ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Ekologiczne suszone pomidory

Pomidory suszone

Pomidory często klasyfikuje się jako warzywa, w rzeczywistości są one owocami.
Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Tam właśnie pomidory nazywane rzymskimi - małe i o kształcie jajka - suszono na słońcu, by uzyskać mocniejszy smak, przypominający ten, jaki ma keczup.
Pomidor zwyczajny do Europy trafił w XVI wieku z terenów Ameryki Środkowej. Początkowo uprawiano go głównie dla celów ozdobnych, uznając intensywny czerwony kolor za cechę silnie trującej rośliny.

Jak się robi suszone pomidory?

Pomidory suszone otrzymuje się w procesie suszenia oczyszczonych i pokrojonych świeżych pomidorów. Chociaż wyglądają mniej atrakcyjnie niż surowe, zdecydowanie przewyższają je wartościami odżywczymi, w tym zawartością likopenu. Suszone pomidory możemy kupić zarówno w postaci suchej w foliowych paczkach jak i w zalewach z oleju. Możemy kupić je same lub w ziołowych marynatach.

Warto zwrócić uwagę na to, w jakim oleju są pomidory suszone. Najlepiej jeżeli do zalewania pomidorów suszonych używa się oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek.
Nie powinniśmy wybierać suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym, ma on więcej kwasów omega-6 niż omega-3, co może mieć zły wpływ na stan naszego zdrowia.

ekologiczne suszone pomidory

Witaminy w pomidorach suszonych

Suszone pomidory stanowią bogate źródło likopenu. Dzięki niemu suszone pomidory można określić mianem „superfood”. Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, dzięki któremu pomidory mają intensywny czerwony kolor. Likopen jest obecny także w innych czerwonych warzywach i owocach takich jak arbuz, grejpfrut oraz dzika róża.

Likopen jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed chorobami, głównie przewodu pokarmowego.
Produkty z likopenem powinni również spożywać mężczyźni w grupie podwyższonego ryzyka chorób prostaty. Odpowiednia podaż tego składnika zapewnia prawidłową syntezę DNA i zapobiega jego uszkodzeniom.

Likopenowi przypisuje się również znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu kostnego, do których należy osteoporoza, idąca w parze z ogólnoustrojowym stanem zapalnym i zwiększonym stresem oksydacyjnym. Ten ostatni bezpośrednio wpływa na zahamowanie tworzenia tkanki kostnej i skraca czas życia osteoblastów. Likopen jako silny antyoksydant może być niezwykle pomocny w profilaktyce chorób układu kostnego.

Likopen w suszonych pomidorach nie traci swoich właściwości odżywczych, a wręcz przeciwnie - dzięki obróbce termicznej staje się znacznie lepiej przyswajalny.
Co więcej, pomidory zawierają witaminę E, która wraz z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. W pomidorach znajdziemy też witaminę K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie oraz witaminę B3, regulującą metabolizm cukru.

Pomidory suszone ekologiczne są prawdziwą skarbnicą soli mineralnych i witamin. W 100 g suszonych pomidorów znajduje się aż 39 mg witaminy C. Odpowiednia podaż witaminy C zapewnia korzystne działanie układu odpornościowego. Oprócz witaminy C w suszonych pomidorach znajdują się także znaczne ilości witaminy A, 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 833 IU tej witaminy. Odpowiednia podaż tego związku zapewnia dobrą kondycję skóry, wzmacnia wzrok i reguluje procesy tworzenia nowych komórek.
W suszonych pomidorach możemy znaleźć też witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B3 i B6. Ich odpowiedni poziom odgrywa ważną rolę w prewencji chorób układu nerwowego.

100 g suszonych pomidorów zawiera ok. 213 kalorii. Suszone pomidory są źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka. Jako że często przyrządza się je w oliwie z oliwek, powodują lepsze przyswajanie witamin: A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Wśród przeciwutleniaczy zawartych w suszonych pomidorach warto wyróżnić beta-karoten, który wspomaga funkcjonowanie wzroku, zapobiega chorobom serca i ma również zastosowanie w kosmetyce, spowalniając fotostarzenie się skóry.

suszone pomidory

Mikro i makroelementy w pomidorach suszonych

Oprócz witamin ekologiczne suszone pomidory są dobrym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Najważniejszy z nich to potas, odpowiedzialny w organizmie za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i prawidłowe skurcze mięśni. Poza potasem możemy w nich znaleźć również sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor i selen. Ilości wymienionych wyżej pierwiastków są jednak niewielkie. Najzdrowsze i najsmaczniejsze suszone pomidory to te, które pochodzą z naturalnych, ekologicznych upraw na niewielką skalę.

Suszone pomidory w procesie przemysłowego suszenia są często obsypywane solą, by pozbawić je wody, warto więc pamiętać, by nie dosalać potraw, do których je dodajemy.

Suszone pomidory w kuchni

Suszone pomidory ekologiczne w torebce mają intensywniejszy smak i można je wykorzystać na więcej sposobów. Możemy więc dodać je do sałatek warzywnych, do zup (np. zupy rybnej). Stanowi również urozmaicenie sosu pomidorowego i spaghetti. Suszone pomidory z oliwy lub oleju świetnie się za to sprawdzą podawane osobno - jako przystawka. Suszone pomidory BIO mogą stanowić zarówno farsz do gotowanych na twardo jajek, jak i składnik mięsnych dań obiadowych, świetnie komponują się ze szpinakiem w różnego rodzaju zapiekankach, tartach i naleśnikach.

Z suszonymi pomidorami ekologicznymi - i w wersji słoikowej, i woreczkowej - można też przyrządzić grzanki. Ciekawą propozycją jest hummus z suszonymi pomidorami, albo bagietka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Suszone pomidory BIO pasują smakiem do potraw z oliwkami i fetą, większości dań wegańskich czy do łososia w cieście francuskim.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium