Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Jajka

Jajka są bardzo ważnym elementem każdej diety. Możesz je przygotowywać na miliony sposobów. Jedni lubią na miękko, a inni na twardo. Równie pyszne są sadzone lub smażone. Doskonale smakują w połączeniu z kanapkami, czy sałatkami. Dzięki jajkom żurek również zyska o wiele bogatszy smak.

Jaja mają bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Znajduje się w nich mnóstwo ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Są w nich obecne: witamina A, witamina D, witamina z grupy B. Jajka BIO stanowią również wartościowe źródło kwasów Omega-3, Omega-6, ryboflawiny, selenu, żelaza, potasu, kwasu foliowego.

Jajka

Jaja Przepiórcze 18 szt.  Sławomir Kałek Jaja Przepiórcze 18 szt. Sławomir Kałek
Termin przydatności: .
Cena:

10,50 zł

szt.
zobacz więcej
Jaja Przepiórcze 18 szt. Przepiórki Jaja Przepiórcze 18 szt. Przepiórki
Termin przydatności: .
Cena:

12,06 zł

szt.
zobacz więcej

Jajka – jakie znajdziesz w sklepach?

Masz naprawdę bogaty wybór. W sprzedaży są dostępne między innymi: jajka z chowu klatkowego, ściółkowego, z wolnego wybiegu, wiejskie oraz jaja ekologiczne. Różni je cena, wielkość i jakość. Dlaczego jaja ekologiczne stają się coraz popularniejszym wyborem?

Jajka ekologiczne – od kur karmionych bio paszami

Sformułowanie jajka ekologiczne nie są jedynie chwytliwym hasłem dla osób, które pragną zacząć zdrowo się odżywiać. To określenie odnosi się do dokładnych warunków i sposobu hodowania kur, od których pochodzą jaja ekologiczne. Niezwykle ważne jest to, czym kury są karmione. Jej karma ma znaczący wpływ na smak i wartości odżywcze jajek.

W karmie ekologicznej muszą znajdować się odpowiednio skomponowane składniki. Wymagane jest również, aby była wolna od GMO. Dlatego w jej składzie możesz znaleźć głównie: pszenicę, pszenżyto oraz kukurydzę. Poza tym, często są w niej obecne rośliny okopowe (buraki, ziemniaki, marchew pastewna). Zdrowy pokarm dla drobiu musi zawierać też rośliny warzywne, rośliny oleiste (rzepak, len, czy soja prażona), oraz rośliny bobowate (groch, łubin, peluszka, bobik), susze, zioła i plewy.

W organicznych paszach można stosować również dodatki mineralne, takie jak sód, wapń, fosfor, magnez, potas oraz siarkę. Można do nich też dodawać prowitaminy, enzymy i mikroorganizmy. Wszystkie składniki, które znajdują się w tego rodzaju mieszankach powinny zapewniać kurom niosącym jaja odpowiednie ilości składników odżywczych. Idealna karma dla kur składających jajka powinna mieć następujący skład: 16-18% białka, 10-12 MJ energii metabolicznej, 3,5% wapnia, 0,17% chloru, 0,15% sodu, 0,5-0,7% fosforu, 0,75-0,85% lizyny, oraz 0,33-0,35% metioniny.

Jak trzymane są kury w hodowli jaj ekologicznych?

Przede wszystkim mają swobodę ruchu i przebywają na świeżym powietrzu. Aby hodowla była zdrowa dla kur i zgodna z naturą, to nie może bazować głównie na żywieniu. Równie ważne jest zapewnienie kurom odpowiednich warunków bytowych. Dlatego kury nioski nigdy nie są zamykane. Mogą swobodnie poruszać się po terenie.

Przepisy polskie bardzo dokładnie określają, jakie warunki powinny być zapewnione w pomieszczeniach, w których mieszkają kurki. Należy zatroszczyć się o odpowiedni mikroklimat, wentylację, oświetlenie, liczbę wybiegów, poideł, karmideł, rodzaj ściółki i obsadę kur.

Jest jeszcze kilka zasad, które muszą być przestrzegane, aby kury znosiły EKO jajka. Powierzchnia pomieszczeń, w których trzymane są kury musi być pokryta torfem lub słomą, piaskiem lub wiórami. W 1/3 powinna być lita. Kury przez jedną trzecią życia powinny przebywać na świeżym powietrzu. W jednym pomieszczeniu może być przetrzymywanych nie więcej niż trzy tysiące kur.

Rolnik powinien również zapewnić kurom łatwy dostęp do wybiegu. Ważne jest to, aby kury znoszące jaja ekologiczne mogły zaspokajać potrzebę grzebania w ziemi i kąpieli wodnych. Jak wyliczyć odpowiednią wielkość wybiegu dla kur? Dobra ilość to cztery nioski na metr kwadratowy powierzchni.

jajka

Czym różnią się jaja ekologiczne od tych od kur z chowu klatkowego?

W standardowych jajkach często znajdują się sztuczne substancje i antybiotyki. Te pierwsze przedostają się z mieszanki dla kur, która jest niedroga i pełna syntetycznych składników. Antybiotyki są podawane kurom z chowu klatkowego, aby nie chorowały. Standardowo występujące u kur choroby to między innymi: salmonella, ptasia grypa, kokcydioza czy robaczyce.

Jajka ekologiczne, które są oznaczone symbolem BIO i mają odpowiednie certyfikaty cechują się o wiele delikatniejszym smakiem. Mają one w składzie również więcej składników odżywczych i witamin, niż te łatwo dostępne w najbliższym supermarkecie.

Jaja ekologiczne są ą źródłem witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D, minerałów, luteiny, karotenu, lecytyny i białka. Wszystkie wymienione tutaj substancje mogą mieć pozytywny wpływ na Twoją odporność oraz nerwy. Jaja ekologiczne są zaliczane do tak zwanych super foods. Jaja ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty. Tylko wtedy będziesz miał gwarancję, że pochodzą one z fermy, która jest dokładnie kontrolowana i spełnia wszystkie wymagane prawem warunki.

Czy wiesz, że…?

Światowy Dzień Jaja obchodzimy od 1996 roku. Pomysłodawcą tego święta jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission) i ma ono służyć promowaniu spożywania jaj.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800