Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Owsianka bez glutenu

Bezglutenowa owsianka

Płatki owsiane są jednymi z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym produktów spożywczych. Przygotowana z nich owsianka bezglutenowa dostarcza bardzo dużo energii. Owsianka z płatków bezglutenowych jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą sięgać po produkty zawierające ten alergen.

Płatki owsiane bezglutenowe wytwarza się z owsa zwyczajnego. Możemy je podzielić na płatki owsiane: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Zwykłe płatki owsiane poddawane są procesowi niewielkiej obróbki. Żeby je zjeść, musisz je najpierw gotować przez krótki czas. Natomiast płatki górskie owsiane są już wstępnie przygotowane. Wystarczy, że zagotujesz je w mleku lub w wodzie. Natomiast płatki błyskawiczne to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto ciągle ściga się z czasem. Jak to wygląda w przypadku płatków owsianych bezglutenowych?

Tutaj bardzo ważna informacja dla alergików. Sam owies nie ma w swoim składzie glutenu. Jednak może się on dostać do płatków owsianych w procesie produkcji. Dlatego, jeżeli cierpisz na uczulenie na gluten, to powinieneś wybierać wyłącznie produkty z przekreślonym kłosem. Mają one odpowiednie certyfikaty potwierdzające, że dany towar jest przebadany na obecność tego alergenu.

Dlaczego warto jeść owsiankę bezglutenową?

Owsianka bezglutenowa ma w sobie bardzo wiele składników odżywczych. Owies zawiera białko i bardzo wiele aminokwasów. Owsianka bez glutenu stanowi również źródło witamin z grupy B, w szczególności B1 i B6. Poza tym, możemy w niej znaleźć selen, cynk, magnez, wapń, fosfor i żelazo. W owsiance bezglutenowej występuje również witamina E. Po owsiankę na śniadanie mogą też sięgnąć osoby będące na diecie odchudzającej. Zawiera ona bardzo wiele błonnika pokarmowego, który może mieć pozytywny wpływ na proces przemiany materii. Błonnik jest również odpowiedzialny za poczucie sytości. Dlatego potrawy zawierające ten składnik mogą zmniejszyć chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Płatki owsiane są też źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.

Jak zrobić owsiankę bezglutenową?

Jeżeli chcesz przygotować samodzielnie owsiankę bezglutenową na śniadanie, to potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Zrobienie owsianki bezglutenowej od podstaw nie powinno Ci zająć więcej niż piętnaście minut.

Musisz mieć szklankę płatków owsianych bezglutenowych, dwie szklanki mleka krowiego lub mleka roślinnego łyżeczkę cukru lub innego słodzika i tyle. Oczywiście dobra owsianka wymaga też ulubionych dodatków. Mogą to być na przykład dowolne owoce (banan, kiwi, truskawki). Do owsianki bezglutenowej bardzo dobrze nadają się zarówno owoce świeże, jak i te suszone. Ta śniadaniowa potrawa nie mogłaby istnieć bez orzechów. Na szczęście wszystkie są naturalnie bezglutenowe. Jednak dla własnego bezpieczeństwa, warto wybierać te przebadane na obecność tego alergenu.

Przygotowanie domowej owsianki bezglutenowej rozpocznij od opłukania płatków owsianych w zimnej wodzie. Następnie wsyp je do garnka i dodaj do nich mleko. Może być klasyczne lub roślinne. Nie przestawaj mieszać, bo płatki owsiane mogą przywrzeć do dna naczynia. Spokojnie poczekaj aż płatki i mleko zaczną się gotować. Czas gotowania nie może być dłuższy niż 15 minut. Gdy uznasz, że Twoja owsianka bezglutenowa ma zbyt gęstą konsystencję, to zawsze możesz dolać do niej niewielką ilość mleka. Ostatni etap przygotowywania domowej owsianki to dodanie do niej cukru lub innego słodzika. Teraz możesz już przekładać danie na talerz. Aby miało jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych, to dodaj do niego ulubione owoce lub inne dodatki. Chociaż owsiankę możesz zjeść również na zimno, to najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, jeszcze gorąca.

bezglutenowa owsianka

Jak urozmaicić klasyczną owsiankę bezglutenową?

Jej przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a smak może być dla Ciebie prawdziwym zaskoczeniem. To dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na szybką przekąskę w ciągu dnia. Owsianka bezglutenowa może być przygotowywana w wersji na słodko lub bardziej wytrawnie.

Podstawą owsianki nie musi być wcale tradycyjne mleko. Równie dobrze możesz połączyć płatki owsiane bezglutenowe z jogurtem, ze skyrem lub w wersji najbardziej dietetycznej z wodą. Jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem, to zamiast klasycznego mleka krowiego, wybierz mleko roślinne, na przykład migdałowe, owsiane, czy z orzechów laskowych. Gdy nie jesteś na diecie odchudzającej, to możesz sobie pozwolić na dodanie do owsianki bezglutenowej masła orzechowego lub pasty pistacjowej. Dla osób, które lubią bardziej wyraziste smaki polecamy pastę sezamową tahini lub krem z orzechów laskowych. Ciekawą propozycją jest owsianka kokosowa. Wystarczy, że ugotujesz ją na mleku kokosowym i dodasz do niej wiórki.

Czy wiesz, że…

… owsianka jest potrawą znaną w bardzo wielu krajach na świecie. W Anglii nazywa się ją porridge. Natomiast w Bretanii we Francji spożywa się yod kerc’h. To znaczy owsiankę przyrządzoną na maśle, mleku i wodzie. Na Jamajce je się pap, czyli pożywne danie z płatków owsianych, mączki kukurydzianej, jęczmienia, tapioki i pszenicy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800