Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Tapioka bez glutenu

Tapioka Bezglutenowa

Bezglutenowa tapioka

Możesz ją spotkać w postaci płatków, mąki lub perłowych kulek. Pochodzenie tapioki to Ameryka Południowa. Tapioka jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Otrzymuje się ją z bulw manioku. Spożywa się ją przede wszystkim w Ameryce Łacińskiej oraz w Azji. W krajach azjatyckich tapioka bezglutenowa jest elementem codziennej diety. W Polsce sięgają po nią zazwyczaj osoby z nietolerancją glutenu.

Co to jest tapioka bezglutenowa?

Tapioka bezglutenowa jest otrzymywanym z manioku rodzajem kaszy, która jest przebadana na śladowe ilości glutenu. To mączka, czyli produkt skrobiowy, który powstaje w wyniku zmienienia bulw tropikalnego manioku. Jadalny maniok jest krzewem, dorastającym nawet do trzech metrów wysokości. Uprawiany jest przede wszystkim w Peru, Boliwii, Brazylii, Nigerii, Tajlandii oraz w Wietnamie. Maniok jest najbardziej popularnym warzywem w tej części świata. Do produkcji tapioki stosuje się najbardziej dorodne bulwy. Warto tutaj również wspomnieć o tym, że w Polsce tapioka bezglutenowa niestety nadal nie świeci jakichś triumfów. Jednak warto znać jej prozdrowotne właściwości, ponieważ staje się coraz bardziej dostępna w sklepach internetowych i stacjonarnych.

Jakie zastosowania w kuchni może mieć tapioka bezglutenowa?

Tapioka bezglutenowa charakteryzuje się naprawdę dużym potencjałem kulinarnym. Jej cechą charakterystyczną jest neutralny smak. Dlatego będzie ona doskonałym dodatkiem zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Kulki lub płatki z tapioki bezglutenowej pęcznieją w czasie gotowania. Stają się również przeźroczyste. Możesz je dobrze kojarzyć na przykład z herbaty o nazwie bubble tea. Jest to wyjątkowa herbata z dodatkiem owocowych zapachów lub mleka. Tapiokę bezglutenową możesz również namoczyć w soku owocowym lub cytrusowym, a następnie dodać ją do drinków. Tapioka może również z powodzeniem zastąpić makaron bezglutenowy.

Tapioka bezglutenowa doskonale się sprawdzi jako zagęstnik do zup i sosów. Tapioka bezglutenowa bardzo dobrze łączy się również z daniami mącznymi i słodkimi potrawami, które są podawane w postaci deseru. Mamy tutaj na myśli między innymi: naleśniki, musy, suflety, galaretki, budynie, racuchy. Warto tutaj wspomnieć również o tym, że tapioka bezglutenowa będzie bardzo dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na gluten lub chorują na celiakię.

Jakie właściwości ma tapioka bezglutenowa?

Najważniejszą zaletą tapioki bezglutenowej jest to, że wspiera ona działanie układu pokarmowego. Dodatkowo jest lekkostrawna i mogą po nią sięgać nawet osoby na diecie odchudzającej i oczywiście bezglutenowej. Warto tutaj również wspomnieć o tym, że chociaż tapioka bezglutenowa jest wyjątkowo bogata w węglowodany, to są one łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Tapioka bezglutenowa, gdy porównamy ją ze skrobią ziemniaczaną, to ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego powinny jej unikać osoby mające problem ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

Natomiast, jeżeli chodzi o wartości odżywcze tapioki bezglutenowej, to znajdziesz w niej między innymi witaminę B6 i A. Kolejne wartościowe składniki w niej to kwasy jednonienasycone, nasycone oraz wielonienasycone. Tapioka bezglutenowa obfituje również w minerały. Możemy wśród nich wymienić: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. W tapioce bezglutenowej znajdują się też dosyć duże ilości tak zwanej skrobi opornej. Czym ona jest? To węglowodan, który jest pożywieniem dla wartościowych bakterii w Twoim układzie pokarmowych. Bakterie jelitowe tworzą ze skrobi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. To źródło energii komórek jelita grubego.

Czy tapioka bezglutenowa jest kaloryczna?

100g skrobi z manioku zawiera 358 kcal. To naprawdę całkiem sporo. Na pewno nie będzie to odpowiedni produkt w dużych ilościach dla osób, które są na diecie odchudzającej. Tym bardziej, że aż 80 procent tapioki bezglutenowej to węglowodany. Jednak nawet osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów mogą jej używać w niewielkiej ilości do zagęszczenia zupy, sosu lub do deseru. Wszystko za sprawą występującej w niej skrobi opornej.

Tapioka bezglutenowa – interesujące przepisy

Najprostszy deser na świecie to kulki tapioki bezglutenowej namoczone w mleku. Możesz do tego celu wykorzystać również mleko kokosowe. Dobrym pomysłem jej dorzucenie do nich swoich ulubionych dodatków. Mamy tutaj na myśli między innymi: syrop lub miód, zmiksowane owoce czy orzechy.

Z tapioki bezglutenowej bez problemu możesz również przygotować domowe żelki. Wystarczy, że ugotujesz kuleczki tapioki w słodkim soku lub syropie. Kolejnym pomysłem jest przygotowanie w domu znanej na całym świecie herbaty bubble tea. Oczywiście herbatę i kuleczki powinieneś przygotować osobno. Możesz do nich dodać na przykład mleko, syrop lub miód.

Czy wiesz, że …

… nazwa Tapioka pochodzi od bardzo dawnego dialektu, od słowa skrobia, - "TUPI-TIPI'ÓWKA". Bulwy manioku z których jest zrobiona tapioka, występujące w naturalnej postaci, są trujące. Dotyczy to szczególnie odmiany białej. Wszystko za sprawą substancji, przekształcających się w kwas pruski, który jest silnie toksyczny.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800