Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Crunchy

Crunchy ekologiczne

Crunchy

Crunchy wyróżniają się dużą chrupkością – to jedna z cech, za którą uwielbiają ją konsumenci. To cenne źródło składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Produkt ten uznawany jest za ciekawe urozmaicenie zdrowej diety, aktywnego stylu życia, a także uzupełnienie jadłospisu w substancje, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Crunchy BIO można spożywać na wiele sposobów – samodzielnie jako przekąska lub jako dodatek do mleka, jogurtu czy napoju roślinnego. Producenci prześcigają się w nowych pomysłach, dostarczając na rynek coraz to bardziej urozmaicone produkty. Z pewnością każdy znajdzie crunchy idealne dla siebie.

Co to są crunchy?

Crunchy to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku. Można się również spotkać z ich inną nazwą – musli crunchy. Dosłowne tłumaczenie z angielskiego to: chrupiący, chrupki, skrzypiący, chrzęszczący. To nic innego jak płatki z ziaren zbóż, które prażone są w oleju. Dzięki temu zyskują tę charakterystyczną chrupkość, docenianą przez tak wiele osób. Podczas produkcji stosuje się różnego typu dodatki, w tym m.in. miód, karmel, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce czy owoce kandyzowane. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pełne ziarno znajduje się wysoko w piramidzie żywieniowej człowieka. Z tego też względu też posiłki zawierające pełne ziarno są mile widziane w diecie każdego człowieka. W zależności od wariantu smakowego crunchy mogą zawierać różną zawartość płatków oraz różnych ich rodzaj (np. orkiszowe, owsiane, żytnie, jęczmienne).

Rodzaje crunchy

Crunchy ekologiczne w swym składzie mogą mieć jeden lub więcej rodzajów płatków zbożowych. Ponadto mogą być urozmaicone o dodatki w postaci różnych typów orzechów, suszonych owoców, nasion chia, słonecznika, migdałów, siemienia lnianego czy też pestek dyni. Im większa różnorodność, tym do organizmu trafia bardziej zróżnicowana porcja witamin oraz składników mineralnych.

Oto chętnie wybierane rodzaje crunchy:

  • crunchy orkiszowe,
  • crunchy owsiane,
  • crunchy migdałowe,
  • crunchy czekoladowe,
  • crunchy owocowe,
  • crunchy jogurtowo-cytrynowe,
  • crunchy czekoladowo-truskawkowo-porzeczkowe,
  • crunchy z truskawkami,
  • crunchy z kakao,
  • crunchy bezglutenowe,
  • crunchy bez dodatku cukru,
  • crunchies żytnio-owsiane z kakao,
  • baton z crunchy (np. kokosowy).

Wiele produktów jest bezglutenowych oraz odpowiednich dla wegan.

Wartości odżywcze oraz właściwości crunchy

Wysokiej jakości crunchy ekologiczne są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który jest składnikiem niezbędnym z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz utrzymania prawidłowej masy ciała. Ponadto można w nich znaleźć witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Inne składniki odżywcze, które mogą zawierać crunchy BIO to: fosfor, mangan, magnez, żelazo, miedź oraz cynk, a także kwas fosforowy. Zawartość tego ostatniego jest szczególnie doceniana przez kobiety w ciąży. Z badań wynika, że kobieta ciężarna powinna dostarczać do organizmu odpowiednią porcję kwasu fosforowego, ponieważ ten zapobiega niektórym wadom płodu.

Żelazo jest składnikiem, który wspomaga produkcję krwinek czerwonych, a także pomaga w transporcie tlenu do tkanek. Osoby pijące duże ilości kawy (i nie tylko) powinny pamiętać o uzupełnianiu magnezu. Jego niedobór może prowadzić do m.in. przewlekłego uczucia zmęczenia. Cynk to składnik ważny z punktu widzenia zdrowych włosów, paznokci i skóry. Fosfor korzystnie wpływa na stan zębów oraz kości. Mangan może pomóc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Porcja crunchy stanowi uzupełnienie zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Substancje odżywcze zawarte w produkcie pochodzą ze zbóż, owoców oraz bakalii. Są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka.

Co można znaleźć w składzie crunchy?

Są to takie składniki jak: cukier trzcinowy, ekologiczny cukier buraczany, pełnoziarnista mąka orkiszowa, grubo mielony owies, olej słonecznikowy, kokos, rodzynki, chipsy ryżowe, chipsy bananowe, polewa z gorzkiej czekolady, gorzka czekolada, kakao odtłuszczone oraz wanilia.

Pełne ziarno zbóż, z którego produkowane są crunchy, dostarcza dużej dawki energii. Dlatego też jest to produkt, który chętnie spożywamy na śniadanie. Czujemy się nasyceni przez długi czas oraz gotowi do działania. Nie da się ukryć, że jest to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia.

crunchy ekologiczne

Z czym jeść crunchy?

Crunchy ekologiczne mogą być dostępne w różnych wariantach – klasyczne (bez dodatków owoców), owocowe czy też czekoladowe. Każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony smak, który pomoże mu urozmaicić codzienną dietę. Z pomocą tego typu płatków można skomponować naprawdę różnorodne śniadania oraz przekąski – bogate w cenne substancje odżywcze.

Crunchy można łączyć m.in. z tradycyjnym mlekiem, napojem roślinnym, jogurtem, twarogiem, maślanką czy kefirem. Jeżeli mają jakieś dodatki (np. karmel, miód), po zalaniu ciepłym mlekiem cała potrawa uzyska przyjemnie słodki smak. Można je również potraktować jako przekąskę i jeść samodzielnie. Niektórzy dodają do nich starte owoce – co stanowi ciekawą alternatywę podania crunchy BIO. Nie brakuje przepisów na zdrowe wypieki – domowe ciasta, ciasteczka czy batony z crunchy w roli głównej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800