Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Owsianka

Owsianka

Owsianka ekologiczna uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań. Zawarte w niej składniki odznaczają się bogatą wartością odżywczą. Jest to skarbnica związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To także wartościowe źródło energii, które pomoże rozpocząć dzień, będąc pełnym energii. Owsianka jest propozycją sycącą, dlatego też po jej zjedzeniu przez długi czas nie będziemy odczuwać głodu. Przez osoby aktywne fizycznie, dbające o swoją formę uważana jest za podstawę zróżnicowanej diety.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Bazą owsianki BIO są płatki owsiane. Dlatego też jej właściwości wynikają bezpośrednio z właściwości owsa, który jest zbożem bogatym w błonnik pokarmowy, a ubogim w gluten. Zawarte w owsiance BIO składniki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Warto także zaznaczyć, że jej podstawowa wersja ma niski indeksy glikemiczny. Dzięki temu zjadający ją nie musi obawiać się o nagłe skoki cukru we krwi.

Duża zawartość błonnika pokarmowego w owsiance ekologicznej wspomaga pracę układu pokarmowego, przyspieszając trawienie. Ponadto pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz regulować poziom cholesterolu we krwi. To także składnik ważny z punktu widzenia regulowania rytmu wypróżnień. Dlatego też owsianka BIO doskonale sprawdzi się u osób, które cierpią z powodu zaparć, podkręcając ich metabolizm. Warto dodać, że po spożyciu takiego posiłku przez długi czas odczuwamy sytość i nie mamy ochoty podjadać. To natomiast sprzyja odchudzaniu.

W ekologicznej owsiance można znaleźć beta-glukan, czyli substancję, która usprawnia procesy trawienne. Beta-glukan sprzyja również zwiększeniu liczby dobrych bakterii jelitowych. Jest on odporny na działanie enzymów trawiennych. W pewien sposób jego działanie porównywalne jest do naturalnego prebiotyku. Obecne w produkcie antyoksydanty wspomagają działanie przeciwzapalne oraz hamują działanie wolnych rodników. Owsianka BIO i płatki owsiane zawierają 20 unikalnych polifenoli (awentramidy). Co więcej, jeżeli w składzie znajduje się krzem i cynk, wzmocniona zostaje tkanka łączna, kości oraz skóra.

Owsianka to bogate źródło takich składników odżywczych jak: białko, złożone węglowodany, fosfor, magnez, miedź, mangan, cynk, potas, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B (głównie B1, B3, B5, B6). Nie zapominajmy również o nienasyconych kwasach tłuszczowych, których funkcją jest m.in. zapobieganie miażdżycy. Płatki owsiane dostarczają dużej dawki żelaza. Niedobór tego składnika może prowadzić do zmęczenia czy osłabienia organizmu. Ważnym składnikiem są witaminy z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.

Jedna porcja 40 g suchych płatków owsianych dostarcza organizmowi 150-170 kcal. Do tego wystarczy dołożyć ulubione składniki – taka domowa owsianka – aby stworzyć posiłek na idealne rozpoczęcie dnia.

W sklepie dostępne są również gotowe mieszanki m.in.:

  • BIO owsianka z suszonymi owocami,
  • BIO owsianka z daktylami,
  • BIO owsianka czekoladowa,
  • BIO owsianka o smaku ciasta marchewkowego,
  • owsianka bezglutenowa.

owsianka ekologiczna

Jak przygotować owsiankę?

Owsianka to potrawa znana na całym świecie. Towarzyszy tysiącom ludzi podczas śniadania. Najczęściej serwowana jest z mlekiem krowim lub wodą, chociaż świetnie smakuje również w połączeniu z napojami roślinnymi, np. mlekiem migdałowym. Z reguły owsiankę ekologiczną należy gotować przez kilka-kilkadziesiąt minut, jednak ciekawą propozycją jest także owsianka pieczona w piekarniku. Może ona posłużyć zarówno jako śniadanie, jak i jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Z powodzeniem zastąpi deser i zmniejszy chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Owsiankę „na surowo” można także przygotować poprzez zalanie jej mlekiem lub wodą – wystarczy odstawić ją na całą noc, aby rano była gotowa do zjedzenia.

Owsianka może mieć różną konsystencję i zależy to głównie od proporcji składników suchych do mokrych. Zazwyczaj pół szklanki płatków zalewa się jedną szklaną cieczy. Im więcej mleka lub wody, tym konsystencja bardziej kremowa, rzadsza.

Co może znaleźć się w owsiance?

Owsianka w podstawowej wersji to nic innego jak płatki owsiane zalane mlekiem, napojem roślinnym lub wodą. Polecamy dodać do smaku nieco soli. W sklepie dostępne są zarówno płatki owsiane, które mogą posłużyć jako baza do owsianki, jak i gotowe mieszanki. Każdy z pewnością znajdzie swój najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Dodatki urozmaicają smakowo posiłek, a także są źródłem witamin i składników odżywczych.

Owsianka BIO świetnie smakuje w połączeniu z owocami – bananami, jabłkami, jagodami, truskawkami, malinami czy porzeczkami. Mogą to być zarówno suszone owoce, jak i świeże. Niektórzy polecają dodawanie nieco przetworów – powideł czy konfitury.

Ciekawą propozycją jest mus owocowy – z owoców świeżych lub mrożonych. W owsiance można znaleźć także nasiona chia, słonecznika, dyni, orzechy oraz migdały. W razie potrzeby można ją dosłodzić m.in. cukrem trzcinowym, syropem lub miodem. Dla fanów mocniejszych aromatów polecamy dodatek w postaci cynamonu, kardamonu, kakao, wanilii czy tartej czekolady. Osoby, które szukają nowych doznań smakowych, mogą spróbować owsiankę z mielonym makiem, kawą, kurkumą, a także mlekiem kokosowym.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800