Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Kwasy Omega 3, 6, 9 – co to takiego?

Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone oraz nienasycone. Źródłem tych pierwszych są na przykład tłuste wędliny, masło i smalec. Omega 3, 6, 9 są zaliczane do kwasów tłuszczowych nienasyconych. W swojej budowie mają one przynajmniej jedno wiązanie podwójne, które:

  • w kwasach omega-3 znajduje się przy trzecim od końca łańcucha atomie węgla,

  • w kwasach omega-6 znajduje się przy szóstym od końca łańcucha atomie węgla,

  • w kwasach omega-9 znajduje się przy dziewiątym od końca łańcucha atomie węgla.

Kwasy omega-3 i omega-6 nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem lub w formie suplementów diety. Organizm ma za to zdolność syntezy kwasów omega 9.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jakie związki zaliczamy do kwasów omega 3, 6, 9?

Do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy:

  • DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy,

  • EPA, czyli kwas eikozapentaenowy,

  • ALA, czyli kwas alfa-linolenowy.

Do grupy kwasów tłuszczowych omega-6 zaliczamy:

  • kwas linolowy,

  • kwas arachidonowy.

Do grupy kwasów tłuszczowych omega-9 zaliczamy:

  • kwas oleinowy,

  • kwas erukowy,

  • kwas nerwonowy.

Kwasy omega 3,6,9 – jakie funkcje spełniają w organizmie?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią następujące funkcje w organizmie:

  • pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL),

  • pomagają podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL),

  • obniżają poziom trójglicerydów,

  • wykazują silne działanie przeciwzapalne,

  • stanowią materiał budulcowy komórek organizmu (DHA, EPA),

  • usprawniają funkcjonowanie błon komórkowych,

  • wspierają wszystkie procesy życiowe,

  • pomagają zapobiegać powstawaniu zakrzepów i zatorów,

  • mają pozytywny wpływ na działanie serca i mózgu,

  • przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach,

  • redukują tempo rozwoju miażdżycy,

  • pomagają w budowaniu odporności organizmu,

  • zwiększają poziom ochrony przed rozwojem zaburzeń emocjonalnych oraz chorób nowotworowych,

  • wspomagają leczenie łagodnego przebiegu nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej, atopowego zapalenia skóry i depresji,

  • uczestniczą w kształtowaniu oraz pracy mózgu już od początku życia płodowego.

Wiele cennych dla organizmu funkcji spełniają również kwasy omega-6:

  • pomagają w obniżeniu poziomu złego i całkowitego cholesterolu w organizmie,

  • stanowią budulec komórek,

  • uczestniczą w produkcji wielu hormonów (m.in. neuroprzekaźników),

  • usprawniają pracę centralnego układu nerwowego,

  • pomagają kontrolować ciśnienie krwi, pracę nerek, układu trawiennego i serca,

  • wspomagają proces leczenia zaburzeń hormonalnych, chorób skóry oraz cukrzycy typu 2.

Bardzo istotne są także kwasy tłuszczowe omega-9:

  • obniżają poziom cholesterolu całkowitego i złego (LDL),

  • nie obniżają poziomu dobrego cholesterolu (HDL),

  • stanowią materiał budulcowy komórek,

  • wspomagają pracę serca,

  • pomagają utrzymać optymalne ciśnienie krwi,

  • stanowią element ochrony przed nowotworami.

Kwasy omega 3, 6, 9 – w jakich produktach jest ich najwięcej?

Wartościowe źródła kwasów tłuszczowych omega-3 to przede wszystkim:

  • ryby morskie żyjące w zimnych wodach (halibut, łosoś, dorsz, makrela, śledź i sardynki),

  • owoce morza (zawierają duże ilości DHA i EPA),

  • sushi,

  • olej lniany,

  • olej rzepakowy,

  • siemię lniane,

  • olej sojowy

  • orzechy włoskie

  • migdały,

  • pestki dyni.

kwasy omega 3

Najlepsze źródła kwasów omega 6 to:

  • olej sojowy,

  • olej słonecznikowy,

  • olej kukurydziany,

  • margaryny produkowane z wymienionych wyżej olejów,

  • pestki dyni i słonecznika,

  • orzechy ziemne,

  • awokado.

