Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Kolagen w suplementach diety

Kolagen

Kolagen - co to takiego?

Kolagen to część tkanki łącznej. Białko pełniące funkcję spoiwa, które łączy komórki skóry, chrząstek oraz kości. Kolagen jest produkowany przez organizm i stanowi blisko 30% całego ludzkiego białka. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa 'kolla', które oznacza klej. Badacze wyróżnili około 30 rodzajów kolagenu. Każdy z nich odgrywa ściśle określoną rolę.

Optymalna zawartość kolagenu w organizmie zapewnia:

  • jędrność, sprężystość i gładkość skóry,

  • właściwe funkcjonowanie stawów bez dolegliwości bólowych,

  • elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala utrzymać prawidłowe krążenie krwi,

  • prawidłowe gojenie ran i zrastanie się złamanych kości.

Kolagen wpływa na prawidłowe działanie:

  • układu krwionośnego – poprzez rozszerzanie i oczyszczanie tętnic z tłuszczu, a także rozluźnianie komórek mięśniowych oraz naczyń krwionośnych,

  • układu trawiennego – przez uszczelnienie jelita dzięki regeneracji uszkodzonych ścian komórkowych oraz rozkład białek,

  • procesów metabolicznych – przez ułatwienie przemiany glukozy w energię.

Kolagen – z jakich aminokwasów jest zbudowany?

Kolagen zbudowany jest z łańcuchów aminokwasów. Najważniejsze z nich to:

  • Glicyna, która umożliwia syntezę glukozy i kreatyny w organizmie. Pełni także funkcję neuroprzekaźnika, spowalnia proces degeneracji mięśni i stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu. Odgrywa ważną rolę w budowie czerwonych krwinek oraz transporcie aminokwasów do organizmu. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego.

  • Prolina, która ma korzystny wpływ na pracę stawów oraz naczyń krwionośnych. Pomaga w odbudowie włókien kolagenowych, dzięki czemu zwiększa elastyczność oraz odporność skóry na promieniowanie UV. Prolina ma zdolność wiązania wody, co przyspiesza nawodnienie i regenerację skóry. Ponadto niweluje ilość wolnych rodników, pomaga w regeneracji wątroby i reguluje metabolizm komórkowy.

  • Lizyna, która opóźnia starzenie skóry spowodowane zbyt dużym poziomem cukru we krwi. Stanowi ważny element układu odpornościowego, przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu oraz wirusom wątroby. Ze wzrostem poziomu lizyny spowolnieniu ulega tempo rozwoju zespołu AIDS.

  • Glutamina to jeden z najważniejszych aminokwasów w organizmie. Ludzki organizm potrafi ją samodzielnie wytwarzać. Możliwe jest również pozyskiwanie tego aminokwasu z pożywienia. Glutamina pomaga walczyć z napięciem, lękami oraz problemami z koncentracją, a także korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego.

Kolagen – w jakich produktach występuje?

Prawidłowy poziom kolagenu w organizmie jest uzależniony przede wszystkim od spożywanych pokarmów. Co ciekawe białko to występuje nie tylko w produktach spożywczych, ale także różnych kosmetykach. Kolagen znajduje się w następujących artykułach:

  • produkty bazujące na żelatynie wieprzowej,

  • kurze łapki,

  • golonka,

  • podroby,

  • przetworzone produkty mięsne (salceson),

  • chrząstki rekina,

  • galaretki warzywne, owocowe, mięsne i rybne.

Spożywanie tych artykułów w nadmiarze może być jednak szkodliwe. Szczególnie w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają dużą ilość tłuszczu. Mogą one powodować wzrost poziomu cholesterolu i w konsekwencji negatywnie wpływać na działanie układu krążenia.

kolagen w suplementach

Kolagen jest obecny także w produktach spożywczych zawierających koenzym Q10. Zaliczamy do nich przede wszystkim:

  • rośliny strączkowe - ciecierzyca, soczewica, fasola, soczewica, groch, soja,

  • kiełki pszenicy,

  • ryby.

