Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Soczewica bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowa soczewica

Soczewica jest rośliną strączkową należącą do rodziny bobowatych. Chociaż nie jest tak popularna w Polsce, jak na przykład fasola, to warto włączyć ją do swojej codziennej diety, ponieważ ma wiele dobroczynnych właściwości. Ważne jest to, aby ją odpowiednio gotować i uniknąć nieprzyjemnych objawów po jedzeniu. Soczewica bezglutenowa jest dobra na przykład dla kobiet w ciąży oraz dla osób na diecie odchudzającej. Jedyną jadalną częścią w soczewicy są jej nasiona.

Skąd pochodzi soczewica?

Soczewicę jadalną uprawia się od mniej więcej dziesięciu tysięcy lat. Pochodzi z Bliskiego Wchodu. Następnie dostała się do Azji oraz do Europy. Najłatwiej uprawia się ją w krajach o łagodnym klimacie. Jako roślina dzika występuje w obszarze śródziemnomorskim. Możesz ją znaleźć zarówno na Wyspach Kanaryjskich, jak w środkowej Azji. Na skalę przemysłową uprawia się ją w Europie, Azji, obydwu Amerykach, Afryce i Australii. W Polsce raczej nie można znaleźć jej upraw, bo mamy zbyt nieprzewidywalny i zimny klimat. Najwięksi na świecie producenci soczewicy to: Kanada, Indie, Australia, Turcja, Stany Zjednoczone i Nepal.

Co znajduje się w soczewicy bezglutenowej?

Soczewica bezglutenowa jest niskokaloryczna. W stu gramach ugotowanych ziaren znajduje się tylko 120 kalorii. W soczewicy jest bardzo dużo witamin, w szczególności tych z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6 oraz B9). Soczewica bezglutenowa jest również cennym źródłem witaminy K i minerałów. Występują w niej między innymi: magnez, żelazo, cynk, potas, mangan i miedź. Soczewica jest produktem niskosodowym. Charakteryzuje się również bardzo dużą zawartością błonnika i kwasu foliowego. Dlatego jedzenie soczewicy bezglutenowej może być korzystne dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko. Soczewica bezglutenowa ma niski indeks glikemiczny.

Jakie są właściwości dobroczynne soczewicy bezglutenowej?

Soczewica bezglutenowa to produkt lekkostrawny i sycący. Wynika to stąd, że znajdują się w niej wyjątkowo duże ilości białka. Jej jedzenie poleca się szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Regularne sięganie po soczewicę może się przyczynić do wspierania pracy układu pokarmowego i co za tym idzie do lepszego samopoczucia psychicznego. Jedzenie soczewicy bezglutenowej może również zmniejszyć odczuwanie głodu i chęć podjadania. Dlatego powinny ją wybrać przede wszystkim osoby, które na przykład jedzą duże ilości słodyczy albo chcą schudnąć. Soczewica bezglutenowa to dobry wybór również dla osób intensywnie uprawiających sport, mających problem ze zbyt małą ilością żelaza we krwi lub zestresowanych.

soczewica bezglutenowa

Jak gotować soczewicę bezglutenową?

Soczewica bezglutenowa ma bardzo wiele zalet. To produkt spożywczy charakteryzujący się niską ceną, łatwą dostępnością i prostotą w przygotowaniu. Odpowiednio ugotowana soczewica ma przyjemną konsystencję i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie tej rośliny strączkowej powinieneś zacząć od jej dokładnego wypłukania. Soczewica gotuje się bardzo szybko. Dlatego łatwo jest ją rozgotować. Nie gotuj jej dłużej niż przez dziesięć lub piętnaście minut. Wtedy będzie nie tylko smaczna, ale również nie straci swoich cennych właściwości odżywczych.

Warto tutaj wspomnieć jeszcze o tym, że soczewicę bezglutenową musisz gotować w proporcjach 1:2. To znaczy, że do dwóch szklanek wody powinieneś dodać jedną szklankę soczewicy bezglutenowej. Gdy posolisz już gotującą się wodę, to soczewica stanie się twardsza. Dlatego wskazane jest dodanie soli przed samym końcem gotowania. Gdy rozgotujesz ziarna soczewicy, to jeszcze nic straconego. Możesz z nich przygotować na przykład purree lub krem.

Co możesz zrobić z soczewicy bezglutenowej? Do jakich potraw ją dodawać?

Soczewica czerwona jest najdrobniejszą i jednocześnie najbardziej subtelną w smaku odmianą tej rośliny strączkowej. Jest lekko słodka w smaku. Właśnie dlatego często tworzy się z niej zupy, pasty do chleba bezglutenowego. Soczewicę bezglutenową możesz również dodawać do gulaszów warzywnych i do farszów. Osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej mogą przygotowywać z niej na przykład warzywne burgery, kotlety, czy pasztety. Przygotujesz z niej również wyśmienity farsz do domowych pierogów. Soczewica bezglutenowa bardzo dobrze pasuje również do sałatek i do potraw na bazie mięsa. Natomiast zmielone ziarna soczewicy mogą stanowić bazę do zrobienia mąki. Z niej natomiast możesz zrobić smaczne i zdrowe ciasto brownie.

Soczewica sama w sobie jest bezglutenowym produktem spożywczym. Jednak w procesie produkcji gluten niestety może się do niej dostać. Dlatego jeżeli cierpisz na celiakię lub na nietolerancję glutenu, to zawsze powinieneś wybierać soczewicę przebadaną na obecność glutenu, najlepiej z odpowiednimi certyfikatami.

Czy wiesz, że …

… soczewicę należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Długo trzymana w spiżarce lub w kuchni zmienia kolor. Nie wpływa to jednak na zmniejszenie jej wartości smakowych i odżywczych. W kuchni greckiej i rzymskiej soczewica uznawana była za potrawę ubogich. Natomiast w kuchni żydowskiej za potrawę pokutną.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800