ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Migdały BIO, migdały blanszowane, migdały cięte

Migdały ekologiczne

Te niewielkie nasiona migdałowca zwyczajnego są uznawane za jedne z najsmaczniejszych orzechów. Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu, stamtąd rozprzestrzeniły się na na wszystkie kontynenty.
Współcześnie Kalifornia jest jednym z przodujacych producentów migdałów, obok Hiszpanii, Włoch, Iranu, Maroko, czy Syrii.

Migdały podzielić możemy na słodkie oraz gorzkie. Słodkie migdały dają większe możliwości ich wykorzystania. Można spożywać je w stanie surowym, a także wykorzystać do wielu dań i wyrobów. Mają też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, a także w lecznictwie.

Gorzkie migdały są mnie znane i o wiele rzadziej uprawiane. Znajdziemy w nich amigdalinę, czyli substancję, która może być zarówno lecznicza, jak i szkodliwa dla zdrowia. Z migdałów gorzkich pozyskujemy znakomity olej migdałowy, który jest składnikiem wielu likierów, esencji zapachowych do produktów spożywczych oraz mydła.

Migdały ekologiczne w swoim składzie posiadają mnóstwo białka, węglowodanów, zdrowych i pożądanych dla organizmu kwasów tłuszczowych NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), także soli mineralnych i witamin.
Znajdziemy tu zarówno tiaminę, ryboflawinę, niacynę, jak i kwas foliowy, witaminę E oraz B6. Ponadto wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i sód.

Migdały a zdrowie

Regularne spożywanie migdałów ekologicznych to zdecydowanie krok w trosce o zdrowe serce. Udowodnione jest, iż migdały działają wyśmienicie na nasze serce, zmniejszając ryzyko rozwoju różnych chorób tego narządu, zawarte w migdałach składniki przeciwdziałają bowiem odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu. 

Podobnie jak inne orzechy, ekologiczne migdały mogą przyczynić się do zatrzymania rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne ich spożywanie zmniejsza poziom odporności na insulinę oraz obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Indeks glikemiczny migdałów jest bardzo niski, a wynosi zaledwie 15. Właśnie z tych powodów migdały są produktem idealnym w diecie diabetyków.

Obecność kwasu foliowego w migdałach ekologicznych wspomaga rozwój komórek oraz tkanek płodu, a także zapobiega wielu poważnym schorzeniom i wadom wrodzonym. Stąd migdały polecane są w diecie kobiet ciężarnych.

Migdały ekologiczne są znakomitym środkiem wspomagającym układ moczowy, poprawia stan organizmu przy schorzeniach takich jak kamienie nerkowe, czy zwężenie cewki moczowej. To również produkt zalecany przy chorobach dróg żółciowych.

Migdały i witaminy

Witamina E usprawnia pracę mózgu. Poprawia kojarzenie faktów, zapamiętywanie. Z kolei witamina D wpływa na regenerację komórek nerwowych. Obok wymienionych składników, wielkie znaczenie mają też fenyloalanina.

Magnez, witaminy z grupy B oraz NNKT znacząco wzmacniają układ nerwowy, poprawia się jednocześnie koncentracja oraz pamięć, a także ogólny stan psychofizyczny. Migdały ekologiczne to również produkt o działaniu antydepresyjnym, warto je spożywać, gdy jesteśmy psychicznie wyczerpani, czy narażeni na stres.

Migdały znakomicie wpływają na regulację metabolizmu, a także przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z uwagi na duże ilości błonnika są dobrym wypełniaczem żołądka, tym samym dają na długi czas uczucie sytości, chroniąc przed podjadaniem. Błonnik to składnik migdałów odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit. Skutecznie przeciwdziała zaparciom i ułatwia wydalanie. Spożywając migdały ekologiczne powinniśmy pić wody w dość dużych ilościach. Przesadzenie z ilością migdałów może doprowadzić do skutku odwrotnego od zamierzonego i dużych zaparć.

Fosfor i wapń, w które obfitują migdały są niezbędnym elementem do utrzymania kości w zdrowiu, przeciwdziają osteoporozie. Można więc spożywać nawet jako migdały prażone, lub jako już przetworzony produkt – mleko migdałowe.

migdały ekologiczne

Jak dobrze kupić migdały ekologiczne?

