Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Chleb Keto

W ostatnim czasie bardzo popularna stała się dieta ketogeniczna. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie musisz rezygnować z jedzenia pieczywa. Bardzo ważne jest dobranie składników w taki sposób, aby przygotowany przez Ciebie domowy keto chleb był smaczny, zdrowy i zgodny z regułami diety ketogenicznej. Keto chleb ma nie tylko wspaniały smak, ale również może mieć też korzystny wpływ na kondycję zdrowotną i Twoją sylwetkę. Keto chleb nie może zawierać tradycyjnej mąki pszennej. Możesz ją zastąpić na przykład migdałową.

Jedzenie węglowodanów a spożywanie chleba na diecie keto

Jednym z codziennie spożywanych produktów zawierających węglowodany, które należy ograniczać na diecie ketogenicznej, jest pieczywo. Gdy jeszcze dodasz do niego masło, to stanie się prawdziwym przysmakiem. Niestety jest w nim naprawdę dużo węglowodanów. Najwięcej ich ma chleb biały, czyli pszenny, bo aż 54 gramy. Chleb ciemny, czyli graham ma ich niewiele mniej, bo 49 gramów.

Aby obniżyć ilość węglowodanów w pieczywie należy zacząć sięgać po keto chleb. Ma on smak, zapach i konsystencję zbliżony do  tradycyjnego chleba, ale zawiera o wiele mniej węglowodanów (ok. 6 g na 100 g produktu). Keto chleb ma w swoim składzie również niewielkie ilości cukru w porównaniu do pszennego pieczywa. Chleb keto stanowi bogate źródło zdrowych tłuszczy pochodzenia roślinnego, białka i błonnika. W zależności od składników, z jakich postanie chleb na diecie ketogenicznej może on zawierać również kwasy Omega-3 i tłuszcze nienasycone. W chlebie keto często znajdują się ziarna, między innymi: płatki owsiane, sojowe, ziarna słonecznika, nasiona lnu, pestki dyni, sezam, ziarna żyta, czy orkiszu. Pozwalają one uzupełnić Twoją codzienną dietę w witaminy, błonnik i minerały. Skutecznie wzbogacają również smak keto chleba.

Keto chleb - jakie są zamienniki dla białego chleba

Jeżeli nigdy wcześniej nie byłeś na diecie ketogenicznej, to możesz czuć się zagubiony. W pierwszej chwili może Ci się nawet wydawać, że ilość produktów, po które możesz sięgać jest drastycznie ograniczona. Nie jest tak do końca. W sieci znajdziesz naprawdę mnóstwo prostych i zdrowych przepisów zgodnych z wytycznymi diety ketonicznej. Dotyczy to również przepisów na przepyszny keto chleb.

Oczywiście do jego upieczenia nie możesz wykorzystywać białej mąki, czyli pszennej. Za to na diecie ketogenicznej dozwolone są: mąka kokosowa, mąka migdałowa, łuski babki jajowatej, mąka lniana. Natomiast zamiast cukru możesz stosować erytrol lub stewię. Do keto chleba możesz dodawać pasty warzywne. Dozwolone na diecie keto warzywa to między innymi: kalafior, seler, oraz kalarepa.

keto chleb

Jak zrobić w domu chleb keto?

Dieta ketogeniczna pozostawia Ci dosyć dużą swobodę, jeżeli tylko trzymasz się kilku podstawowych zasad. Nie musisz rezygnować z jedzenia ulubionego pieczywa. Wystarczy, że tylko trochę zmodyfikujesz na nie przepis. Chleby, bułki, a nawet ciasteczka mogą zawierać niewielką ilość węglowodanów.

Chleb keto lniany – jak go przygotować samodzielnie?

Jedna kromka keto chleba lnianego ma około 80 gramów. Zawiera tylko 4 gramy węglowodanów. Chleb keto lniany jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zajmie Ci to również zbyt wiele czasu. Samo połączenie niezbędnych składników nie potrwa dłużej niż dziesięć minut. Później wystarczy, że go włożysz do piekarnika, aby cieszyć się domowym pieczywem na diecie ketogenicznej.

Do upieczenia średniej wielkości keto chleba będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 160-170 g mąki z siemienia lnianego (możesz zmielić nasiona siemienia),
  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 30 g łusek babki jajowatej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 średnie albo 2 duże jajka,
  • szklanka (250 ml) ciepłej wody,
  • spora szczypta soli (około pół łyżeczki).

Zacznij od wymieszania ze sobą wszystkich suchych składników. Wśród nich mamy: mąkę, łuski babki jajowatej, słonecznik, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wbij jajka. Rozbełtaj je z ciepłą wodą. Teraz dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na keto chleb nie wymaga ugniatania. Wystarczy, że dobrze wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, aby keto chleb miał odpowiednią konsystencję.

Teraz odstaw ciasto na keto chleb na kilka minut. Powinno napęcznieć. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ustaw grzanie od góry i dołu bez termoobiegu. Gdy ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję, to przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Keto chleb powinien posiedzieć w piekarniku mniej więcej przez godzinę.

Keto chleb możesz przygotować również na patelni. Wtedy w jego składzie powinna znaleźć się śmietana oraz roztopione masło. Taki keto chleb powinieneś smażyć mniej więcej przez 20 minut pod przykryciem. Najbardziej odpowiednia do tego będzie patelnia o średnicy 30 centymetrów.

Czy wiesz, że…?

Spożywanie keto chleba może pomóc w zwalczaniu niedoskonałości cery, ponieważ może obniżać insulinę, hormon odpowiedzialny za ich powstawanie. Może się przyczyniać też do zmniejszenia stanów zapalnych na skórze. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800