Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mleko Sojowe

Mleko Sojowe

Mleko sojowe

Zdania na temat mleka sojowego (napoju sojowego) przez cały czas są podzielone. Ci, którzy są zwolennikami soi mówią, że ma ona korzystne działanie praktycznie na cały organizm człowieka. Natomiast inni są zdania, że lepiej w ogóle nie jeść soi i jej przetworów. Wynika to z możliwości pojawiania się niekorzystnych zmian w organizmie. W największym stopniu odnosi się to oczywiście do kobiet. Gdzie leży prawda? Czy mleko sojowe jest dobre, czy niedobre dla Twojego organizmu? Postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie i jak najrzetelniej przedstawić Ci właściwości i wpływ na zdrowie mleka sojowego.

Czym jest mleko sojowe?

Zacznijmy od podstaw. Soja to roślina strączkowa należąca do rodziny roślin bobowatych. Do tej grupy zaliczamy też soczewicę, ciecierzycę, bób, groch oraz fasolę. Jest to grupa roślin niezwykle istotna ze względu na funkcję, jaką pełni w gospodarstwie rolnym. Rośliny bobowate mają w sobie takie składniki odżywcze, jak na przykład: białko roślinne, składniki mineralne, witaminy i błonnik. Białko jest najważniejszym składnikiem nasion. W Polsce spośród wszystkich obecnie uprawianych roślin najwięcej białka ma właśnie soja. Od 35 procent do 42 procent. Dlatego jest standardowo używana w naszej kuchni jako zamiennik mięsa. Soja i jej przetwory jest szczególnie polecana dla wegan i wegetarian.

Z dodatkiem soi można przygotować bardzo wiele dań. Omówimy je szczegółowo później. Teraz chcemy tylko o nich wspomnieć. Najczęściej soja występuje pod postacią: mleka sojowego, tofu, kiełków sojowych, sosu sojowego, pasty sojowej, mąki sojowej.

Mleko sojowe ekologiczne to tradycyjny napój spożywany przede wszystkim w Chinach. Stamtąd to mleko dostało się do pozostałych krajów Dalekiego Wschodu. Aktualnie mleko sojowe jest spożywane praktycznie na całym świecie, w tym również w Polsce.

Jak zrobić mleko sojowe?

Musimy tutaj bardzo mocno podkreślić, że mleko sojowe BIO powstaje w wyniku namaczania ziaren soi w wodzie. Powinno to trwać nie krócej niż trzy godziny. Gdy woda jest zimna, to cały ten proces powinien zajmować jeszcze więcej czasu. Dlatego najszybszym sposobem uzyskania mleka sojowego jest zalanie ziaren soi ciepłą wodą. Nie może być ona gorąca! Do namaczania najlepsze są proporcje 10:1 (woda: soja). Gdy nasiona już się namoczą, to należy je utrzeć z wodą, aby uzyskały odpowiednią gęstość.

Zgodnie z tradycyjną kuchnią chińską uzyskany w ten sposób płyn należy przefiltrować, a później gotować przez 15 do 20 minut. Dzięki temu, mleko sojowe ma jak najwięcej wartości odżywczych. Gotowanie powstałego płynu ma również zmniejszyć ryzyko wystąpienia w nim potencjalnych mikroorganizmów albo zanieczyszczeń. Musisz również pamiętać, że przy wytwarzaniu ekologicznego mleka sojowego jego wartość odżywcza może się zmniejszyć. W mleku sojowym zawartość białka jest dziesięciokrotnie niższa niż w mleku krowim. To samo dotyczy tłuszczu.

Sojowe mleko

Skład mleka sojowego

Jeżeli chcesz kupić naprawdę wartościowe mleko sojowe, to koniecznie zwróć szczególną uwagę na jego skład. Powinien być możliwie jak najkrótszy. Nie może zawierać sztucznych dodatków, takich jak na przykład: fosforanów, celulozy, sztucznych aromatów czy gumy gellan. Dlatego zanim się zdecydujesz na zakup konkretnego produktu, to przeczytaj skład na opakowaniu. Najkorzystniejszym wyborem będzie oczywiście ekologiczne mleko sojowe bez cukru. Takie z dodatkiem słodzików, smakuje o wiele lepiej, ale nie jest korzystne dla Twojego zdrowia. Mleka sojowe BIO ze względu na skład mogą się również różnić między sobą wartościami odżywczymi. Czasami producenci dodają do nich też witaminy. Często są to: witaminy B12, D oraz A, czy wapń.

Mleko sojowe – właściwości prozdrowotne

Soja to pełnowartościowy zamiennik białka zwierzęcego. W składzie mleka sojowego możesz znaleźć między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, wapń i potas. Mleko sojowe ma o wiele bardziej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka niż tradycyjne mleko krowie. Jest niskotłuszczowe, więc serdecznie polecamy je również osobom będącym na diecie. Jednak musisz mieć też świadomość tego, że to mleko sojowe spożywane w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zmniejszenia wykorzystywania jodu przez tarczycę osób chorujących na niedoczynność tarczycy. Co więcej, w skrajnych przypadkach ten rodzaj mleka może doprowadzić do zachorowania na niedoczynność tarczycy.

Zastosowanie mleka sojowego w kuchni

Mleko sojowe ma niezwykle delikatny, wręcz neutralny smak. Możesz je z powodzeniem dodawać do koktajli, do płatków śniadaniowych oraz do kawy. Mleko sojowe BIO będzie też dobrą bazą do wypieków, naleśników oraz do gofrów. Mleko sojowe ekologiczne możesz kupić w większości sklepów w bardzo wielu wariantach smakowych. Jednak najlepiej kupić je w sklepie ze zdrową żywnością, a gdy masz trochę więcej czasu to przygotować samodzielnie w domu. Wtedy będziesz miał pewność, że w mleku nie ma środków konserwujących, cukru, ani polepszaczy smaku.

Czy wiesz, że…

... soja jest uprawiana przede wszystkim w Azji oraz Ameryce Południowej i Północnej. W Azji najczęściej jest spożywana w całości. W krajach zachodnich w postaci przetworzonej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800