Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Płatki orkiszowe

Płatki orkiszowe powstają ze zgniecionych ziaren orkiszu. Są cennym źródłem witamin oraz minerałów. Ich wartości odżywcze sprawiają, że chętnie sięgają po nie osoby dbające o sylwetkę oraz będące na diecie. Posiłki na ich bazie dostarczają organizmowi dużej dawki energii. To smaczna i ciekawa alternatywa dla płatków owsianych. Chętnie wybierane są jako wzbogacenie jadłospisu osób po chorobie, wymagających wzmocnienia. Orkisz jest wysokowartościowym zbożem, który coraz częściej doceniany jest za swoje walory zdrowotne. Na uwagę zasługuje m.in. wysoka zawartość białka.

Płatki Orkiszowe

Właściwości płatków orkiszowych

Ekologiczne płatki orkiszowe są twardsze od klasycznych płatków pszenicznych. Ich smak określany jest jako słodki, nieco orzechowy. Produkt ten jest lekkostrawny. Powszechnie uważa się, że ma szereg drogocennych właściwości i swą prostotą przewyższa pszenicę, która od lat modyfikowana jest do celów ekonomicznych.

Płatki z orkiszu BIO są nieco mniejsze niż płatki owsiane. Ich barwa jest bardziej bursztynowa. Ich aromat jest przyjemnie zbożowy, wyczuwalny przede wszystkim po ugotowaniu. Są jednym z popularniejszych wyborów wśród osób, które chcą wzmocnić odporność swojego organizmu – zarówno ogólnie, jak i po przebytej chorobie. Warto jednak zaznaczyć, że nie jest to produkt bezglutenowy.

Jak się produkuje płatki z orkiszu?

W pierwszej fazie produkcji ziarna orkiszu są łuskane. Pozwala to oczyścić surowiec z wszelkich zanieczyszczeń. Następnie jest on namaczany, aby osiągnął wilgotność na poziomie ok. 14-26 proc. Całość jest podgrzewana. Podczas produkcji płatków ma miejsce mechaniczne gniecenie ziaren. W sklepach można kupić produkt w wersji prażonej lub surowej. Obróbka ziaren sprawia, że płatki są bardziej chrupiące, mają lepszą konsystencję i są lepiej trawione przez organizm. Płatki z mąki orkiszowej mają mniejszą wartość odżywczą niż te wyprodukowane bezpośrednio z gniecionego ziarna. Warto zapoznać się z ich składem przed zakupem, ponieważ płatki z mąki orkiszowej mogą zawierać znaczną ilość cukru.

Walory płatków orkiszowych

Orkisz jest zbożem bogatym w białko, tłuszcz oraz błonnik pokarmowy. To jednak nie wszystkie jego cenne wartości odżywcze. Orkiszowe płatki są źródłem takich składników odżywczych jak: żelazo, wapń, potas, cynk, miedź, selen, fosfor, magnez, mangan, sód, a także witamina A, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Zawierają również rodanid uważany za naturalny antybiotyk. Dzięki tej substancji produkt wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

100 g płatków orkiszowych BIO dostarcza ok. 330 kcal. Ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski (ok. 45 IG). Produkt może być spożywany przez osoby będące na diecie o niskim IG (jednak w umiarkowanych ilościach). Zawiera kwas linolowy zaliczany do kwasów omega-3. Wykazuje on wiele korzyści zdrowotnych. Duża zawartość błonnika pokarmowego wspiera procesy trawienne oraz pobudza perystaltykę jelit. Atutem jest korzystny skład węglowodanowy – brak cukrów prostych w składzie.

Płatki z orkiszu zawierają gluten, jednak jest on lepiej przyswajalny niż z innych produktów. Dzięki temu zdecydowanie mniej obciąża układ pokarmowy. Nie oznacza to jednak, że mogą spożywać je osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią. Po spożyciu produktu przez dłuższy czas odczuwa się uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu. Ze względu na liczne właściwości doceniane są przez osoby dbające o stan włosów i paznokci, a także przez cukrzyków.

Wartości odżywcze płatków orkiszowych w 100 gramach:

Energia: 1418 kJ / 330 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 63 g
- w tym cukry: 0,7 g
Białko: 10 g
Sól: 0 g

Czy płatki orkiszowe są zdrowe?

Dieta z ekologicznymi płatkami orkiszowymi uznawana jest za zdrową m.in. dzięki regulacji poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Produkt ten mogą włączyć do swego jadłospisu osoby chore na cukrzycę. Jego zaletą jest również pobudzanie metabolizmu, a dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego szybko odczuwa się sytość po spożytym posiłku. Zawartość kwasu krzemowego pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Krzem zapobiega m.in. przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest także pozytywny z punktu widzenia profilaktyki cukrzycy, miażdżycy oraz osteoporozy.

Zawarty w płatkach orkiszowych rodanoid zwiększa odporność organizmu. Substancja ta nazywana jest naturalnym antybiotykiem, który zwiększa sprawność fizyczną, dodając energii. Wzmocnienie układu nerwowego zapewnia natomiast zawartość witamin z grupy B.

płatki orkiszowe

Jak serwować płatki orkiszowe?

Dania z płatkami orkiszowymi to przede wszystkim sposób na pożywne i zdrowe śniadanie. Świetnie sprawdzają się jako baza do owsianki czy musli. Można je spożywać z orzechami oraz suszonymi owocami. Produkt ten znalazł zastosowanie do wypieków (np. chleba). Ponadto można go wykorzystać jako zagęszczacz do zup, kotletów oraz zapiekanek. Płatki orkiszowe mogą być również dodatkiem do sosów i sałatek.

Czy wiesz, że…

… orkisz może być wykorzystywany nie tylko do jedzenia, ale również jako wypełnienie materacy czy poduszek. Uważa się, że może on pomóc w poprawie jakości snu oraz rozluźnieniu mięśni. Zboże to uprawiane było już w starożytności. Na jego bazie przyrządzano posiłki gladiatorów, które doceniane były za długotrwałe dawanie uczucia sytości i porządnej dawki energii.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800