Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

makaron shirataki (konjac)

Makaron konjac (shirataki)

Makaron konjac jest znany również pod nazwą shirataki. To produkt w zasadzie bezkaloryczny, który w składzie ma śladowe ilości cukrów oraz nie zawiera tłuszczu. Z tego względu regularnie zdobywa popularność wśród osób stosujących rozmaite diety. Konjac to idealna alternatywa dla klasycznego makaronu oraz ryżu. Produkt nie zawiera jajek, soi, pszenicy oraz innych zbóż glutenowych. Dzięki temu jest bezpieczny dla osób cierpiących na celiakię, alergię lub nietolerancję glutenu, a także dla cukrzyków.

Jak powstaje makaron konjac?

Makaron konjac produkowany jest z wody, która stanowi aż 97% jego składu oraz mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa Amorphophallus konjac. Roślina ta jest uprawiana głównie na terenach południowo-wschodniej Azji. Przypomina połączenie ziemniaka z burakiem. Jej cechą charakterystyczną jest nieprzyjemny zapach przypominający gnijące mięso. Oczywiście nie przenosi się to na właściwości produktu końcowego.

Bulwę najpierw obiera się, a następnie mieli i przerabia na mąkę. Dodając na etapie produkcji szpinak, kurkumę lub pomidory można uzyska określony kolor makaronu. Z mąki konjac produkuje się również ryż i gąbkę. Makaron konjac to tradycyjny produkt azjatycki, który od wieków jest stosowany w tamtejszej kuchni. Najczęściej występuje w formie długich nitek lub wstążek. Dostępny jest także w wersji tagliatelle, noodle oraz w kształcie ryżu.

Właściwości makaronu konjac

Makaron shirataki jest uznawany za bardzo uniwersalny produkt, który doskonale sprawdzi się jako składnik diety wegańskiej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, bezglutenowej, bezlaktozowej, cukrzycowej i ketogenicznej. Produkt ten jest szczególnie często wybierany przez osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów.

Makaron konjac zawiera zaledwie 6 kalorii w 100 gramach. Jednocześnie zwiększa objętość posiłków, co ma ogromne znacznie w procesie odchudzania. W składzie makaronu występuje glukomannan. To rozpuszczalny w wodzie polisacharyd uważany za błonnik pokarmowy. Jest on niskokaloryczny, a przy tym zwiększa objętość treści żołądkowej i nie ulega trawieniu. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jednocześnie hamuje ośrodek głodu w mózgu, co przekłada się na mniejsze spożycie pokarmów. Efektem jest redukcja masy ciała. Glukomannan stymuluje perystaltykę jelit oraz poprawia tzw. pasaż jelitowy. Ponadto pomaga przeciwdziałać zaparciom i wspiera przemiany metaboliczne w organizmie. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz procesy regulacji stężenia cholesterolu całkowitego.

Zawartość glukomannanu ma także duże znaczenie dla cukrzyków. Związek ten wykazuje zdolność do poprawy glikemii. Dzięki temu może być wykorzystany w procesie leczenia insulinooporności oraz innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Makaron konjac nie zawiera żadnych zbóż glutenowych, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz chorujących na celiakię. Bulwa rośliny konjac to bogate źródło witaminy A, C, D, E oraz witamin z grupy B. Zawiera także cenne dla zdrowia, wapń, potas, żelazo, miedź fosfor i cynk. Ugotowany makaron shirataki jest elastyczny, sprężysty i jędrny.

Konjac Shirataki

Jak podawać makaron konjac?

Makaron konjac ma neutralny smak. Jednocześnie doskonale wchłania smak i aromat produktów, z którymi jest serwowany. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Do ugotowania lub usmażenia wystarczy zaledwie 1 minuta. Podany z sosem lub gulaszem natychmiast zyskuje wyrazisty smak. Makaron konjac można podsmażać, zapiekać oraz dodawać do sałatek. Równie dobrze smakuje w wersji słonej, jak i na słodko. Dobrze komponuje się z zupami. Może być podawany z owocowym syropem lub sosem. Stosowany jako zamiennik tradycyjnego makaronu i ryżu oraz ziemniaków. Sposób przyrządzenia i podania w dużej mierze zależy od inwencji twórczej kucharza. Makaron konjac to idealny produkt dla wszystkich miłośników „makaronowej” kuchni włoskiej, którzy z różnych powodów muszą unikać tradycyjnych makaronów.

Czy wiesz, że…

…rozróżnia się ponad 1300 odmian makaronu shirataki konjac? Tylko jedna z nich (shirataki) jest jadalna. Makaron konjac nazywany jest również słoniową bulwą, diablim językiem oraz lilią voodoo. Shirataki pochodzi z Indochin, gdzie jest znany od VI wieku. Na początku był stosowany jako środek przeczyszczający, ponieważ nie ulega procesom trawienia, a podczas wydalania usuwa z organizmu także resztki pokarmowe i toksyny.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800