ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO Suszone figi ekologiczne

Figi suszone

Figowiec pospolity rośnie w ciepłym klimacie, na wysokość 5 do 6 metrów. Ma zielone i szare liście, a kolor owocu jest żółty. Rodzimy obszar występowania to obszary północnej Afryki, basen Morza Śródziemnego, Bliski Wschód. Obecnie figowiec rośnie również w Australii, USA, Ekwadorze oraz niektórych krajach bałkańskich, na skutek ingerencji człowieka.

Drzewo figowe było przedmiotem czci wszystkich wielkich cywilizacji. Figa zajmuje ważne miejsce w tradycji muzułmańskiej, jako błogosławione rajskie drzewo, zaś Platon uważał, że suszone figi to doskonałe jedzenie sportowca.

Według współczesnych badań figowiec może być najstarszym udomowionym drzewem na Ziemi. Najstarsze ślady figowca odnaleziono w okolicach basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, datuje się je na ponad 10 tysięcy lat. Świadczą o jego dużej wartości dla naszych praprzodków już w epoce neolitycznej. Figi były ważnym pożywieniem na Bliskim Wchodzie i krajach śródziemnomorskich. Szczególnie cenili je sobie Rzymianie. Figami karmiono również gęsi i inne zwierzęta domowe. W XV wieku figa trafiła na nowo odkryte kontynenty dzięki kolonizatorom.

Sposób uprawy i pozyskiwania figi

W starożytności uważano, że owoce figowców powstają bez udziału kwiatów, nadając temu zjawisku wymiar metafizyczny. Starożytni Grecy w IX wieku p.n.e. opracowali sztuczne zapylanie figowców poprzez zawieszanie gałązek drzewa męskiego na gałązkach drzewa żeńskiego. W rzeczywistości kwiaty figowca kryją się w gruszkowatym, otwartym na szczycie osadniku, z którego następnie rozwija się owoc. Maleńkie kwiatki mogą zostać zapylone tylko przez owady zwane błonkówkami. Owoce figowca to drobne pestki orzechowe wewnątrz kwiatostanu, zaś to, co zjadamy jest owocem rzekomym, czyli rozrośniętym kwiatostanem przypominającym worek z wąskim ujściem na zewnątrz.

Zbiór fig jest wykonywany każdego dnia ręcznie po tym, jak dojrzałe figi spadły na sieci umieszczone na wysokości metra nad ziemią. Zaraz po zebraniu fig następuje kolejny etap – suszenia ich na słońcu. Trwa to przez około 8-10 dni w zależności od warunków pogodowych, aby uzyskać zalecany poziom wilgotności.

Odmiany fig

Black Mission to małe figi o różowym miąższu i ciemnofioletowej skórce, która po wyschnięciu staje się czarna. Charakteryzują się słodkim, bogatym smakiem i gumowatą konsystencją. Ich nazwa pochodzi od misjonarzy franciszkańskich, którzy zasadzili je w Kalifornii w XVIII wieku.

Brązowe figi suszone tureckie to najpopularniejszy rodzaj fig. Są to duże, wilgotne i soczyste odmiany o brązowej skórze i jasnożółtym miąższu. Mają łagodny, słodki smak, uwielbiany przez wielu amatorów fig.

Z kolei Calimyrna mają jasnozielono-żółty kolor i ciepły, słodki smak. Ich nazwa pochodzi od dwóch miejsc: Smyrny i Kalifornii. Smyrna to starożytne miasto ich pochodzenia leżące w Turcji, skąd zostały sprowadzone do Kalifornii w XIX wieku.

Figi adriatyckie mają czerwony miąższ oraz zieloną skórkę. Chętnie są wykorzystywane w przetwórstwie.

Figi suszone dla organizmu

Figa ekologiczna to jeden z najlepszych dla zdrowia owoców, źródło bardzo wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E, K,) i minerałów (wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, cynk, fosfor, sód).

Owoce figowca są bogatym źródłem błonnika, w postaci pektyn. Już 3-5 owoców dostarcza nam go w ilości ok. 5 g, co stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Włókno zawarte w figach pomaga również zmniejszyć wagę i jest zalecane dla osób otyłych. Z kolei wysoka zawartość kalorii może również prowadzić do zwiększenia masy ciała, zwłaszcza gdy figi są spożywane z mlekiem, więc nie wolno przesadzać z ilością.

Figi ekologiczne suszone zawierają dużą ilość potasu. Pomaga on regulować ilość cukru wchłanianego w organizmie po posiłkach. Duże ilości potasu mogą zmniejszyć częstotliwość skoków i spadków poziomu cukru we krwi, więc figi mogą pomóc chorym na cukrzycę żyć normalnie.

Jako bogate źródło magnezu figi ekologiczne polecane są osobom żyjącym w stresie i w stanach napięcia nerwowego, redukując stany obniżonego nastroju. Wspierają pracę mózgu oraz poprawiają koncentrację. 

Figi są jedno z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców - 100 g fig dostarcza tyle samo wapnia co szklanka mleka, przy czym jest dużo lepiej przyswajalny dla naszego organizmu. Polecane są zatem dla dzieci i osób starszych, szczególnie dla tych z problemami z osteoporozą.

Figi suszone ekologiczne zawierają fenol, kwasy omega-3 i omega-6. Najnowsze badania wykazują, że figi ekologiczne mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Gotowane w mleku uśmierzają bóle gardła i zwalczają kaszel. Dzięki zawartości żelaza polecane są w leczeniu anemii.

figi suszone ekologiczne

Figi suszone - zastosowanie w kuchni

Suszone figi są spożywane jak osobna przekąska. Mają również zastosowanie w takich produktach spożywczych, jak ciasto, kompot czy syropy. Podobnie jak suszone morele, można je dodawać do sałatek pokrojone na małe kawałki. Figi smakują wyśmienicie w pilawach ryżowych. Można dodawać je do szaszłyków z grilla. Idealnie komponują się ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, pasują również do białych mięs i dziczyzny. Ich słodki smak doskonale współgra ze słonym serem feta, również z serami pleśniowymi.

W krajach śródziemnomorskich sporządza się z nich konfitury i odwary o działaniu zdrowotnym - wspomagają one żołądek i regulują pracę jelit. Na bazie figowych owoców tworzy się też słodkie nalewki i wino. W Tunezji brandy wytwarzane jest z fig zwanych boukha.

Aby ugotować ekologiczne figi suszone, możesz je włożyć do wody i zagotować, aż zaczną pęcznieć. Do wody dodać można cynamon, imbir, goździki, paprykę lub hibiskus. Można je również gotować w soku owocowym.

Czasami na owocach pojawiać się może biały nalot - to tylko naturalny cukier. Na świeżych figach oznacza on, że są one dojrzałe i dobre do spożycia.

Figi suszone - sposób przechowywania

Opakowania z suszonymi figami BIO można przechowywać w lodówce do pół roku. Figi tureckie powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych po zakupie, niezależnie od tego, czy zostały już otwarte. Pozostałe suszone figi mogą być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium