ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Bez glutenu Mąka bez glutenu

Mąka bezglutenowa

Mąka bezglutenowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej zawierającej gluten. Duże zróżnicowanie smaków, zapachów i sposobów wykorzystania daje nieograniczone możliwości przygotowania zdrowych, smacznych potraw bez dodatku glutenu. Mąką bezglutenowa z powodzeniem zastępuje tradycyjne mąki pszenne przy wyrabianiu ciasta na chleb, pierogi, a nawet pizzę. W zależności od rodzaju może podbijać smak ciasta i nadawać mu charakterystyczne właściwości.

Mąka bezglutenowa jest polecana nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergie. Wprowadzenie jej do diety pozwala skutecznie walczyć z uczuciem pełności, jakie pojawia się po zjedzeniu potraw przyrządzonych na bazie mąki pszennej. Mąka bezglutenowa powoduje lepsze samopoczucie i uczucie lekkości oraz podnosi higienę snu.

Rodzaje mąki bezglutenowej

Wśród najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej znajduje się bezglutenowa mąka ryżowa i kukurydziana. Dużą popularnością cieszy się także mąka gryczana, jaglana i owsiana. Spore grono zwolenników ma również mąka produkowana z roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica).

Najbardziej uniwersalne mąki bezglutenowe to:

  • Mąka owsiana – idealna alternatywa dla mąki pszennej, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem,
  • Mąka ryżowa – najpopularniejsza mąka bezglutenowa powstająca na bazie nasion ryżu, jest neutralna w smaku i zapachu,
  • Mąka gryczana – ciemna mąka bezglutenowa o intensywnym smaku i zapachu,
  • Mąka jaglana – neutralna w smaku, o lekko żółtawym kolorze oraz kleistej konsystencji.

Bezglutenowe mąki sklejające zawierają duże ilości skrobi. Pod wpływem obróbki termicznej tworzą charakterystyczną, kleistą substancję. Dlatego warto stosować je w połączeniu z innymi rodzajami.

Najpopularniejsze bezglutenowe mąki sklejające to:

  • Mąka ziemniaczana – neutralna w smaku i zapachu, często stosowana do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do ciast,
  • Mąka kukurydziana – odznacza się intensywnym smakiem i zapachem, nadaje ziarnistą strukturę i kruchość wyrabianym ciastom,
  • Mąka z tapioki – nie zmienia smaku potraw ze względu na brak charakterystycznego smaku i zapachu.

Mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów są przeważnie stosowane do wyrobu słodkich ciast, tortów czy naleśników. Mają wyrazisty smak, który dodatkowo podnosi jakość wypieków. Bezglutenowe mąki z ziaren i orzechów są dosyć ciężkie i tłuste. Z tego względu najlepiej je stosować w formie domieszki do innych typów.

mąka bezglutenowa

Najbardziej popularne mąki bezglutenowe z ziaren i orzechów to:

  • Mąka kasztanowa,
  • Mąka kokosowa,
  • Mąka migdałowa.

Mąki bezglutenowe z nasion strączkowych charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. Dlatego najlepiej stosować je jako domieszkę do innych rodzajów. Do tej kategorii należy przede wszystkim:

  • Mąka z ciecierzycy,
  • Mąka z czerwonej soczewicy.

Tak duże zróżnicowanie powoduje, że osoby z nietolerancją glutenu będą w stanie z łatwością znaleźć mąkę bezglutenową również w wersji ekologicznej, która pozwoli na przygotowanie pieczywa, ciast oraz wielu wartościowych dań.

Naturalne mąki bezglutenowe są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. W zależności od rodzaju mąka bezglutenowa może obniżać poziom złego cholesterolu, stabilizować poziom glukozy, a przez to zapobiegać występowaniu cukrzycy. Ekologiczna mąka bezglutenowa to doskonały wybór dla każdego, kto chce urozmaicić plan żywieniowy, zredukować ilość spożywanej mąki pszennej, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium