Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO płatki gryczane

Płatki Gryczane

Płatki gryczane

Płatki gryczane mają mniej intensywny smak niż kasza gryczana. Zyskały one na znaczeniu na fali trendu zdrowej żywności. Spożywanie ich wiązane jest z szeregiem zdrowotnych korzyści – dzięki bogactwu wartości odżywczych. Co istotne, jest to produkt bezglutenowy, dlatego też mogą go bezpiecznie spożywać osoby z nietolerancją glutenu (celiakią). Płatki gryczane powstają z całych ziaren gryki zwyczajnej, co pozwala zachować najcenniejsze składniki rośliny. Owsianka (lub raczej gryczanka) z nimi to świetna propozycja na śniadanie – warto więc rozszerzyć o nią swój codzienny jadłospis. Zwłaszcza jeżeli zależy nam na pożywnym i zdrowym daniu na początek dnia. Płatki z gryki znajdą zastosowanie również w przypadku zup, ciast czy deserów.

Właściwości płatków gryczanych

Płatki gryczane to spłaszczone owoce (ziarna) wyłuskanej gryki o grubości 0,2-0,4 mm. Mogą być produkowane również z mąki gryczanej zmieszanej z solą, słodzikami oraz otrębami innych zbóż. Dania z płatkami gryczanymi to doskonała propozycja na pożywne, zdrowe śniadania. Mają nie tylko cenne właściwości, ale przede wszystkim są smaczne – lekko słodkie, delikatne. Dobrze łączą się z owocami sezonowymi oraz mrożonymi.

Ekologiczne płatki gryczane występują pod postacią zwykłą, prażoną lub jako płatki błyskawiczne. Uważane są za pełnowartościowy składnik zbilansowanej diety. Skutecznie zaspakajają uczucie głodu, dostarczając dużej dawki energii do działania. Na szczególną uwagę zasługuje również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują skoków glukozy we krwi.

Walory płatków gryczanych

Gryczane płatki ekologiczne bogate są z różne ważne składniki odżywcze, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To bogate źródło witamin, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2), witamina E, P oraz PP (niacyna). Ponadto w ich składzie można znaleźć minerały m.in.: magnez, siarka, żelazo, kobalt, jod, wapń, fosfor, cynk, miedź, nikiel oraz bor.

Wśród węglowodanów najwięcej jest skrobi (ok. 67 g na 100 g produktu). Płatki gryczane BIO są źródłem błonnik rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ubogie są natomiast w tłuszcze w porównaniu do płatków zbożowych. Z tego też względu są idealne w diecie osób, które chcą utrzymać smukłą sylwetkę.

Produkt zawiera białko, głównie lizynę i leucynę. Doceniany jest za zbilansowany skład tych aminokwasów. W zależności od uprawy i obróbki płatki mogą zawierać ok. 8-13 proc. białka. Warto również wspomnieć o proteinie, która odpowiada za przyswajanie witaminy B1. W ich składzie można znaleźć rutynę i inne polifenole znane z działania przeciwzapalnego oraz obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. 100 g płatków gryczanych to ok. 350 kcal.

Wartość odżywcza płatków gryczanych w 100 gramach:

Energia: 1470 kJ / 347 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 0,3 g
Białko: 10 g
Sól: 0 g

płatki gryczane

Czy płatki gryczane są zdrowe?

Regularne spożywanie płatków gryczanych może nieść za sobą wymierne korzyści. Chętnie sięgają po nie osoby z niedoborami minerałów, celiakią, alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi. Rekomendowane są również w dietach pacjentów z otyłością brzuszną, nadciśnieniem, miażdżycą oraz wysokim poziomem glukozy we krwi. To świetna propozycja dla wegan, którzy borykają się z niedoborami białka.

Lizyna zawarta w ekologicznych płatkach gryczanych pozytywnie wpływa na kondycję kości, mięśni, skóry, włosów oraz układu odpornościowego. Pobudza produkcję kolagenu, a także poprawia pracę mózgu i wzmacnia koncentrację. Leucyna natomiast pomaga w budowie masy mięśniowej oraz reguluje poziom kortyzolu we krwi. Pamiętajmy także o błonniku pokarmowym, który jest ważnym składnikiem codziennej diety. Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, co jest korzystne dla układu krążenia. Niski indeks glikemiczny to pozytywna wiadomość dla osób borykających się z cukrzycą, insulinoodpornością oraz chorobami serca.

Węglowodany zawarte w płatkach gryczanych wchłaniają się powoli do krwioobiegu. Tym samym zapewniają organizmowi stały dostęp energii. Jednocześnie poziom sytości utrzymuje się przez długi czas.

Jak gotować i serwować płatki gryczane?

Gryczane płatki powinno się ugotować przed spożyciem ze względu na zawartość skrobi. Można je przyrządzać na wodzie lub mleku, mleku roślinnym, a także łączyć z innymi rodzajami płatków. Na surowo można je spożyć po wcześniejszym namoczeniu (doskonała baza do owsianki - gryczanki).

Płatki gryczane BIO doskonale smakują w połączeniu z owocami, suszonymi owocami i bakaliami, jako danie podobne do musli. Można je serwować zarówno z mlekiem, jak i kefirem czy jogurtem naturalnym. Najchętniej spożywane są na śniadanie, ponieważ dostarczają energii na wiele godzin. Można je również dodać do wypieków – chleba, ciast lub ciasteczek. Sprawdzą się jako dodatek do zdrowych koktajlów typu smoothie. Płatki z gryki można zmielić w młynku i dodać do owocowych oraz warzywnych napojów. Ponadto sprawdzą się również do zagęszczania sosów i zup.

Czy wiesz, że…

… gryka to źródło dobrodziejstw, z których człowiek korzysta od tysięcy lat. Wśród bogatych w składniki odżywcze produktów warto wymienić nie tylko płatki gryczane, ale również miód gryczany, kaszę gryczaną oraz mąkę gryczaną.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800