ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Bez jaj
Bez drożdży

BIO BIO Bakalie

Ekologiczne bakalie

Bakalie ekologiczne to przede wszystkim orzechy, pestki i suszone owoce. Są one cennym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Bakalie ekologiczne stanowią wartościowe urozmaicenie wielu potraw. Można je podzielić na trzy podstawowe kategorie:

  • orzechy, do których zaliczamy kasztany jadalne, nerkowce, pistacje, migdały oraz orzechy laskowe, włoskie, ziemne, kokosowe, piniowe, brazylijskie, macadamia i pekan,
  • pestki i nasiona, wśród których warto wymienić sezam, siemię lniane oraz pestki dyni i słonecznika,
  • suszone owoce, do których należą rodzynki, morele, śliwki, daktyle i figi.

Ekologiczne bakalie sprawdzają się jako dodatek do deserów i ciast. Najlepszym tego przykładem jest sernik z rodzynkami, wielkanocny keks czy bożonarodzeniowy makowiec. Bakalie ekologiczne stanowią idealny dodatek do dań śniadaniowych jak owsianka. Doskonale uzupełniają smak sałatek oraz potraw obiadowych. Są uniwersalnym dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak i makaronów oraz mięs w wytrawnej formie.

Cechy charakterystyczne ekologicznych bakalii

Ekologiczne bakalie to produkty, które pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Można je łatwo poznać po charakterystycznym znaku zielonego listka ułożonego z gwiazdek. Identyczne logo obowiązuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Niezależnie od nazwy produktu jedynym wiarygodnym wyznacznikiem jest oficjalne logo.

Suszone bakalie ekologiczne mają zdecydowanie wyższą wartość odżywczą. Zawierają dużo mniej azotanów w porównaniu z ich odpowiednikami bez certyfikatu. Są wolne od szkodliwych konserwantów takich jak sorbinian potasu czy benzoesan sodu. Bakalie ekologiczne zawierają o wiele więcej błonnika oraz włókien celulozowych. Ponadto ich spożywanie wiąże się z dużo niższym ryzykiem wystąpienia alergii pokarmowych.

bakalie ekologiczne

Właściwości bakalii ekologicznych

Bakalie ekologiczne odznaczają się dużą zawartością białka, błonnika, magnezu, cynku oraz witaminy B i E. Ponadto dostarczają do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy. Bakanie ekologiczne są bogate w kwas foliowy wpływający korzystnie na pamięć. Orzechy są uznawane za najbardziej treściwy pokarm stworzony przez naturę. Zawierają duże ilości wapnia oraz wartościowych kwasów tłuszczowych. Udział tłuszczu w orzechach wynosi ok. 50%. Jest on dużo lepiej trawiony i przyswajany od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Orzechy są także cennym źródłem witaminy E, która ma korzystny wpływ na układ nerwowy oraz odporność organizmu.

Bakalie ekologiczne to wartościowy produkt dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Są także polecane kobietom w ciąży, sportowcom oraz osobom chcącym zgubić kilka zbędnych kilogramów. Stanowią ważny składnik diety wegetarian. Skutecznie łagodzą zmęczenie i podnoszą poziom energii podczas wysiłku fizycznego oraz intensywnej pracy. Ekologiczne bakalie to zdrowa alternatywa dla słodyczy i chipsów charakteryzujących się wysokim stopniem przetworzenia.

Chociaż bakalie kojarzą się z okresem świątecznym, to ich jedzenie powinno stać się stałym nawykiem żywieniowym niezależnie od pory roku. Możliwość dodania do wielu potraw pozwala urozmaicić jadłospis i wzbogacić go o cenne wartości odżywcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium