Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Makaron z soczewicy bez glutenu

Makaron z Soczewicy Bezglutenowy

Bezglutenowy makaron z soczewicy

Makaron może być produkowany z soczewicy czerwonej lub zielonej. Czy to zdrowa alternatywa dla makaronu z innej mąki? Na pewno makaron z soczewicy bezglutenowy jest bardzo smaczny. Ma w sobie duże ilości białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. To wszystko powoduje, że bezglutenowy makaron z soczewicy jest bardzo polecany dla osób na diecie cukrzycowej, redukcyjnej, ciążowej, wegańskiej, czy wegetariańskiej. Warto się o nim dowiedzieć, czegoś więcej.

Makaron z soczewicy bezglutenowy jest doceniany przede wszystkim za wysoką zawartość białka. Nie ma w nim w ogóle glutenu. Charakteryzuje się również umiarkowaną kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. To bardzo cenne źródło żelaza, fosforu, miedzi oraz magnezu. Nie brakuje w nim również witamin z grupy B.

Kto może sięgnąć po makaron z soczewicy bez glutenu?

Pierwsza grupa to osoby chorujące na cukrzycę. Druga to osoby cierpiące na celiakię lub na nietolerancję glutenu. Tego rodzaju makaron jest bezpieczny również dla osób z problemami trawiennym, odchudzających się, na diecie redukcyjnej, uprawiających sport albo mających zwiększone zapotrzebowanie na białko w diecie. Z powodzeniem mogą po niego sięgnąć również weganie i wegetarianie. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego jest on dobry też dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy pełni bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Zapewnia mu ochronę przed występowaniem wad rozwojowych płodu. Makaron z soczewicy bezglutenowy to doskonały wybór również dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza w diecie. Kolejną zaletą tego rodzaju makaronu jest to, że jest sycący i dobrze łączy się z różnymi produktami spożywczymi.

Makaron z soczewicy – czy jest naturalnie bezglutenowy?

Tak. Największą zaletą tego rodzaju makaronu jest właśnie brak glutenu. Symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu gwarantuje, że osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą bez obaw sięgać po ten makaron. Chociaż w sklepach jest naprawdę mnóstwo różnego rodzaju produktów bezglutenowych, to tak naprawdę bardzo trudno jest znaleźć bezglutenowe produkty pełnoziarniste. W dodatku, takie, które byłyby bogate w białko oraz w błonnik. Nie mogą też zbytnio obciążać Twojego portfela, w szczególności w czasach galopującej inflacji. Dlatego bezglutenowy makaron z soczewicy jest naprawdę atrakcyjnym wyborem. Kosztuje około 5 złotych za 250 gramowe opakowanie. Mimo, że nadal jest dwa razy droższy niż tradycyjny makaron pszenny, to i tak jest stosunkowo tani w porównaniu do innych produktów bezglutenowych aktualnie dostępnych na rynku.

Jak gotować bezglutenowy makaron z soczewicy?

Zagotuj 4-5 litrów wody na opakowanie makaronu 250 gram. Wody powinno być tyle, żeby makaron w czasie gotowania, mógł swobodnie pływać. Posól wodę do smaku. Możesz do niej dodać również łyżkę oleju roślinnego, aby makaron bezglutenowy z soczewicy się nie sklejał. Do gotującej się wody powoli dodawaj makaron. Nie zatrzymuj procesu gotowania się wody. Gdy już wsypiesz do wody całą porcję, to zamieszaj i gotuj makaron bezglutenowy z soczewicy do miękkości, czyli od 6 do 8 minut. Al dente to od 4 do 5 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie przekraczać tego czasu, bo makaron się zwyczajnie rozgotuje. Podczas gotowania już nie mieszaj makaronu. Następnie odcedź i przelej go wodą.

makaron z soczewicy bezglutenowy

Czy makaron z soczewicy bezglutenowy jest zdrowy?

Dlaczego warto sięgnąć po makaron bezglutenowy z soczewicy? Chociaż to Włosi są przede wszystkim kojarzeni z makaronem, to Polacy jedzą go równie chętnie. Jeżeli też kochasz potrawy z jego dodatkiem, a jednocześnie pragniesz zatroszczyć się o własne zdrowie, to serdecznie polecamy Ci wybranie makaronu bezglutenowego z soczewicy. Co jest w nim takiego wyjątkowego?

Na pewno jedzenie tego makaronu ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu i poprawia samopoczucie psychiczne. Soczewica jest rośliną strączkową. To oznacza, że ma bardzo podobne właściwości prozdrowotne jak fasola bezglutenowa, czy groch. Jednocześnie musimy tutaj dodać, że w makaronie bezglutenowym z soczewicy nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać między innymi weganie. Nie bez znaczenia jest tutaj również fakt, że nie ma w nim glutenu. Dzięki temu, jest to odpowiedni produkt również dla osób cierpiących na celiakie. Jego kolejnym plusem jest bardzo duża ilość błonnika pokarmowego oraz białka. Dlatego jest to dobry zamiennik mięsa. Makaron bezglutenowy z soczewicy jest dosyć łatwo dostępny zarówno stacjonarnie, jak i online. Warto go spróbować! A może Ci zasmakuje?

Makaron z soczewicy bezglutenowy – przepisy

Jak przyrządzić makaron z soczewicy bezglutenowej z kurczakiem i warzywami? Na pewno jest to potrawa pyszna, szybka i przygotowaniu i sycąca. Jej zrobienie nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Zachęcamy Cię do zamienienia suszonych ziół na świeże. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne takie składniki, jak: filet z kurczaka, sos sojowy, pomidory, cukinia, makaron z soczewicy bezglutenowy, koperek, oregano, majeranek.

Czy wiesz, że…

… białko z soczewicy jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800