Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Granola bez glutenu

Granola Bezglutenowa

Bezglutenowa granola

Co to jest granola? Czy jest zdrowa? Jeżeli lubisz śniadania na słodko, to ten temat powinien Cię zainteresować. Gdy granola ma korzystny dla zdrowia skład, to jest sycąca, wartościowa pod względem odżywczym i bardzo smaczna. Jej właściwości prozdrowotne mogą jeszcze zwiększyć dodane do niej składniki.

Co to jest granola bezglutenowa?

Granola bezglutenowa to mieszanka mieszankę płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów, nasion przebadanych na zawartość glutenu. Można do niej dodać jeszcze kakao i cynamon. To, z jakich składników będzie złożona granola zależy od Twoich indywidualnych preferencji smakowych oraz zapotrzebowania kalorycznego i odżywczego.

Granolę bezglutenową zawsze poddaje się procesowi pieczenia. To sprawia, że płatki stają się o wiele bardziej chrupkie i kruche. Dzięki temu, zwiększają się ich walory smakowe i zapachowe. Chociaż sklepowa granola jest o wiele bardziej przetworzona, niż zrobiona samodzielnie przez Ciebie, to i tak uznaje się ją za korzystny dla zdrowia produkt spożywczy. Wszystko za sprawą znajdujących się w niej składników, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy, czy substancje mineralne.

Jaką wartość odżywczą ma granola bezglutenowa?

Tak samo, jak w przypadku owsianki granolę możesz zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowej mieszanki. Niektóre z nich mają naprawdę dobre składy. Własnoręczne zrobienie granoli zajmuje trochę czasu. Najpierw musisz kupić wszystkie potrzebne składniki. Kolejne etapy to mieszanie ich ze sobą, pieczenie i studzenie. W przypadku gotowej mieszanki, wystarczy, że wsypiesz ją do miski z mlekiem krowim, mlekiem roślinnym, czy z jogurtem i zdrowa przekąska gotowa.

Zależnie od tego, czy jesteś na diecie redukcyjnej, czy po prostu chcesz zdrowo się odżywiać, to możesz wybrać taki zestaw składników, który będzie miał mniejszą lub większą wartość energetyczną. Przy mniejszej wartości energetycznej bazą do bezglutenowej granoli powinny być płatki owsiane bezglutenowe. Natomiast, gdy zależy Ci na zwiększeniu wartości energetycznej, to wybierz płatki owsiane bezglutenowe błyskawiczne. Gdy pragniesz się odchudzić, to sięgaj po granolę bezglutenową, która ma w swoim składzie duże ilości orzechów, a mniej suszonych owoców. Te ostatnie zawierają sporo naturalnego cukru. Jak widzisz granola może być dobrym rozwiązaniem dla każdego. Najważniejsze jest to, aby znać indywidualne potrzeby swojego organizmu.

Czy granola bezglutenowa musi być kaloryczna?

Chociaż granola bezglutenowa ma właściwości dobroczynne, to wiele osób jej nie kupuje. Odstrasza ich kaloryczność. Zupełnie niepotrzebnie. Nie we wszystkich mieszankach obowiązkowo znajduje się biały cukier, który ma najwyższą kaloryczność. Producenci często zastępują go na przykład kakao odtłuszczonym, cynamonem, miodem, syropem klonowym. Wszystkie te substancje mają właściwości korzystne dla zdrowia i nie warto ich wykluczać z codziennej diety.

granola bezglutenowa

Z czym możesz jeść granolę bezglutenową?

Granola w wersji bezglutenowej doskonale smakuje w połączeniu z produktami o płynnej lub pół- płynnej konsystencji. Może to być na przykład: mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, lub napój roślinny. Jeżeli chcesz zwiększyć kaloryczność i wartość odżywczą takiego posiłku, to możesz do niego dodać ulubioną odżywkę białkową, świeże owoce, siemię lniane, nasiona chia, wiórki kokosowe, pyłek pszczeli lub propolis. Granolę możesz jeść na wiele posiłków w ciągu dnia. Na jej bazie przygotujesz pyszne śniadanie, kolację, a nawet deser. Jest sycąca i pozwala uzupełnić witaminy i minerały w diecie.

Ciekawe przepisy z dodatkiem granoli bezglutenowej

Zaczniemy od receptury na podstawowy wariant granoli bezglutenowej. Możesz jej przygotować więcej, a w razie potrzeby uzupełnić ją o ulubione dodatki. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne:

  • 6 szklanek płatków owsianych bezglutenowych;
  • 2 łyżki nasion słonecznika;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • 1 łyżka nasion chia;
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego;
  • szczypta soli.

Płatki owsiane możesz połączyć lub zamienić na płatki jaglane, z amarantusa. Na pewno taka granola bezglutenowa będzie bardziej urozmaicona i wartościowa pod względem odżywczym.

Do zrobienia domowej granoli potrzebny Ci będzie piekarnik. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Następnie przełóż całość do dużej brytfanny, wcześniej dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę bezglutenową powinieneś piec w temperaturze 170 stopni przez 20-30 minut. Pamiętaj o tym, żeby co parę minut otwierać piekarnik i przemieszać całość. Dzięki temu, chrupiące płatki się nie przypalą.

Granola bezglutenowa wspaniale smakuje również z dodatkiem czekolady, wiórków czekoladowych lub kremu orzechowego. Dobrze, aby do takiej jej wersji dodał jeszcze więcej różnego rodzaju orzechów niż do podstawowej. Zyska na smaku i na wartościach odżywczych.

Czy wiesz, że…

… granola najbardziej popularna jest w Stanach Zjednoczonych, Australii, Kanadzie oraz w Wielkiej Brytanii. Istnieje teoria, że granolę wymyślił John Harvey Kellogg, który swój produkt – inspirując się łacińskim słowem 'granum' – nazwał 'granula' (nazwę tę po czasie zmieniono na granola). Jego firma na początku lat 80. XIX wieku sprzedawała 2 tony granoli tygodniowo.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800