Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO suszone pomidory

Pomidory często klasyfikuje się jako warzywa, w rzeczywistości są one owocami. Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Tam właśnie pomidory nazywane rzymskimi - małe i o kształcie jajka - suszono na słońcu, by uzyskać mocniejszy smak, przypominający ten, jaki ma keczup. Pomidor zwyczajny do Europy trafił w XVI wieku z terenów Ameryki Środkowej. Początkowo uprawiano go głównie dla celów ozdobnych, uznając intensywny czerwony kolor za cechę silnie trującej rośliny.

Pomidory Suszone

Jak się robi suszone pomidory?

Pomidory suszone BIO otrzymuje się w procesie suszenia oczyszczonych i pokrojonych świeżych pomidorów. Chociaż wyglądają mniej atrakcyjnie niż surowe, zdecydowanie przewyższają je wartościami odżywczymi, w tym zawartością likopenu. Suszone pomidory możemy kupić zarówno w postaci suchej w foliowych paczkach jak i w zalewach z oleju. Możemy kupić je same lub w ziołowych marynatach.

Warto zwrócić uwagę na to, w jakim oleju są pomidory suszone. Najlepiej jeżeli do zalewania pomidorów suszonych używa się oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek.
Nie powinniśmy wybierać suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym, ma on więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co może mieć zły wpływ na stan naszego zdrowia.

ekologiczne suszone pomidory

Witaminy w pomidorach suszonych

Suszone pomidory stanowią bogate źródło likopenu. Dzięki niemu suszone pomidory można określić mianem „superfood”. Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, dzięki któremu pomidory mają intensywny czerwony kolor. Likopen jest obecny także w innych czerwonych warzywach i owocach takich jak arbuz, grejpfrut oraz dzika róża.

Likopen jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed chorobami, głównie przewodu pokarmowego.
Produkty z likopenem powinni również spożywać mężczyźni w grupie podwyższonego ryzyka chorób prostaty. Odpowiednia podaż tego składnika zapewnia prawidłową syntezę DNA i zapobiega jego uszkodzeniom.

Likopenowi przypisuje się również znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu kostnego, do których należy osteoporoza, idąca w parze z ogólnoustrojowym stanem zapalnym i zwiększonym stresem oksydacyjnym. Ten ostatni bezpośrednio wpływa na zahamowanie tworzenia tkanki kostnej i skraca czas życia osteoblastów. Likopen jako silny antyoksydant może być niezwykle pomocny w profilaktyce chorób układu kostnego.

Likopen w suszonych pomidorach nie traci swoich właściwości odżywczych, a wręcz przeciwnie - dzięki obróbce termicznej staje się znacznie lepiej przyswajalny.
Co więcej, pomidory zawierają witaminę E, która wraz z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. W pomidorach znajdziemy też witaminę K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie oraz witaminę B3, regulującą metabolizm cukru.

Pomidory suszone ekologiczne są prawdziwą skarbnicą soli mineralnych i witamin. W 100 g suszonych pomidorów znajduje się aż 39 mg witaminy C. Odpowiednia podaż witaminy C zapewnia korzystne działanie układu odpornościowego. Oprócz witaminy C w suszonych pomidorach znajdują się także znaczne ilości witaminy A, 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 833 IU tej witaminy. Odpowiednia podaż tego związku zapewnia dobrą kondycję skóry, wzmacnia wzrok i reguluje procesy tworzenia nowych komórek.
W suszonych pomidorach możemy znaleźć też witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B3 i B6. Ich odpowiedni poziom odgrywa ważną rolę w prewencji chorób układu nerwowego.

100 g suszonych pomidorów zawiera ok. 213 kalorii. Suszone pomidory są źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka. Jako że często przyrządza się je w oliwie z oliwek, powodują lepsze przyswajanie witamin: A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Wśród przeciwutleniaczy zawartych w suszonych pomidorach warto wyróżnić beta-karoten, który wspomaga funkcjonowanie wzroku, zapobiega chorobom serca i ma również zastosowanie w kosmetyce, spowalniając fotostarzenie się skóry.

suszone pomidory

Mikro i makroelementy w pomidorach suszonych

Oprócz witamin ekologiczne suszone pomidory są dobrym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Najważniejszy z nich to potas, odpowiedzialny w organizmie za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i prawidłowe skurcze mięśni. Poza potasem możemy w nich znaleźć również sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor i selen. Ilości wymienionych wyżej pierwiastków są jednak niewielkie. Najzdrowsze i najsmaczniejsze suszone pomidory to te, które pochodzą z naturalnych, ekologicznych upraw na niewielką skalę.

Suszone pomidory w procesie przemysłowego suszenia są często obsypywane solą, by pozbawić je wody, warto więc pamiętać, by nie dosalać potraw, do których je dodajemy.

Suszone pomidory w kuchni

Suszone pomidory ekologiczne w torebce mają intensywniejszy smak i można je wykorzystać na więcej sposobów. Możemy więc dodać je do sałatek warzywnych, do zup (np. zupy rybnej). Stanowi również urozmaicenie sosu pomidorowego i spaghetti. Suszone pomidory z oliwy lub oleju świetnie się za to sprawdzą podawane osobno - jako przystawka. Suszone pomidory BIO mogą stanowić zarówno farsz do gotowanych na twardo jajek, jak i składnik mięsnych dań obiadowych, świetnie komponują się ze szpinakiem w różnego rodzaju zapiekankach, tartach i naleśnikach.

Z suszonymi pomidorami ekologicznymi - i w wersji słoikowej, i woreczkowej - można też przyrządzić grzanki. Ciekawą propozycją jest hummus z suszonymi pomidorami, albo bagietka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Suszone pomidory BIO pasują smakiem do potraw z oliwkami i fetą, większości dań wegańskich czy do łososia w cieście francuskim.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800