Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Cukier Kokosowy BIO 200 g Naturavena
Cukier Kokosowy BIO 200 g Naturavena

12,77 zł

Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 300 g Bio Planet
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 300 g Bio Planet

13,91 zł

Cukier Kokosowy BIO 500 g Bio Planet
Cukier Kokosowy BIO 500 g Bio Planet

20,58 zł

Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 1 kg Bio Planet
Cukier Kokosowy (Palmowy) BIO 1 kg Bio Planet

37,30 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Cukier kokosowy

Cukier kokosowy już dawno przestał być tylko nowinką na rynku. Obecnie jest uważany za doskonałą alternatywę dla białego cukru. To kolejny po wiórkach, oleju, mleku i mące kokosowej produkt, który podbija serca osób dbających o zdrowy styl żywienia. Cukier kokosowy wyglądem przypomina cukier trzcinowy. Ma mocny, zawiesisty, słodki smak i charakteryzuje się delikatnym posmakiem karmelu połączonego z kokosem. Z tego względu jest szczególnie doceniany przed koneserów kawy i deserów.

Często określany jest także jako cukier palmowy lub gula java. Pierwsza z nazw to nie do końca precyzyjna definicja, ponieważ cukier produkuje się nie tylko z palmy kokosowej, ale także palmy daktylowej, Palmyra i Sago. Proces wytwarzania cukru kokosowego jest w 100% naturalny i nie powoduje żadnych szkód dla środowiska naturalnego. Produkt końcowy jest nierafinowany i nie zawiera w składzie żadnych barwników oraz syntetycznych dodatków, które w dłuższej perspektywie mają negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Cukier kokosowy jest wytwarzany przede wszystkim na Filipinach oraz w Indonezji. Do jego produkcji wykorzystuje się kwiatostany palmy kokosowej wyrastające bezpośrednio z orzecha kokosowego. Po nacięciu łodygi wyciska się z wnętrza sok, który spływa do bambusowego naczynia zamocowanego przy kolbie kwiatostanu. Cały proces trwa około 35 dni. Z jednej palmy kokosowej w ciągu roku można pozyskać nawet 280 litrów soku, który zawiera w składzie ok. 80% wody. Sok wykorzystywany do produkcji cukru kokosowego musi być świeży i niesfermentowany oraz mieć pH co najmniej 5,9.

W kolejnym etapie pozyskany sok odparowuje się w specjalnych kadziach aż do uzyskania postaci jasnobrązowego syropu o gęstej konsystencji. Przed zastygnięciem formuje się z niego charakterystyczne bloczki. Można je pozostawić w takiej formie lub dalej podgrzewać do uzyskania sypkiej konsystencji. Zazwyczaj dostępny jest w drobnych kryształkach lub większych kostkach. Można także spotkać cukier kokosowy w formie płynu.

cukier kokosowy

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy BIO składa się w 70-80% z sacharozy. Zawiera także glukozę i fruktozę. Udział każdego z monocukrów wynosi 3-9%. Te różnice wynikają przede wszystkim z odmiany i wieku drzewa, a także metody wykorzystanej do odparowania soku. Cukier kokosowy może również zawierać przeciwutleniacze oraz kwas octowy. Jedną z głównych zalet cukru kokosowego jest niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 35. To olbrzymia różnica w porównaniu do białego cukru, który ma IG na poziomie 68. Ze względu na swoje właściwości cukier kokosowy został umieszczony w kategorii produktów o niskim indeksie glikemicznym. To oznacza, że pomaga uniknąć dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Nie oznacza to jednak, że można go jeść bez ograniczeń. Spożycie tego rodzaju cukru trzeba ściśle kontrolować. Dotyczy to w szczególności diabetyków oraz osób cierpiących na cukrzycę. Pomimo różnic w indeksie glikemicznym kaloryczność obu typów cukru jest bardzo zbliżona. Łyżeczka cukru kokosowego ma 15 kalorii, a białego 16 kcal.

Cukier kokosowy zawiera potas, magnez, cynk i żelazo. W jego składzie występują także witaminy C, B1, B2, B3 i B6 oraz wszystkie aminokwasy egzogenne. Cukier kokosowy zawiera błonnik pokarmowy (inulina), który może spowalniać tempo absorpcji glukozy. Należy wziąć pod uwagę, że ilości wymienionych związków są relatywnie małe. Dlatego też nie należy wykorzystywać cukru kokosowego do uzupełniania ich niedoborów. Jest za to doskonałą alternatywą dla większości produktów słodzących, jakie są dostępne w sklepach.

Cukier palmowy ekologiczny to idealny wybór dla diabetyków i cukrzyków, a także stosujących dietę złożoną z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jego smak i właściwości docenią także osoby szukające zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego białego cukru oraz słodzików.

Gdzie wykorzystać cukier kokosowy?

Cukier kokosowy można z powodzeniem wykorzystywać jako zamiennik białego cukru. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty czy kakao. Cukier kokosowy ekologiczny ze względu na swój smak i aromat jest bardzo wykwintnym uzupełnieniem deserów i drinków. Stanowi idealny dodatek do napojów i koktajli. Jest również wykorzystywany do pieczenia ciast i ciasteczek. Cukier kokosowy wzbogaca smak pikantnych dań charakterystycznych dla kuchni egzotycznej. Po jego dodaniu mięsa i ryby nabierają orientalnego smaku. Osoby aktywne fizycznie stosują BIO cukier kokosowy jako dodatek do odżywek proteinowych oraz batonów energetycznych. Jest on także wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Słodzik z palmy kokosowej w formie skrystalizowanej stosuje się do leczenia chorób górnych dróg oddechowych i bólu gardła.

Czy wiesz, że…

…naturalny cukier kokosowy można wykorzystać również jako środek zapachowy w pomieszczeniach domowych? Wystarczy wsypać niewielką ilość do otwartego naczynia i delikatnie podgrzać. Jego subtelny kokosowo-karmelowy aromat bardzo szybko wypełni wnętrza słodkimi akcentami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800