Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe

W polskiej kuchni płatki drożdżowe dopiero zyskują na popularności, dzięki szerokiemu zastosowaniu w sztuce kulinarnej. To świetna alternatywa dla niektórych przypraw, w tym m.in. soli. Swą formą przypominają bułkę tartą. Mają nieco serowy smak, przez co zyskały przydomek wegańskiego parmezanu. Stosowane są w celu wzbogacenia smaku, a także jako suplement, który dostarcza dużą porcję białka oraz witamin (głównie z grupy B). Dlatego też szczególnie doceniane są zarówno przez wegetarian, jak i wegan. Jest to rodzaj drożdży nieaktywnych. Jakie właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie mają płatki drożdżowe? Z czym można je łączyć?

Co to są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe nazywane są również wegańskim parmezanem, sypkim umami, naturalnym wzmacniaczem smaku oraz drożdżami odżywczymi (ang. nutritional yeast). Każda z tych nazw bezpośrednio wiąże się z właściwościami tego produktu. Jest on neutralny dla żołądka, jednocześnie korzystnie wpływa na smak przyrządzanych potraw.

Płatki drożdżowe ekologiczne pozyskiwane są z zastosowaniem pożywki – glukozy z melasy buraczanej lub trzcinowej. Gdy uzyskują one pożądaną objętość, ulegają dezaktywacji – wykorzystywana jest do tego wysoka temperatura. Dzięki temu są w pełni bezpieczne dla zdrowia, ponieważ w ich przypadku nie ma mowy o przerastaniu w organizmie. Po obróbce płatki drożdżowe przypominają swą formą zmieloną bułkę tartą.

Płatki drożdżowe BIO pozyskiwane są z tych samych mikroorganizmów co drożdże piekarnicze oraz drożdże browarnicze – Saccharomyces cerevisiae. W przeciwieństwie jednak do tych dwóch rodzajów są one nieaktywne. Nie mają one zatem zdolności fermentacyjnych typowych dla drożdży.

Produkt ten odznacza się żółtym kolorem oraz serowo-orzechowym smakiem. Z tego też względu świetnie sprawdzają się w przypadku każdej potrawy, która wymaga uzyskanie serowego posmaku bez użycia sera (stąd też duża popularność wśród wegan). Wegańskie płatki drożdżowe za ich liczne właściwości doceniają również osoby, które nie są na żadnej szczególnej diecie.

Wartości odżywcze płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe uważane są za bardzo wartościowy produkt, który znalazł szczególne zastosowanie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To cenne źródło m.in. białka, błonnika, witaminy A, witamin z grupy B (głównie B1, B2, B3, B6) oraz folianów. Ponadto można w nich znaleźć minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. 100 g produktu dostarcza organizmowi ok. 380 kcal.

Niektórzy producenci oferują tradycyjne płatki z drożdży, inni wzbogacają produkt o różnego typu dodatki np. ekstrakt słodowy jęczmienny, mąkę czy sól morską.

płatki drożdżowe bio

Właściwości płatków drożdżowych

Właściwości płatków drożdżowych wynikają przede wszystkim z ich składu i zawartych w nich składnikach mineralnych czy witaminach. Najczęściej pełnią funkcję wzmacniacza smaku i są wykorzystywane zamiast soli.

Ekologiczne płatki drożdżowe zawierają dużą ilość błonnika, który jest składnikiem wspomagającym prawidłową pracę jelit. Odpowiada on również za redukowanie poziomu złego cholesterolu (LDL).

Obecne w produkcie witaminy z grupy B znane są z pozytywnego wpływu na stan włosów, skóry oraz paznokci. Nie od dziś wiadomo, że wzmacniają także układ nerwowy. Zawarta w płatkach biotyna i kwas proteinowy pomagają zminimalizować oznaki starzenia się skóry. Obecność beta-1,3 glukanu, trehalozy, mannau i glutationu korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu człowieka.

Płatki drożdżowe ekologiczne po spożyciu nie powodują żadnych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ponieważ w procesie produkcji utraciły swoją zdolność fermentacji. Produkt ten mogą bezpiecznie spożywać osoby z nietolerancją glutenu i laktozy.

Jak i do czego używać płatków drożdżowych?

Płatki drożdżowe w diecie mogą sprawdzić się pod różną postacią. Można je spożywać zarówno bez obróbki, jak i po obróbce termicznej. Znalazły zastosowanie jako zamiennik niektórych produktów m.in. parmezanu w daniach makaronowych oraz risotto. 

Płatki drożdżowe BIO znalazły szczególne miejsce w przypadku potraw, które powinny mieć serowy posmak. Uważane są za smaczny i zdrowy sposób na wzmocnienie smaku dania. Stosowane są jako zagęszczacz do sosów i zup. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się w tej roli niż zwykła mąka.

Ciekawą propozycją jest dodanie płatków drożdżowych do panierki. Można je zmieszać m.in. z wiórkami kokosowymi lub płatkami kukurydzianymi. Zawarte w produkcie witaminy z grupy B są odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego też nie trzeba obawiać się o utratę tych cennych składników podczas obróbki termicznej. Płatki drożdżowe można również dodać do pasztetów, pieczeni, wytrawnych ciast, kotletów roślinnych, dań makaronowych, past warzywnych oraz wegańskiego majonezu.

Bez obróbki termicznej produkt sprawdzi się jako dodatek do m.in. sałatek, surówek, kanapek, koktajli, jogurtów, maślanek, kefirów, granoli, musli oraz jako posypka do ziemniaków. Niektórzy stosują płatki drożdżowe jako suplement diety – zjadają łyżeczkę dziennie, a następnie popijają ją obficie wodą.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800