Bardzo ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu oraz sposób przygotowania posiłków. Zamiast smażenia, pieczenia i grillowania najlepiej wybrać gotowanie. Doskonałym uzupełnieniem jest używanie kosmetyków zawierających kolagen.

Oprócz suplementacji kolagenu należy także zadbać o utrzymanie jego produkcji na optymalnym poziomie. W tym celu najlepiej spożywać witaminę C (wzmacnia strukturę skóry) oraz witaminę E (przeciwdziała sieciowaniu kolagenu).

Kolagen – który rodzaj jest najlepszy?

Aktualnie na rynku dostępne są 3 rodzaje kolagenu:

  • rybi,

  • bydlęcy,

  • wieprzowy.

Najbardziej skuteczny jest kolagen rybi, ponieważ najgłębiej wnika w skórę.

Ważnym kryterium wyboru jest również typ i klasa kolagenu. Obecnie wyróżniamy:

  • Kolagen typu I, który stanowi aż 90% białek kolagenowych i jest najbardziej wartościowy dla ludzkiego organizmu. Stanowi składnik budulcowy skóry i więzadeł, a także odpowiada za wytrzymałość tkanki łącznej.

  • Kolagen typu II oddziałujący na elastyczność ścięgien oraz ich strukturę. Jego niedobór ogranicza zakres ruchów.

W naszym sklepie znajdziesz również suplementy z kolagenem

Kolagen – jakie są objawy i skutki jego niedoboru?

Główne symptomy niedoboru kolagenu obejmują:

  • skórę

Niski poziom kolagenu powoduje utratę elastyczności i pojawienie się zmarszczek. Skóra staje się sucha i matowa. Niedobory kolagenu wpływają również na stan włosów, które zaczynają wypadać i wyglądać niezdrowo. Paznokcie stają się matowe oraz wykazują większą kruchość i łamliwość.

  • układ kostny

Niedostateczny poziom kolagenu powodują odwapnienia kości, co zwiększa ich kruchość i łamliwość. Długotrwałe niedobory kolagenu mogą skutkować rozwojem osteoporozy oraz przewlekłymi bólami kostnymi.

  • stawy

Kolagen uczestniczy w produkcji mazi stawowej. Jej niedobory potęgują tarcie pomiędzy ruchomymi częściami stawów. To prowadzi do powstawania urazów i przewlekłego bólu podczas ruchu. Niedobory kolagenu zwiększają sztywność stawów, ryzyko wypadnięcia dysku czy uszkodzenia więzadeł.

  • układ odpornościowy

Kolagen stanowi naturalną barierę dla wnikania toksyn, bakterii czy komórek nowotworowych do organizmu.

Kolagen – jakie są objawy i skutki nadmiaru?

Nadmiar kolagenu w organizmie może prowadzić do zaburzeń w procesach gojenia się ran i powodować ich bliznowacenie. Takie nieprawidłowe, przerośnięte blizny przeważnie można zaobserwować na klatce piersiowej, ramionach, twarzy oraz szyi. Czynnikami zwiększającymi ryzyko bliznowacenia są ciemny kolor skóry oraz predyspozycje genetyczne.

Suplementacja kolagenu w dawkach przekraczających 4000 mg/dobę może wywoływać następujące skutki uboczne:

  • reakcje alergiczne,

  • nadwrażliwość na niektóre produkty spożywcze,

  • bóle mięśni i stawów,

  • ogólne osłabienie,

  • problemy z wypróżnianiem,

  • kwaśny oddech,

  • nieprzyjemny posmak w ustach.

Czy wiesz, że…

…kolagen wytwarzany przez organizm ludzki podlega regularnej wymianie w ilości ok. 1 kg/rok. Stary kolagen ulega rozkładowi, a w jego miejsce pojawia się nowy. Kolagen stanowi ok. 75% suchej masy skóry oraz ok. 30% jej objętości. Od 26 roku życia procesy produkcji kolagenu tracą na dynamice. Z każdym kolejnym rokiem organizm produkuje o 1% mniej kolagenu, niż się rozpada.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800