Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Krakersy

Krakersy są słone, chrupiące i pyszne. Niestety tak, jak większość przekąsek nie są zbyt zdrowe. Pod tym względem mogą się z nimi równać jedynie chipsy. Krakersów nie nie powinieneś zbyt często dawać Twojemu dziecku, ani sam po nie często sięgać. Krakersy ze względu na obecność mąki pszennej nie mogą być spożywane przez osoby cierpiące na celiaklię lub nietolerancję na gluten, bo mogą u nich wystąpić reakcje alergiczne. Jeżeli nadal chcesz jeść krakersy, to dobrym pomysłem będzie wybranie takich ze sklepu ze zdrową żywnością, które mają o wiele lepszy skład, niż te z supermarketu. 

Krakersy

Czy na diecie można jeść krakersy?

Gdy jesteś na diecie odchudzającej, to powinieneś wyeliminować z codziennego jadłospisu krakersy, paluszki, chipsy i inne niezdrowe przekąski. Są one pełne węglowodanów prostych, które nie dają organizmowi nic poza pustymi kaloriami. Gdy zjesz krakersy, to podnosi się poziom cukru we krwi. Następnie cukier zamienia się na tłuszcz. To wszystko sprawia, że o wiele lepiej jest zamienić krakersy na zdrowe przekąski, na przykład orzechy lub pokrojone w słupki warzywa z niskokalorycznymi dipami na bazie jogurtu naturalnego.

Czy krakersy powodują tycie?

Zdecydowanie jedzenie krakersów może się przyczyniać do przybierania na wadze. Wszystko przez dużą ilość kalorii, węglowodanów prostych, cukru i soli. W 100 gramach krakersów znajduje się aż 476 kcal. Tłuszcz to 21 gramów, a węglowodany proste to 62 gramy. Do tego należy jeszcze dodać sól. Jej w 100 gramach jest 2,3 grama. To bardzo dużo, gdy weźmie się pod uwagę, że Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje dzienne spożycie soli na poziomie 5-6 g. Taka ilość znajduje się w 20 krakersach, czyli w niecałym opakowaniu.

Z czego są zrobione krakersy? Co to takiego?

Krakersy to złociste, słone i bardzo chrupiące ciasteczka. Krakersy są cienkie, wytrawne, lekkie. W wersji klasycznej mają kształt podobny do herbatników. Ich słony smak powoduje, że często stanowią dodatek do piwa, wina, czy serów. Można też robić z nich kanapki lub koreczki z odpowiednimi pastami. Nie wiadomo do końca, skąd pochodzą pierwsze słone ciasteczka na świecie.

Tradycyjnie wypieka się je z mąki pszennej. Dodaje się do niej wodę, sól, oliwę z oliwek. W dostępnych w supermarketach ciasteczkach znajdziesz niestety również substancje spulchniające i konserwanty, takie jak: węglany amonu, węglany sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy, jaja w proszku, czy lecytyna. Dlatego najlepiej zrobić domowe krakersy, ale zajmuje to bardzo dużo czasu.

krakersy

Czym zastąpić krakersy? Pomysły na zdrowe przekąski

Gotowe, zdrowe przekąski znajdziesz zarówno w supermarketach, jak i w sklepach ze zdrową żywnością. Dobrym pomysłem jest wybieranie zamiast krakersów czy chipsów mieszanek pestek, nasion lub orzechów. W sklepach są dostępne między innymi: pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki, suszone owoce, daktyle, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nasiona sezamu i chia. Większość z nich ma w swoim składzie tłuszcze nienasycone z grupy Omega 3 i 6.

Z czym można jeść krakersy?

Chociaż jako samodzielna przekąska są dobre, to ich słony, intensywny smak szybko może się znudzić. Dlatego warto je wykorzystywać w kuchni na wiele innych sposób. Możesz je podać z sałatką serową lub z plasterkami wysokiej jakości szybki. Elegancką przekąską na imprezę będą krakersy z gruszką owiniętą w szynkę dojrzewającą. Równie szybko przygotujesz kanapeczki na bazie krakersów z wędzonym pstrągiem, wędzonym kurczakiem. Wegetarianie na pewno chętniej wybiorą kanapeczki na krakersach z awokado, pomidorem i kolendrą.

Świetnie smakują one również w połączeniu z różnego rodzaju białymi serami. Wystarczy rozłożyć krakersy na dużym talerzu, a później każdy z nich dokładnie posmarować, dodać kawałki łososia wędzonego, pokropionego odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Czarny pieprz możesz zastąpić jego kolorową odmianą. Wtedy kanapeczki z krakersów będą się prezentowały jeszcze bardziej apetycznie. Na samym wierzchu możesz położyć koperek, który rewelacyjnie komponuje się ze wszystkimi rybami.

Kanapeczki na bazie krakersów będą również doskonale smakowały z pastą z wędzonej makreli z odrobiną tartego, żółtego sera, ketchupu, majonezu i świeżego koperku. Przegotowanie takiej przekąski na imprezę lub bardziej urozmaiconej kolacji nie powinno Ci zająć więcej niż 15 minut.

Czy wiesz, że…

… wszystkie krakersy mają dziurki? Otóż robi się je w cieście przed pieczeniem po to, by powstająca pod wpływem wysokiej temperatury para wodna nie unosiła powierzchni ciasta, lecz uszła otworkami. Dzięki temu krakersy po upieczeniu pozostają niesamowicie kruche i płaskie. Wszystkie krakersy, zarówno te przygotowane w domu, jak i kupione w sklepie, przechowuj w zamkniętym naczyniu, by przez nabranie wilgoci nie utraciły swej chrupkości.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800