Najlepsze migdały to te kupowane w opakowaniach. W przypadku migdałów na wagę często trudno jest określić ich termin ważności. Dlatego warto znaleźć sklep ekologiczny online, gdzie mieć będziemy pewność, iż zakupione migdały cieszą się nie tylko najwyższą jakością, ale i doskonałą świeżością. Drugim powodem przemawiającym za migdałami w opakowaniach jest fakt, iż w tych na wagę dość szybko utleniają się NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe).

Migdały w kuchni

Migdały ekologiczne w całości najczęściej jemy jako samodzielną przekąskę. Pokruszone służą przede wszystkim do dekoracji deserów, czy prażonych owoców. W obu formach – w całości, bądź w kawałkach używać można ich do pieczenia i dekorowania ciast, tortów, a także do zrobienia marcepanu. Można też wykorzystać je w daniach wytrawnych, choćby w sałatkach, czy potrawach mięsnych. Często wykorzystuje się także migdały płatki lub mączkę do panierowania mięs i ryb.

Masło migdałowe idealnie nadaje się na energetyczne i sycące śniadanie. Szczególnie smakuje z waflami ryżowymi, kukurydzianymi albo dowolnym pieczywem chrupkim.

W kuchni często używanym produktem pochodnym od migdałów jest napój migdałowy typu „mleko”. To nic innego, jak zblendowane migdały wraz z wodą. Nie można jednak traktować go jako substytutu mleka krowiego.

Innym popularnym produktem migdało-pochodnym jest mąka migdałowa, o słodkim i delikatnym smaku, często używana jako alternatywa do różnego rodzaju wypieków oraz jako zagęszczacz do sosów i zup.

Zastosowanie migdałów w kosmetyce

Wyciskany na zimno olejek z migdałów jest bardzo bogaty w substancje odżywcze. To jemu zawdzięczamy wzmocnienie lipidowej bariery ochronnej skóry, również  wrażliwej. W trakcie ciąży (a także po rozwiązaniu) można stosować go do walki z rozstępami. Z tego samego powodu można używać go także podczas diety, która doprowadzić może do dużego i gwałtownego spadku wagi.
Najlepiej stosować olejek z migdałów bezpośrednio po kąpieli na mokrą skórę.

Olejek z migdałów wykorzystać można jako odżywkę do włosów zniszczonych oraz przesuszonych. Wystarczy nałożyć olejek na włosy na pół godziny. Włosy potraktowane w ten sposób już po kilku takich zabiegach staną się miękkie, nawilżone, a także błyszczące. Podobne właściwości nawilżające można zauważyć w przypadku dłoni oraz ust. Warto więc nakładać go na przesuszone dłonie oraz spierzchnięte usta. Olejek poradzi sobie też z suchymi piętami oraz łokciami.

Mocne paznokcie to również efekt stosowania olejku migdałowego. Jest to efekt występowania w nim w dużych ilościach witaminy B, której brak może doprowadzić do łamania się paznokci oraz rozmaitych zniekształceń. Warto więc stosować olejek dla wzmocnienia paznokci oraz w celu szybszego ich wzrostu.

Olejek migdałowy można bez przeszkód wykorzystać  do pielęgnacji niemowląt oraz małych dzieci. To kosmetyk nie wywołujący podrażnień, delikatny i łagodny dla wymagającej specjalnej troski skóry. Olejek nawilża, zwalcza ciemieniuchę, a także pomaga załagodzić stany zapalne skóry, zlikwidować zaczerwienienia, czy podrażnienia skóry.
Olejek z migdałów to także środek przeciwdziałający powstawaniu zmarszczek. To głównie zasługa witaminy E, która spowalnia działanie wolnych rodników. Można używać go do masażu, ze względu na pielęgnację skóry, a także wykorzystać do nawilżenia po intensywnym opalaniu.

Obok olejku migdałowego w kosmetyce wykorzystywany jest również kwas migdałowy. Jest on stosowany w gabinetach kosmetycznych do różnych zabiegów, które mają za zadanie poprawienie stanu skóry. Działa on złuszczająco, odbarwiająco i antybakteryjnie, co pomaga przede wszystkim usunąć zaskórniki i trądzik, a także zniwelować blizny potrądzikowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium