraz korzystnie wpływające na układ krążenia,
- szereg pierwiastków m.in. żelazo magnez, fosfor, potas oraz witamin,
- tryptofan, serotonina i dopamina, za które chyba najbardziej kochamy czekolady, bo dają nam poczucie szczęścia i przyjemności, dlatego tak wiele osób lubi poprawiać sobie nastrój właśnie tabliczką czekolady czy filiżanką gorącego napoju.
- kwasy tłuszczowe w dużej ilości.
 
Udowodniono, że kakao ma na nas bardzo zbawienny wpływ np. pomaga zapobiegać demencji oraz kamicy nerkowej i oczywiście jest silnym afrodyzjakiem.
Ponadto ma niski indeks glikemiczny, IG 20.
 
Owoce kakaowca zakupić możemy pod kilkoma postaciami:
- surowe ziarno, całe lub pokruszone
- kakao sproszkowane do napojów, odtłuszczone lub pełnotłuste (ok. 20% tłuszczu)
- tłuszcz kakaowy
- czekolady oraz kuwertury.
 
Bez względu na to, jaką postać wybierzemy, na pewno wyjdzie nam to na dobre!
U nas znajdziesz kakao ekologiczne oraz kakao bezglutenowe
 

Kakao Surowe Criollo Sproszkowane BIO 250 g Natu Kakao Surowe Criollo Sproszkowane BIO 250 g Natu
Producent: Natu
Cena: 24,99 zł
zobacz więcej
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl