Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka z kukurydzy

Mąka Kukurydziana

Mąka Kukurydziana

Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które wcześniej zostały poddane procesom suszenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. Wyróżnia się lekko żółtawą barwą, dlatego też produkty z niej powstałe również mają taki kolor. W smaku jest neutralna.

W sklepach możemy znaleźć ekologiczną mąkę kukurydzianą w trzech typach, różniących się grubością mielenia. Najbogatsza w składniki mineralne jest ta o najgrubszej teksturze. To doskonały zamiennik zwykłych mąk zawierających gluten. Cechuje się niską zawartością kaloryczną - 100 g mąki to 348 kalorii) .

To bogate źródło skrobi, błonnika pokarmowego oraz wartościowych składników mineralnych. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, dlatego też znajduje zastosowanie w przygotowywaniu dań dla osób starszych oraz niemowląt.
 
Zawarty w mące kukurydzianej BIO błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia, obniża stężenie glukozy we krwi, na długo daje uczucie sytości, co ważne w diecie odchudzającej.

Mąka kukurydziana w kuchni

Mąka kukurydziana to szeroko stosowana mąka bezglutenowa, dobrodziejstwa jej wartości odżywczych powinny docenić osoby cierpiące na celiakię bądź alergię na gluten.

W kuchni ekologiczną mąkę kukurydzianą wykorzystuje się jako podstawowy składnik do przyrządzenia ciast, deserów, naleśników, sosów,  wypieku biszkoptów, placków,  bułek czy nawet chleba. Można ją stosować również do przygotowania makaronów, a także do panierowania mięs i ryb.

Mąka kukurydziana BIO nadaje puszystości daniom, sprawia że mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się z niej tortille, tacos i nachos.

mąka kukurydziana

Witaminy i minerały w mące kukurydzianej

Mąka kukurydziana ekologiczna posiada wiele witamin i minerałów, między innymi magnezu, żelaza, cynku, witamin B1 oraz B6. Żelazo wpływa na prawidłowy przebieg ważnych procesów przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek. Pierwiastek ten reguluje stężenie hemoglobiny, wspomaga pracę mózgu, wspiera układ immunologiczny i odpowiada za poziom energii w naszym organizmie.  

Magnez znajdujący się również w mące kukurydzianej BIO bierze udział w 300 procesach biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Pierwiastek ten decyduje o prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca oraz arytmii, astmy i cukrzycy typu 2. Jego niedobór może powoduje wiele przykrych dolegliwości, np. bezsenność, zawroty głowy, stany lękowe, drażliwość, depresję.

Z kolei cynk jest szczególnie istotny dla naszych włosów, skóry i paznokci. Jego niedobory prowadzą do pogorszenia stanu cery, czy powolnego gojenia się ran. Cynk reguluje stężenie witaminy A i dlatego wspiera  leczenie trądziku i owrzodzenia. Poza tym działa na kondycję układu kostnego oraz wspomaga leczenie reumatyzmu. Cynk bierze także udział w regulacji pracy organów wewnętrznych, między innymi trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny. Reguluje także pracę układu krążenia  poprzez pomaganie stabilizacji ciśnienia oraz zapobieganiu powstawania żylaków. Pierwiastek działa również korzystnie na układ immunologiczny.

Mąka kukurydziana ekologiczna to silny antyoksydant, który pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Wpływa na to obecność beta karotenu, witaminy E i selenu, które również zwiększają odporność organizmu. Luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej u osób starszych.

Ekologiczna mąka z kukurydzy jest bogata w karotenoidy - naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Wartości odżywcze mąki kukurydzianej w 100 gramach:

Energia: 1629 kJ / 385 kcal
Tłuszcz: 3,9 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 77 g,
- w tym cukry: 0,6 g
Białko: 6,9 g
Sól: 0 g

Mąka kukurydziana - inne zastosowanie

Mąka kukurydziana jest także stosowana poza kuchnią. Jako suchy puder może być skutecznym środkiem na grzybicę stóp. Mąki kukurydzianej używa się zamiast suchego szamponu nacierając nią włosy, a następnie dokładnie rozczesując. Rozmieszana z wodą jest doskonałym okładem przynoszącym ulgę przy poparzeniach słonecznych. Tym samym preparatem wyczyścimy sztućce i biżuterię. Mąka kukurydziana w połączeniu z wodą wykazuje działanie dezynfekujące.

Aby odświeżyć i zdezynfekować pluszowe zabawki, można wetrzeć w nie ekologiczną mąkę kukurydzianą, następnie wytrzepać i gotowe. Ten sam sposób można wykorzystać do czyszczenia dywanu.

Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Nierzadko mąka kukurydziana utożsamiana jest ze skrobią, jednak skrobia i mąka to dwa różne produkty. Mąkę produkuje się ze zmielonych ziaren, natomiast skrobia jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy.
Skrobia kukurydziana, w odróżnieniu od mąki, nie jest żółta, lecz biała. Ma konsystencję drobnego proszku, charakterystycznie skrzypiącego w dotyku. Skrobia także ma zastosowania kulinarne  - robi się z niej kisiel, budyń oraz wypieka ciasta. Jako krochmal może być używana do pielęgnacji ciała oraz usztywniania pościeli.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800