Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Banany Suszone BIO 400 g Bio Planet
Banany Suszone BIO 400 g Bio Planet
22,59 zł
szt.
Banany Baby Suszone BIO 100 g Batom
Banany Baby Suszone BIO 100 g Batom
9,69 zł
Banany Suszone BIO 150 g Bio Planet
Banany Suszone BIO 150 g Bio Planet
10,89 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO suszone banany

Banany Suszone

Banany suszone

Banany uprawiano już siedem tysięcy lat temu w Malezji, skąd zostały przywiezione do Indii, a z nich przez Bliski Wschód znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane po dziś dzień.
Współcześnie banany rosną również w Azji i Australii. Plantatorzy zrywają je, gdy są jeszcze zielone i transportują je do Europy na statkach-chłodniach, by nie dopłynęły na miejsce przejrzałe. Zbyt dojrzałe banany są mniej smaczne i mają niższą wartość odżywczą.

Banany zawierają witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także cenne dla zdrowia składniki mineralne -  fosfor, wapń i magnez, jednak najwięcej jest w nich potasu, aż ok. 360 mg w 100 g świeżego banana. Potas ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, dlatego dietetycy zalecają spożywanie bananów osobom zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Warto, by bogate w potas także i ekologiczne suszone chipsy bananowe stanowiły przekąskę w diecie tej grupy osób. Potas to również wsparcie dla pracy mięśni szkieletowych.

Banany suszone to źródło błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego, regulującego trawienie i przyspieszającego metabolizm. Obecność pektyn może stanowić czynnik obniżający poziom cholesterolu we krwi - twierdzą indyjscy naukowcy.

Wartości odżywcze banana suszonego w 100 gramach:

Energia: 1339 kJ / 312 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 69 g
- w tym cukry: 38 g
Białko: 3,7 g
Sól: 0,01 g



suszone banany ekologiczne

Banany suszone dla układu pokarmowego

Prace badawcze nad wpływem bananów ekologicznych na układ pokarmowy dowodzą, że banany ułatwiają rozrost komórek śluzówki żołądka oraz przyspieszają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną, przeciwdziałając podrażnieniom i uszkodzeniom pod wpływem działania soków żołądkowych. Są korzystne także w diecie osób walczących z wrzodami żołądka. Banany w swoim składzie posiadają inhibitory proteazy wspomagające niszczenie bakterii H. pylori, odpowiadającej za dużą część przypadków choroby wrzodowej.

Według indyjskich źródeł wiedzy o roślinach mączka z zielonych bananów i zrobione z niej placki pomagają w niestrawności i wzdęciach. Lekka kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku może zostać włączona do diety przy zapaleniu błony śluzowej żołądka.
Banany ekologiczne stanowią sprawdzony sposób na biegunkę, zwłaszcza u dzieci, co potwierdziły badania naukowe.

W momentach spadku nastroju warto sięgnąć po suszone banany, które, dzięki zawartości substancji pomagających w uwalnianiu serotoniny uspokoją nas i odprężą, a potas pomoże uniknąć znużenia. Spożywanie bananów suszonych poprawia myślenie i koncentrację, co jest ważne szczególnie dla osób uczących się i pracujących umysłowo.

Przeciwwskazania do spożywania bananów suszonych

Banany suszone BIO z uwagi na dość wysoki indeks glikemiczny (60-70), powinny zostać wykluczone z diety cukrzyków. Badania naukowe wykazały, że największe skoki poziomu cukru powodują ziemniaki, marchewka i właśnie banany.

Bananów nie poleca się osobom odchudzającym się, ponieważ zawierają sporo kalorii – ok. 95 kcal. Tym bardziej nie poleca się chipsów bananowych, najczęściej smażonych na oleju (słonecznikowym albo kokosowym), co dodatkowo podnosi kaloryczność chipsów. Zdecydowanie lepiej wypadają suszone chipsy bananowe, których kaloryczność spada do ok. 360 kcal na 100 g produktu.

Suszone banany w kuchni

Suszone chipsy z bananów są atrakcyjną i zdrową samodzielną przekąską. Jednak banany najczęściej spożywa się surowe, bez skórki. Wyższa temperatura wzmaga walory zapachowe i smakowe bananów, dlatego często podaje się je zapiekane z ryżem lub jako gorący deser z grilla z sosem waniliowym. Można je użyć do przetworów owocowych – przecierów, napojów, dżemów. Banany doskonale łączą się z mlekiem, jogurtem czy maślanką.

Suszone banany ekologiczne sprawdza się też jako dodatek do samodzielnie skomponowanego musli czy własnego wyrobu batoników wielozbożowych. Pokruszone chipsy bananowe mogą stanowić dekorację deserów i ciast, posypkę do owsianki czy zup kremowych. Mogą też być panierką do smażonego mięsa, zwłaszcza drobiowego.

Inne zastosowanie bananów

Banany BIO mają również zastosowanie zewnętrzne, zwłaszcza ich skórka. W wielu społecznościach skórka banana używana jest do leczenia kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów. Miejsce ugryzienia należy potrzeć umytą skórką banana, by zmniejszyć swędzenie, obrzęk i podrażnienie. Tajemnica skuteczności tkwi prawdopodobnie w enzymach zawartych w skórce, łagodzących stany zapalne.

Skórka od banana stosowana jest również do wybielania zębów. Należy pocierać zęby wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu. Ta metoda jest bezpieczna dla zębów, bo skórka nie zawiera substancji chemicznych, które mogą uszkodzić szkliwo.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800