Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Obecnie na rynku występuje bardzo wiele nasion i pestek bezglutenowych. W tej kategorii znajduje się między innymi len złoty bezglutenowy, słonecznik europejski bezglutenowy, nasiona chia (szałwia hiszpańska), pestki dyni, czy sezam. One wszystkie charakteryzują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Są również wyjątkowo smaczne. Można je dodawać zarówno do jogurtów, jak i do sałatek, czy sosów. Brak w nim alergenu o nazwie gluten powoduje, że mogą po nie sięgać osoby cierpiące na celiakię.

Nasiona i Pestki Bezglutenowe

Pestki bezglutenowe - czym charakteryzuje się len złoty bezglutenowy?

Len złocisty bezglutenowy uprawia się praktycznie na całym świecie, w tym również w Polsce. Najpopularniejszym elementem tej rośliny są nasiona. Len złocisty bezglutenowy możesz spożywać na wiele sposobów. Występuje zarówno w postaci proszku, jak i całych ziaren. To rewelacyjny dodatek do zup, sałatek, shake’ów, deserów, czy urozmaicenie codziennych kanapek. Najwięcej właściwości dobroczynnych posiadają nasiona i pestki bezglutenowe na zimno. Po podgrzaniu ich na oleju, wytraca się z nich bardzo dużo kwasów tłuszczowych Omega -3. Możesz je również dodać do chleba. Bezpośrednio na ciasta lub posypać nim wypiek.

W diecie wegańskiej len złoty bezglutenowy bardzo często jej w stanie zastąpić jajko. Wystarczy, że połączysz je z wodą w proporcjach 1:3 i otrzymasz uniwersalny zagęszczacz do potraw. Nasiona i pestki bezglutenowe są odpowiednie również do tego, żeby przygotować z nich domowy kisiel. Najważniejszymi składnikami w tego rodzaju nasionach i pestkach bezglutenowych są: tłuszcze, błonnik oraz białko. Znajdują się w nim również takie witaminy i składniki mineralne, jak: witaminy z grupy B, witamina E, magnez, potas, żelazo, selen, cynk, wapń, mangan.

Nasiona bezglutenowe - dlaczego warto jeść słonecznik europejski bezglutenowy?

Sam słonecznik bezglutenowy bardzo często jest stosowany w formie karmy dla ptaków. Jednak dla ludzi ich jedzenie również może być korzystne dla zdrowia. W 100 gramach tych nasion i pestek bezglutenowych znajduje się tyle samo białka, co w steku. Nasiona słonecznika europejskiego są obecne i dobrze znane na całym świecie. Można je pokruszyć i dodawać do ciast lub potraw wytrawnych. Jedzenie nasion słonecznika bezglutenowego może być pomocne w zachowaniu urody. Wszystko za sprawą występowania w nim witaminy E. Jest ona bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu, może opóźniać procesy starzenia się skóry oraz pojawiania się na niej pierwszych zmarszczek. Witamina E chroni również komórki organizmu przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. 50 gramów słonecznika bezglutenowego dostarcza 11 miligramów witaminy E.

Nasiona słonecznika bezglutenowego są również bardzo bogate w wapń. Dzięki temu, ich jedzenie może mieć korzystny wpływ na kondycję kości oraz zębów. 100 g pestek słonecznika europejskiego zawiera aż 131 mg wapnia. Tym, co jeszcze stanowi siłę tych nasion i pestek bezglutenowych są roślinne proteiny. Są one polecane dla wegan, wegetarian oraz sportowców, ponieważ zawierają tyle samo białka co ryby i mięsa.

Dlaczego warto sięgnąć po bezglutenowe nasiona chia?

Bezglutenowe nasiona chia to inaczej szałwia hiszpańska. Są źródłem witamin. Często można je spotkać w sklepach oferujących zdrową żywność. Nasiona chia są uznawane za jeden z najkorzystniej wpływających na zdrowie produktów spożywczych. Zawarte są w nich kwasy tłuszczowe: omega-3 (18g w 100 g) i omega-6 (6g w 100g). Szałwia hiszpańska bezglutenowa posiada w swoim składzie również witaminy z grupy B, jak również potas, fosfor, magnez i wapń. Są silnymi antyoksydantami, więc mogą być pomocne w opóźnianiu procesów starzenia się komórek.

Mimo wysokiej kaloryczności te nasiona i pestki bezglutenowe mogą być pomocne we wspieraniu procesu odchudzania. W 100 gramach znajduje się około 485 kcal, jednak ok. 16,5 g to białka, 31 g tłuszcze, 42 g węglowodany a aż 34,5 g stanowi błonnik. Nasiona szałwii hiszpańskiej wystarczy zalać niewielką ilością wody, aby znacznie zwiększyły swój rozmiar. Dlatego ich jedzenie pozostawia po sobie uczucie sytości na długi czas.

Nasiona chia bezglutenowe możesz spotkać w gotowych produktach, między innymi w pieczywie bezglutenowym, batonikach, ciastkach i ciasteczkach. Jednak możesz również kupić samodzielne nasiona chia i dodawać je do różnych potraw w domu. Doskonale nadają się one między innymi do koktajli, sałatek czy musli, a także puddingu. Jeżeli masz chęć na tego rodzaju pudding, to pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu nasion chia. Aby nasiona chia miały jak najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, to należy sięgać po nie z umiarem. Wystarczająca dawka dzienna to od trzech do czterech łyżeczek.

Czy wiesz, że…

… olej z nasion chia stosowano w medycynie Azteków. Używano go m.in. do podrażnionych oczu i stanów zapalnych, jako antidotum do obniżania gorączki i ochrony przed odwodnieniem, przy problemach skórnych, zranieniach i oparzeniach. Co więcej, Aztekowie nasion chia używali także jako środek płatniczy i kosmetyczny tj. do produkcji kosmetyków, perfum, farb.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium