ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

ekologiczne orzechy makadamia

Orzechy macadamia

Na wiele setek lat przed europejskim osadnictwem, aborygeni z Australii trudnili się zbieractwem – m.in. pozyskiwali rdzenne orzechy z lasów deszczowych i spożywali je jako przekąski. Wiecznie zielone drzewo macadamia rośnie we wschodniej części Australii, a jego owocami są okrągłe pestkowce.
Pod koniec XIX wieku orzechy makadamia zostały po raz pierwszy przywiezione na Hawaje, które dziś są jednym z jego największych producentów na świecie.

Jak się zbiera orzechy macadamia?

Zbiór orzechów makadamia rozpoczyna się, gdy zaczynają spadać na ziemię. Więksi producenci stosują mechaniczne zamiatarki do zbierania orzechów z gleby. Orzechy są następnie płukane i suszone w ciągu jednej doby od zbioru, a by odsłonić twarde i gładkie skorupki. W kolejnym etapie sortuje się je według wielkości i barwy, a następnie orzechy są naciskane za pomocą stalowych rolek, aby rozbić skorupę i wyłuskać orzechy.

Wartości odżywcze w orzechach macadamia

Orzechy macadamia posiadają cenne wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne. Obfitują w bogactwo tłuszczów nienasyconych, są nieocenione w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w kosmetyce oraz w kuchni, z uwagi na swój delikatny, kremowo maślany, słodkawy smak.

Dostarczają dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie działających na funkcjonowanie układu krwionośnego, chroniącymi przed  schorzeniami serca, usprawniającymi pracę mózgu.

Orzechy makadamia ekologiczne są jednym z niewielu rodzajów żywności, które zawierają kwas palmitynowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy, które może poprawić metabolizm tłuszczów. Badania dowiodły, że kwas palmitynowy poprawia wrażliwość na insulinę i przyczynia się do zmniejszenia wzrostu masy ciała.

W porównaniu do innych orzechów, makadamia mają najniższy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (6: 1). Spożywanie pokarmów z odpowiednim bilansem obu niezbędnych kwasów tłuszczowych jest istotne dla zmniejszenia stanów zapalnych w naszym ciele.

Witaminy w orzechach macadamia

Ekologiczne orzechy makadamia stanowią doskonałe źródło żelaza, poprawiając metabolizm komórkowy, a także przeciwdziałając niedokrwistości. Kryją w sobie również sporo wapnia, selenu, magnezu, miedzi i potasu, witaminy E oraz witamin z grupy B, a ponadto zawierają sporo błonnika pokarmowego. Regularne ich spożywanie skutecznie zapobiega stanom depresyjnym, zdenerwowaniu i zmęczeniu.

Występująca w ekologicznych orzechach macadamia tiamina istotnie wspiera działanie układu nerwowego, utrzymuje w zdrowiu wzrok i wspomaga funkcje mózgu. Mangan przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia, rozwoju kości i regulacji poziomu cukru we krwi.

Orzechy makadamia BIO są bogate w silne przeciwutleniacze, takie jak fitochemikalia i witaminę E. Te przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom komórek i stresowi oksydacyjnemu powodowanemu przez wolne rodniki.

ekologiczne orzechy macadamia

Orzechy makadamia - wartość kaloryczna

Kalorie w ekologicznych orzechach makadamia stanowią dość wysoką wartość (718 kcal w 100 g), dlatego dzienna porcja tej przekąski nie powinna przekraczać 6-7 sztuk. Dietetycy sugerują, aby spożywać najwyżej garść orzechów kilka razy w tygodniu, zamiast innych, mniej zdrowych, a równie kalorycznych produktów. Warto więc przemyślany sposób wkomponować je w swoją dietę, aby posłużyły dobremu zdrowiu naszego organizmu.

Badania dowodzą, że warto stosować je także na diecie odchudzającej. Spożywanie ich na surowo lub uprażonych pomaga uregulować poziomy cukru we krwi oraz cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają otyłości.

Orzechy macadamia w kuchni

Owoce drzewa makadamia świetnie posłużą do przyrządzenia kremów i mas do tortów. Warto je spożywać również jako samodzielną przekąskę oraz dodawać do sałatek. Wspaniale będą wyglądać jako dekoracja domowych słodkości i deserów. W wersji wytrawnej stworzą doskonałe kompozycje z sosami z dodatkiem anchois i czosnku. Dzięki kremowej konsystencji oraz słodkiemu smakowi ekologiczne orzechy macadamia są doskonałym dodatkiem zarówno w deserach – takich jak orzechowe ciasteczka makadamia czy torty przekładane kremem – jak i w pikantnych daniach.

Dla wydobycia słodyczy doskonałe jest połączenie orzechów makadamia z czekoladą, żurawiną, kokosem lub bananami. Orzechy można dodać całe lub posiekane, im większy rozmiar cząstek, tym przyjemniej chrupią.

W potrawach pikantnych stopień rozdrobnienia orzechów macadamia ekologicznych może być różny zależnie od dania. Przyrządzenie pesto wymaga zmielenia ich na drobny proszek za pomocą blendera. Zamiennie można połączyć mąkę z orzechów makadamia z kolendrą i olejem kokosowym. Warto dodać całe orzechy lub jego kawałki  do świeżego ananasa i  podawać je z panierowaną rybą.

Jak przechowywać orzechy macadamia?

Orzechy macadamia należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, do czterech tygodni. Dla wydłużenia czasu przydatności do spożycia, warto je schować do lodówki lub zamrażarki. Ze względu na wysoką zawartość oleju, mogą mieć skłonność do jełczenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium