Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Płatki Jaglane BIO 400 g Naturavena
Płatki Jaglane BIO 400 g Naturavena

10,50 zł

Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet
Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet

7,50 zł

Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet
Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet

11,12 zł

Cena regularna:

12,64 zł

Najniższa cena: 10,35 zł
Płatki Jaglane BIO 1 kg Bio Planet
Płatki Jaglane BIO 1 kg Bio Planet

19,89 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Płatki Jaglane

Płatki jaglane wytwarzane są z prosa, które tak jak kasza jaglana może pochwalić się wysokimi wartościami odżywczymi oraz właściwościami zdrowotnymi. Jest to produkt bezglutenowy, który mogą spożywać osoby z celiakią i nietolerancją pokarmową na gluten. To również świetne źródło energii. Najczęściej przygotowuje się z nich pożywną jaglankę na śniadanie, chociaż sposobów na ich spożywanie jest naprawdę wiele. Można je zestawiać m.in. z owocami oraz jogurtem. Płatki z prosa uważane są za jedne z najbardziej wartościowych produktów zbożowych.

Płatki Jaglane

Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

11,12 zł

Cena regularna: 12,64 zł

Najniższa cena: 10,35 zł
zobacz więcej
  • promocja
Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet
Termin przydatności: .
Cena:

7,50 zł

zobacz więcej
Płatki Jaglane BIO 1 kg Bio Planet Płatki Jaglane BIO 1 kg Bio Planet
Termin przydatności: 26.04.2025
Cena:

19,89 zł

szt.
zobacz więcej
Płatki Jaglane BIO 400 g Naturavena Płatki Jaglane BIO 400 g Naturavena
Termin przydatności: .
Cena:

10,50 zł

zobacz więcej

Jak powstają płatki jaglane?

Płatki jaglane powstają ze zgniecionych ziaren prosa. Konieczne jest również wykorzystanie pary o wysokiej temperaturze 90 stopni Celsjusza, co pozwala skrócić późniejszy czas ich obróbki. Ziarna muszą być odpowiednio wyczyszczone i wysuszone. Takie płatki odznaczają się neutralnym smakiem, dzięki czemu mogą stanowić bazę wielu potraw. Ponadto są przyjemnie chrupkie. Mają nieco mniej tłuszczu i błonnika pokarmowego niż kasza jaglana. Niemniej jednak nadal są bogate w wiele cennych składników odżywczych i witamin.

Walory płatków jaglanych

Ekologiczne płatki jaglane to bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), które są bardzo ważne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ponadto w produkcie tym zawarta jest witamina E. Płatki jaglane BIO to skarbnica wielu cennych minerałów, m.in. cynku, wapnia, fosforu, miedzi, magnezu, potasu, manganu, sodu oraz żelaza.

Zawierają również węglowodany złożone, które są źródłem energii dla organizmu. Stanowią pewne źródło błonnika pokarmowego oraz białka. Mają w swoim składzie ważne aminokwasy, w tym m.in. leucynę, izoleucynę, walinę, argininę oraz fenyloalaninę. W płatkach jaglanych znajduje się również kwas krzemowy, który jest budulcem keratyny. Jest to składnik pozytywnie wpływający na skórę, włosy i paznokcie. Zawartość lecytyny pozytywnie wpływa na koncentrację i poziom cholesterolu.

100 g płatków jaglanych BIO dostarcza 320-360 kcal. Mało jest w nich tłuszczu, co jest szczególnie istotne dla osób, które dbają o sylwetkę.

Wartość odżywcza płatków jaglanych w 100 gramach:

Energia: 1410 kJ / 335 kcal
Tłuszcz: 1,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 0,8 g
Białko: 8 g
Sól: 0,01 g

Czy płatki jaglane są zdrowe?

Płatki jaglane BIO są chętnie wybierane są przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego (m.in. z zaparciami, wzdęciami, niestrawnością, problemami z trawieniem), a także układu moczowego. Ponadto badania wskazują na ich korzystny wpływ na układ krążenia, w tym m.in. obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Bogactwo witamin z grupy B pozytywnie oddziałuje na system nerwowy, a także stan skóry, włosów i paznokci. Udowodniono również pozytywny wpływ na wzrost odporności organizmu.

Dieta z płatkami jaglanymi ma właściwości antyoksydacyjne, głównie dzięki zawartości cynku oraz witaminy E. Wspomaga ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie przeciwdziałając zakrzepom. Polecana jest ona także osobom z nadwagą i otyłością oraz na diecie odchudzającej. Produkt ten zwiększa uczucie sytości, co pozwala wydłużyć czas pomiędzy spożywanymi posiłkami.

Zawartość fosforu jest korzystna z punktu widzenia mineralizacji kości oraz zębów – pozostają one mocne i zdrowe przez długi czas. Składnik ten pomaga również w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Warto pamiętać o lecytynie, której zadaniem jest wspieranie pracy układu nerwowego, w tym poprawie pamięci oraz koncentracji. Uczestniczy ona również w procesie trawienia tłuszczów, co pośrednio pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia otyłości. Składnik ten przyśpiesza regenerację organizmu po wzmożonym wysiłku fizycznym. Potas odpowiedzialny jest natomiast za wspieranie pracy mięśni.

Pacjenci z cukrzycą z uwagi na podwyższony indeks glikemiczny powinni ograniczać spożywania płatków jaglanych (po ugotowaniu jest to ok. 71 IG; w przypadku surowego produktu jest to wartość niższa). Dla daibetyków lepszym rozwiązaniem mogą okazać się płatki owsiane.

Płatki jaglane BIO

Jak gotować i serwować płatki jaglane?

Dania z płatkami jaglanymi polecane są przede wszystkim na śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych musli. Można je łączyć ze świeżymi lub suszonymi owocami, pestkami dyni, bakaliami. Świetnie smakują z jogurtem, mlekiem krowim, mlekiem roślinnym oraz wodą. Wystarczy uzupełnić takie połączenie o ulubione dodatki, aby cieszyć się smaczną i pożywną owsianką. Płatki z prosa można również dodawać do koktajli z owoców lub warzyw. Ponadto sprawdzą się jako panierka do kotletów – zarówno mięsnych, jak i wegeteriańskich.

Z ekologicznych płatków jaglanych można przyrządzić również ciastka. Wystarczy połączyć ze sobą płatki, mleko, jajka, miód, kakao, żurawinę lub orzechy – tak przygotowaną masę piecze się w piekarniku: przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. To idealna przekąska pomiędzy posiłkami.

Czy wiesz, że…

… z badań wynika, że proso było obecne w jadłospisach naszych przodków nawet 7 tysięcy lat temu. Początkowo jednak było ono spożywane wyłącznie w całości (po usunięciu łusek) lub mielone na mąkę. Płatki jaglane weszły do naszej diety zdecydowanie później za sprawą szwajcarskiego lekarza Maximiliana Bircher-Bennera, twórcy musli.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800