Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Jod – co to jest i jakie ma właściwości?

Jod jest jednym z mikroelementów, który wchodzi w skład powietrza, gleby oraz żywych organizmów. To pierwiastek chemiczny należący do grupy fluorowców. Jod w przyrodzie występuje w postaci stałej, niebiesko-czarnej substancji krystalicznej. Należy do pierwiastków słabo rozpuszczalnych w wodzie. Jednocześnie dobrze rozpuszcza się w wodnym roztworze jodku potasu. Jest niezbędny dla życia człowieka przede wszystkim ze względu na wytwarzanie hormonów tarczycy (tyroksyny oraz trijodotyrominy).

Więcej o jodzie pod produktami...

Jod

Jod BIO 150 mcg x 100 tab. BeOrganic Jod BIO 150 mcg x 100 tab. BeOrganic
Termin przydatności: 30.09.2026
Cena:

46,76 zł

zobacz więcej

Hormony tarczycy mają bezpośredni wpływ na:

  • prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu,

  • rozwój i działanie układu nerwowego oraz kostnego,

  • prawidłowy rozwój serca, nerek i mięśni,

  • regulację procesów wzrostu i dojrzewania komórek,

  • przemianę materii, a przede wszystkim syntezę białka,

  • wytwarzanie energii,

  • przebieg procesu oddychania komórkowego,

  • utrzymanie prawidłowej temperatury ciała.

Jod wykazuje działanie ochronne w procesach zapalnych i nowotworowych.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na jod?

Jod nie jest syntezowany w organizmie, dlatego musi być do niego dostarczany z diety uwzględniającej produkty bogate w ten pierwiastek lub w postaci suplementów z jodem. Jod może być także absorbowany z powietrza (zwłaszcza nad oceanami) przez skórę oraz układ oddechowy. Powszechne jest również stosowanie suplementów z jodem zapewniających optymalną podaż tego pierwiastka.

Normy Instytutu Żywności i Żywienia z 2017 roku określają następujące zapotrzebowanie na jod w zależności od wieku:

  • dzieci do 5 roku życia – 90 µg,

  • dzieci w wieku 6-12 lat – 120 µg,

  • dzieci powyżej 12 roku życia – 150 µg,

  • dorośli – 150 µg,

  • kobiety w ciąży – 220 µg,

  • kobiety karmiące piersią – 290 µg.

Największe ilości jodu znajdują się w morzach i oceanach (ok. 50 µg/l). W wyniku procesu utlenienia jodki dostają się do atmosfery i w formie opadu trafiają do gleby oraz wód. Następnie są czerpane przez rośliny i stają się pokarmem dla ludzi oraz zwierząt. Dlatego też tereny położone w znacznej odległości od wybrzeży (polodowcowe, wysokogórskie) są ubogie w jod. W Polsce największy deficyt tego pierwiastka występuje u osób mieszających w terenach górskich.

Jod – w jakich produktach jest go najwięcej?

Jod jest dostarczany do organizmu w postaci jodków i jodanów występujących w różnych produktach spożywczych. Związki te są wchłaniane głównie w jelicie cienkim oraz częściowo w żołądku. Większość jodu jest wydalana przez nerki. Największą zawartość jodu (w przeliczeniu na 100 gramów produktu) zawiera sól kuchenna jodowana – 2293 µg.

sól kuchenna jodowana

Na liście produktów bogatych w jod znajdują się również:

  • Ryby:

    • dorsz świeży – 110 µg,

    • mintaj świeży – 103 µg,

    • makrela wędzona – 40 µg,

    • sardynka i tuńczyk – 25 µg.

  • Nabiał:

    • ser edamski (tłusty) – 30 µg,

    • ser brie (pełnotłusty) – 11,2 µg,

    • jaja kurze – 9,5 µg,

    • ser twarogowy (półtłusty) – 3,7 µg,

    • mleko 0,5% - 3,4 µg,

    • jogurt truskawkowy 1,5% - 3,3 µg.

  • Warzywa:

    • brokuły – 15 µg,

    • szpinak – 12 µg,

    • groszek zielony – 4,4 µg,

    • fasola biała (suche nasiona) – 3,0 µg,

    • pomidor – 1,1 µg.

  • Mięso:

    • wątroba wieprzowa – 3,1 µg,

    • wieprzowina (karkówka) – 1,8 µg,

    • wołowina – 0,8 µg.

Na liście wartościowych źródeł jodu warto umieścić także:

Polska jest jednym z krajów europejskich należących do obszarów łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu. Z tego względu w naszym kraju wprowadzony został obowiązek jodowania:

  • soli przeznaczonej do użytku w gospodarstwach domowych w dawce 10-30 mg KI/kg,

  • odżywek dla niemowląt w dawce 10 µg KI/kg.

Wdrożono również dodatkową suplementację jodu dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Niektóre produkty spożywcze mogą zaburzać prawidłowe wchłanianie jodu. Zaliczamy do nich kalafior, soję oraz kapustę.

Jod – jakie są objawy i skutki niedoboru?

Problem niedoboru jodu może dotyczyć nawet 2 miliardów ludzi na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia uważa go za jeden z głównych czynników wpływających na stan zdrowia całej populacji. Najwięcej osób z niedoborem tego pierwiastka mieszka w Europie.

Główne objawy wynikające z niedoboru jodu to:

  • brak energii,

  • uczucie zmęczenia,

  • bezsenność,

  • podwyższony poziom cholesterolu,

  • uczucie chłodu towarzyszące przez cały dzień,

  • przybieranie na wadze,

  • suchość skóry, która staje się bardziej podatna na uszkodzenia i zaczerwienienia,

  • zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego (problemy z koncentracją, nadpobudliwość).

Długotrwały niedobór jodu powoduje powstanie u osób dorosłych tzw. wola, które jest jednym z objawów powiększającej się tarczycy. Narząd ten musi zwiększać swoją objętość, aby móc wchłaniać ten pierwiastek.

Poważne skutki niedoboru jodu to:

  • upośledzenie funkcji poznawczych,

  • niedoczynność tarczycy

  • zaburzenia miesiączkowania,

  • zwiększone ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu,

  • zaburzenia rozwoju umysłowego i somatycznego dziecka.

Aby uniknąć groźnych konsekwencji niedoboru, należy stosować suplementację jodu w postaci produktów spożywczych, a także gotowych preparatów czy wody leczniczej.

Jakie są skutki nadmiaru jodu w diecie?

Organizmy większości ludzi tolerują nadmiar jodu. Może on być problemem w przypadku osób z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy. Niepożądane objawy mogą się u nich pojawiać nawet w przypadku spożywania zalecanej dawki.

Główne konsekwencje nadmiaru jodu w organizmie to:

  • nadczynność tarczycy,

  • nadmierne wydzielanie śluzu w oskrzelach,

  • wzmożona aktywność gruczołów ślinowych,

  • zmiany skórne.

Do ostrego zatrucia jodem dochodzi bardzo rzadko. Objawia się ono:

  • pieczeniem w ustach, gardle i żołądku,

  • bólami brzucha,

  • zaburzeniami rytmu serca,

  • biegunką,

  • nudnościami i wymiotami,

  • białkomoczem.

Aby uniknąć konsekwencji nadmiaru tego pierwiastka, należy przyjmować suplementy z jodem ściśle według zaleceń producenta.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800