Najlepsze źródła kwasów omega-9 to:

  • oliwa z oliwek,

  • tran z wątroby dorszowatych,

  • siemię lniane,

  • olej słonecznikowy,

  • olej rzepakowy,

  • migdały,

  • orzechy ziemne,

  • awokado.

Cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 jest dieta śródziemnomorska. Potwierdza to niski wskaźnik zachorowalności na miażdżycę w krajach Półwyspu Apenińskiego oraz Półwyspu Iberyjskiego.

Kwasy omega 3, 6, 9 – jakie są skutki niedoborów w organizmie?

Niedobory kwasów tłuszczowych omega 3, 6, 9 mają negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W praktyce oznacza to:

  • większe ryzyko komplikacji u kobiet w ciąży,

  • ryzyko urodzenia dziecka z niską masą ciała,

  • negatywny wpływ na procesy kształtowania się narządów,

  • zaburzenia funkcji poznawczych u dzieci,

  • zaburzenia rozwoju neurologicznego u dzieci,

  • nieprawidłowości pracy serca, oczu i mózgu u dorosłych,

  • zwiększone ryzyko depresji oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy.

Niekorzystne może być również spożywanie nadmiernej ilości suplementów z kwasami omega 3, 6 i 9. Stwarza to ryzyko zaburzenia procesu krzepnięcia krwi.

Kwasy omega 3, 6, 9 – jakie jest zalecane dzienne spożycie?

Kwasy omega-3 i omega-6 są zaliczane do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Ich spożycie ma wpływ na działanie innych tego typu związków. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 potrzebują tych samych enzymów. Spożycie dużej ilości jednego z grupy NNKT sprawia, że maleje zdolność organizmu do przetworzenia drugiego. Dlatego tak ważna jest nie tylko ilość, ale także proporcje pomiędzy tymi związkami w diecie.

Optymalny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 zawiera się w przedziale 1:5,6. Niestety dieta, która obecnie dominuje w krajach europejskich, charakteryzuje się niedoborem kwasów omega 3. Według badań stosunek kwasów omega-3 do omega-6 u przeciętnego Polaka wynosi 1:15, co jest wartością znacząco odbiegającą od normy. W celu zachowania optymalnego balansu dobrym pomysłem jest wprowadzenie do menu elementów diety śródziemnomorskiej oraz suplementów z kwasami omega-3 i omega-6.

Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wynosi 250 mg. Zgodnie z zalecanymi proporcjami dawka kwasów omega-6 powinna być ok. 5 razy większa. Pokrywa ją jedna łyżka oleju słonecznikowego lub płaska łyżeczka margaryny.

Kwasy tłuszczowe omega-9 podlegają nieco innym zależnościom. Ze względu na odmienne szlaki metaboliczne nie dochodzi w ich przypadku do wzajemnych zaburzeń w działaniu. Z drugiej strony właściwa ilość kwasów omega-9 w stosunku do wielonienasyconych jest istotna w kontekście prawidłowej budowy błon komórkowych i ich przepuszczalności. Zalecana dzienna dawka kwasów tłuszczowych omega-9 odpowiada dwóm łyżkom oliwy.

W praktyce trudno jest osiągnąć idealny balans pomiędzy kwasami omega 3, 6 i 9. Dlatego warto uzupełnić zbilansowaną dietę o specjalnie przygotowane preparaty. Szczególnie w przypadku stosowania diety beztłuszczowej lub w chorobach o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwasy tłuszczowe. Suplementy kwasów omega 3, 6, 9 zawierają optymalną dzienną dawkę tych związków i stanowią idealne dopełnienie diety bogatej w zdrowe tłuszcze.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800