ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO BIO kakao

Kakao ekologiczne

Kakao ekologiczne to smaczny i zdrowy napój, który zapewnia optymalną dawkę energii, witamin, magnezu i żelaza. Wypijane o poranku poprawia nastrój na cały dzień. Kakao ekologiczne sprawdza się także jako dodatek do koktajli, ciast oraz deserów. Ze względu na właściwości regeneracyjne jest polecane osobom regularnie trenującym oraz pracującym umysłowo. Kakao wywodzi się z Meksyku i Gwatemali, gdzie kakaowce są uprawiane od ponad 3 tysięcy lat.

Jak powstaje kakao ekologiczne?

Przemysłowe plantacje kakaowca uważa się za jedne z najbardziej zanieczyszczonych pod względem chemicznym. Wynika to w dużej mierze z braku świadomości oraz podstawowej wiedzy u samych rolników. Kakaowce są uprawiane nisko nad ziemią i w miejscach, gdzie jest ciepło i mokro. To idealne warunki do rozprzestrzeniania się m.in. chorób grzybowych. Na konwencjonalnych uprawach rolnicy często stosują opryski z pestycydów. Niestety wielu z nich nie zna zasad stosowania tych środków. W efekcie opryski są wykonywane niezgodnie z opisanymi zaleceniami. Ma to bezpośredni wpływ na stopień zanieczyszczenia roślin i jakość surowca pozyskiwanego do produkcji kakao.

Zupełnie inaczej jest w przypadku certyfikowanych upraw ekologicznych. Rośliny są tam chronione w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych. Rolnicy zapewniają im potrzebne zacienienie, zakładając plantacje w dżungli, pod osłoną drzew. Ma to podwójną korzyść, ponieważ korony drzew zasiedlają ptaki, które żywią się szkodnikami. Aby zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się chorób, rolnicy zachowują odpowiednie odstępy pomiędzy kolejnymi drzewkami. Ekologiczne plantacje kakaowca są zakładane w regionach naturalnego występowania tej rośliny.

Kakao ekologiczne powstaje z ziaren kakaowca. Po wyjęciu z owoców są one poddawane procesowi fermentacji oraz suszenia. W efekcie powstaje surowe kakao w ziarnach, które w takiej formie jest transportowane z miejsca uprawy do Europy. Następnie ziarna można zmielić po zamrożeniu do temperatury 60 stopni poniżej zera (mielenie kriogeniczne). W ten sposób powstaje surowe kakao ekologiczne. Może być ono dodatkowo poddane prażeniu, a następnie mechanicznemu tłoczeniu. W efekcie powstaje odtłuszczone kakao ekologiczne w proszku.

Kakao ekologiczne – najbardziej popularne odmiany

Wyróżniamy trzy najpopularniejsze odmiany kakao ekologicznego:

1) konsumpcyjne, powszechnie uprawiane, głównie odmianę Forastero
2) szlachetne:
- Ekologiczne Kakao Crollio
- Ekologiczne Kakao Trinitario

Ekologiczne kakao Forastero wywodzi się z dorzecza Amazonii. Aktualnie jest uprawiane głównie w Afryce (Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej). Hiszpanie sprowadzali to kakao z Wenezueli. Odmiana Forastero zdominowało rynek i stanowi nawet 85-95% produkcji globalnej. Wynika to przede wszystkim z niewielkich wymagań rośliny oraz względnej łatwości uprawy. Forastero rośnie szybciej od pozostałych odmian, jest mniej podatne na choroby i szkodniki oraz daje większy plon.

Ekologiczne kakao Criollo to szlachetna i bardzo rzadka grupa, na którą składa się wiele odmian. Jej udział w produkcji globalnej wynosi zaledwie 1%. Ciekawostką jest fakt, że jeszcze 200 lat temu ta grupa miała pozycję dominującą w stosunku do pozostałych. Criollo pochodzi z Wenezueli i Kolumbii. Jest także uprawiane w Meksyku. Peru, Sri Lance i na Madagaskarze. Ma duże wymagania, ponieważ drzewa kakaowca są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych. Wydajność upraw jest znacznie niższa niż w przypadku Forastero.

Ekologiczne kakao Trinitario charakteryzuje się delikatnym smakiem. To tak naprawdę forma hybrydy powstałej w XVII wieku z dwóch opisanych wyżej odmian. Trinitao ma aromat charakterystyczny do Forastero oraz subtelny smak Cirillo. Udział tej odmiany w globalnej produkcji wynosi obecnie poniżej 10%.

Kakao ekologiczne można kupić pod różną postacią. Najczęściej występuje w formie:

  • surowych ziaren, które mogą być sprzedawane w całości lub w formie pokruszonej,
  • sproszkowanego kakao do napojów, w formie odtłuszczonej lub pełnotłustej (zawiera ok. 20% tłuszczu),
  • tłuszczu kakaowego,
  • czekolady lub kuwertury.
ekologiczne kakao

Jakie właściwości ma kakao ekologiczne?

Kakao ekologiczne zalicza się do tzw. superfoods. Ziarna kakaowca są bogate w magnez i potas, czyli pierwiastki mające pozytywny wpływ na układ nerwowy. Wzmacniają go oraz pomagają w leczeniu nerwic i depresji. Ze względu na te właściwości zaleca się kakao ekologiczne kobietom w ciąży. Kakaowiec ma właściwości wpływające pozytywnie na pracę mózgu. Poprawia koncentrację i pamięć oraz wspomaga walkę ze stresem. Surowe kakao ekologiczne bierze udział w procesie wytwarzania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kakaowiec zawiera także żelazo, cynk, fosfor, miedź oraz mangan. Jest cennym źródłem witaminy B1, B2 i B3. Ponadto zawiera kwas pantotenowy oraz antyoksydanty (polifenole, flawonoidy). Duża ilość przeciwutleniaczy chroni przed tworzeniem się skrzepów oraz utlenianiem cholesterolu LDL. Regularne picie kakao ekologicznego stabilizuje ciśnienie krwi i neutralizuje objawy menopauzy.

Kakao ekologiczne zawiera kofeinę, która pobudza organizm, dodaje energii oraz przyspiesza regenerację organizmu. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina hamuje powstawanie złogów w drogach moczowych i nerkach. Pomaga także pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Teobromina wspomaga procesy trawienia, pobudza żołądek do pracy i działa rozkurczowo na jelita.

Kakao ekologiczne to idealny dodatek do deserów, musów, koktajli owocowych oraz wypieków. Ziarna kakaowca stanowią bazę dla wielu produktów czekoladowych jak posypki, ciasta, lody czy desery. Kakao ekologiczne można także dodawać do kawy lub gorącej czekolady. Najprostszą i najbardziej znaną metodą jego przygotowania jest wymieszanie łyżki kakao z kubkiem ciepłego mleka.

Bez względu na to, jaką postać wybierzemy, na pewno wyjdzie nam to na dobre!
U nas znajdziesz kakao ekologiczne oraz kakao bezglutenowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium