Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Cukier i syrop z Agawy

Syrop z agawy

Syrop z agawy wykorzystywany jest przez użytkowników jako zamiennik klasycznego cukru białego. Produkt ma delikatnie słodki smak i jest bardziej płynny niż miód. Świetnie sprawdza się do osładzania napojów, deserów oraz wypieków. Wyróżnia go stosunkowo niski indeks glikemiczny. Chętnie sięgają po niego osoby na diecie, ponieważ ma mniej kalorii niż inne popularne słodziki. Agawa to sukulent, którego liście są niezwykle bogate w węglowodany przed samym kwitnieniem rośliny. Oprócz syropu produkuje się z niej również alkohol – tequilę.

Co to jest syrop z agawy?

Agawa to sukulent – pustynna roślina, która pochodzi z południowych stanów USA oraz z Ameryki Łacińskiej. Wykorzystywana jest do produkcji tequili oraz słodkiego syropu. Ten drugi produkowany jest głównie z dwóch gatunków rośliny – Agave tequilana oraz Agave salmiana. Sukulent w dawnych czasach stosowany był w naturalnej medycynie.

Syrop z agawy ekologiczny znany jest także pod inną nazwą – nektar z agawy. Smak produktu jest słodki, przyjemny, porównywany do miodu. Posiada jednak cztero-pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od tego słodzika. Jest to mieszanka cukrów prostych – fruktozy oraz glukozy (z przewagą tego pierwszego). Ma pewne cechy wspólne z syropem klonowym oraz kukurydzianym. Produkty poszczególnych producentów mogą nieco różnić się składem i zawierać różne proporcje cukrów prostych. Glukoza zawarta jest m.in. w owocach i warzywach. Jest niezbędnym składnikiem, który wspomaga pracę mózgu i mięśni. Przetwarzany jest przez wszystkie komórki ciała. Fruktoza metabolizowana jest natomiast wyłącznie w wątrobie.

Jak powstaje syrop z agawy?

Jak już zostało wspomniane, syrop powstaje z dwóch gatunków agawy – Agave tequilana (niebieskiej) oraz Agave salmiana (Salma). Najwięcej z nich można spotkać na obszarze Meksyku. To właśnie w tym stanie zlokalizowany jest główny ośrodek przetwórstwa tej rośliny.

Maksymalne stężenie węglowodanów w tkankach agawy obserwowane jest między 7. a 14. rokiem jej wzrostu. Tuż przed kwitnieniem pędy odmiany Salma nacinane są w specjalny sposób. Przez kilka dni swobodnie kapie z nich sok, który jest zbierany. Następnie wymaga on przetworzenia przy użyciu specjalnych enzymów. Ich zadaniem jest rozłożenie cukrów naturalnych na fruktozę i glukozę. Słodzik może być pozyskiwany także w procesie hydrolizy. Jest to sposób nieco droższy, jednak otrzymany tą metodą produkt jest wyższej jakości.

Jeżeli chodzi o niebieską odmianę agawy, nektar pozyskiwany jest nieco inaczej. Po nacięciu pędów sok jest z nich wyciskany. Kolejny krok to filtracja oraz poddawanie wysokim temperaturom. W zależności od dokładnego sposobu przetwarzania ekologiczny syrop z agawy może być mniej lub bardziej wodnisty, jasny lub o bursztynowej barwie.

Syrop z agawy – właściwości

Nektar z agawy składa się z fruktozy (56-92 proc. zawartości) oraz glukozy (8-20 proc. zawartości). W jego składzie znajdują się pewne ilości błonnika oraz składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, wapń, magnez), a także witamin z grupy B, witaminy C i K. Nie da się jednoznacznie określić składu produktu, ponieważ zależy to od jego producenta i sposobu produkcji.

Niezaprzeczalną właściwością syropu z agawy BIO jest niski indeks glikemiczny (ok. 15-30 IG). Zależy on od ilości fruktozy w składzie. Zasada jest taka, że im więcej tego cukru w składzie produktu, tym indeks glikemiczny jest niższy. Szacuje się, że nektar z agawy może dostarczać do organizmu o ok. 20-25 proc. kalorii mniej niż cukier. 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 310 kcal.

Poszczególne produkty mogą różnić się między sobą nie tylko składem, ale również barwą, gęstością i zapachem. Syrop z agawy jest bezglutenowy oraz wegański. Weganie chętnie zastępują nim miód. Jest on słodszy niż tradycyjny cukier, dlatego też warto stosować go mniej – a uzyskany efekt sakowy będzie podobny.

syrop z agawy

Gdzie sprawdzi się syrop z agawy?

Syrop z agawy sprawdzi się jako alternatywa dla cukru. Można go dodawać do przygotowania deserów, ciast, polewania naleśników i gofrów, a także słodzenia napojów (zarówno ciepłych, jak i zimnych). Może być również dodatkiem do musli, owsianki, budyniu, lodów, wafli, ciasteczek, pierniczków czy twarogu. Stanowi ciekawy dodatek do marynat i glazur – do mięsa czy ryb. Można go z powodzeniem łączyć z octem jabłkowym lub balsamicznym. Produkt ten może mieć orzechowy lub karmelowy posmak. Stanowi ciekawy dodatek do niektórych wytrawnych potraw.

Atutem syropu z agawy jest łatwość rozpuszczania w wodzie. Już niewielka ilość nektaru wystarczy, aby osiągnąć pożądanych smak. Z tego też względu dania z syropem z agawy są mniej kaloryczne niż te słodzone tradycyjnym cukrem.

Czy wiesz, że…

… agawa znana była już Aztekom, którzy zamieszkiwali obszary dzisiejszego Meksyku. Wykorzystywali oni główne soczyste liście – jako lek oraz pokarm. Słodzik w postaci syropu z agawy zaczął być produkowany na masową skalę dopiero pod koniec XX wieku. Jako ciekawostkę można podać fakt, że niektórzy chętnie wykorzystują go do produkcji domowego syropu z cebuli, który stosowany jest m.in. na problemy z gardłem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800