Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka kasztanowa

Mąka Kasztanowa

Mąka z jadalnych kasztanów stanowi doskonałe źródło energii. 100 g mąki kasztanowej zawiera około  37 g węglowodanów, 3 g białka, 2 g tłuszczu i 7 g błonnika i dostarcza 370 kcal. Dzięki wysokiej zawartości błonnika cukier zawarty w mące uwalnia się powoli i na długo daje uczucie sytości.

W przeciwieństwie do zbożowych mąk oczyszczanych, mąka kasztanowa zawiera  korzystne ilości minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak magnez, cynk, wapń i żelazo, fosfor, potas. Regularne spożywanie mąki kasztanowej i kasztanów pomaga chronić tkankę kostną, reguluje ciśnienie krwi, poprawia  odżywienie organizmu, wygląd skóry oraz włosów, wpływa na poprawę wzroku, wspomaga wzrost dzieci i młodzieży.
Mąka z kasztanów to dobre źródło witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy i będącej silnym antyoksydantem.
Znajdziemy w niej również bogactwo witamin z grupy B, przede wszystkim  kwas foliowy odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek i syntezę DNA – zwłaszcza u kobiet w ciąży dieta bogata w kwas foliowy redukuje ryzyko rozwoju wad wrodzonych płodu.
Mąka kasztanowa polecana jest kobietom w okresie menopauzalnym z uwagi na zawartość bioflawonoidów. Ponadto w mące kasztanowej znajdują się również witamina B1, B2, B3 oraz B6, istotne zwłaszcza dla poprawnego funkcjonowania mięśni i mózgu.
Badacze twierdzą, że ekstrakt z kasztanów pozytywnie wpływa na mikroflorę bakteryjną jelit, pośrednio także na odporność organizmu, zaś przeciwutleniacze zawarte w nim wykazują działanie antynowotworowe, ograniczając choćby zniszczenia spowodowane rakiem skóry.

Większą część tłuszczy występujących w kasztanach stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, wspierające zdrowie serca.
Chociaż złożona głównie z węglowodanów, mąka kasztanowa jest wspaniałym źródłem błonnika spożywczego, który zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Mąka z owoców kasztanowca jadalnego jest zalecana w diecie cukrzycowej ze względu na niższą od klasycznej mąki pszennej wartość indeksu glikemicznego IG(65).
Mąka kasztanowa jako naturalnie bezglutenowa to produkt szczególnie wartościowy dla osób chorych na celiakię i pragnących wyeliminować gluten ze swojej diety.

Mąka kasztanowa - zastosowanie w kuchni

Z uwagi na cięższą konsystencję oraz na wyższą od klasycznej mąki cenę warto ją mieszać z innymi, bardziej pospolitymi mąkami bezglutenowymi. Idealna proporcja do wypieku chleba bezglutenowego wynosi 70% mąki ryżowej do 30% mąki kasztanowej. Mąkę kasztanową można też mieszać z mąką pszenną, zyskując na smaku i wilgotności wypieków.

Tekstura mąki kasztanowej jest gładka, aksamitna, przypominając nieco mąkę pszenną. Produkty powstałe z niej cechują się dobrą plastycznością.
Najczęściej mąka kasztanowa ze względu na swój orzechowy, lekko słodkawy smak używana jest do przyrządzania deserów. Można ją dodać do naleśników, biszkoptów i kruchych ciastek, do makaronów domowych czy do chleba. Z mąki kasztanowej można także lepić pierogi, kopytka czy zrobić omlet, zagęścić nią zupy i sosy. Mąka kasztanowa świetnie komponuje się z wanilią, czekoladą, cynamonem, przyprawami korzennymi.
W daniach wytrawnych używana jest do dań z grzybów leśnych, ciemnych mięs, współgra również z ciecierzycą i dynią orientalnie przyprawionymi.
Dobrze połączyć ją z innym rodzajem mąki, które będzie lepiej pochłaniać wilgoć. Mąka kasztanowa dobrze rozrabia się w wodzie i tłuszczach.

Mąka kasztanowa w tradycji

We Włoszech mąka kasztanowa pojawia się  w tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Najbardziej znane to:
Castagnaccio  - niski brązowy placek, mało słodki, dość ciężki i wilgotny w konsystencji, ale za to długo trzymający świeżość, typowy dla regionów Toskanii i Ligurii, jako rozgrzewający deser do popołudniowej włoskiej kawy,
Manifregoli – makaron z mąki kasztanowej na słodko z mlekiem albo serem,
Necci – cieniutkie naleśniki przyrządzane na słodko lub na wytrawnie, z dodatkiem sera ricotta z miodem, albo boczku pancetta i kiełbasy; znane w regionie gór Pistoia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl