Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka ryżowa bez glutenu

Mąka Ryżowa Bezglutenowa

Bezglutenowa mąka ryżowa

Jakie są zastosowania i właściwości mąki ryżowej bezglutenowej? Jak zrobić mąkę ryżową? Mąka ryżowa może mieć dwie odmiany. Pierwsza to mąka ryżowa biała, a druga brązowa. Charakteryzuje się ona licznymi właściwościami prozdrowotnymi oraz wartościami odżywczymi. Może być pomocna ze względu na wysoką zawartość błonnika przy zaparciach. Mąka ryżowa bezglutenowa jest również cennym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza oraz cynku. Sprawdź, jakie mogą być zastosowania mąki ryżowej bezglutenowej. Jak zrobić ją samodzielnie w domu?

Podstawowe informacje o mące ryżowej bezglutenowej

Mąka ryżowa bezglutenowa jest produkowane z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie ziaren ryżu. Kolor mąki ryżowej  może się różnić w zależności od surowca wykorzystywanego do jej produkowania. Właściwości odżywcze mąki ryżowej mogą być szczególnie ważne dla osób, które cierpią na niedobory witamin i minerałów. Warto jednak przy wybieraniu produktu zwrócić uwagę na to, czy jest to mąka bezglutenowa. Nie każda mąka ryżowa jest bezglutenowa, ponieważ w czasie produkcji może dojść do jej  zanieczyszczenia alergenem.

Jakie wartości odżywcze są w mące ryżowej?

W mące ryżowej bezglutenowej znajduje się niacyna, witamina B6, witamina B1. Odpowiadają one między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm oraz za ogólną odporność organizmu. Mąka ryżowa bezglutenowa jest również bogata w błonnik pokarmowy i nie dostarcza dużych ilości tłuszczu. Mąka ryżowa produkowana z ryżu brązowego ma w swoim składzie więcej witamin, błonnika i składników mineralnych niż ta otrzymywana z ryżu białego.

Jakie właściwości prozdrowotne ma mąka ryżowa bezglutenowa?

Mąka ryżowa bezglutenowa może mieć korzystny wpływ na rozwój mikroflory jelitowej. Z powodzeniem możesz nią zastąpić inne rodzaje mąki, na przykład tradycyjną pszenną. Dodatkowo, może wspomagać metabolizm i zwiększać uczucie sytości. Dlatego jest polecana dla osób na diecie odchudzającej. Zawartość magnezu sprawia, że ten rodzaj mąki może pozytywnie wpływać na kondycję układu kostnego. Może również korzystnie wpływać na wygląd skóry, włosów i paznokci. Natomiast witaminy z grupy B wspierają utrzymanie prawidłowego napięcia mięśniowego.

Jakie zastosowania w kuchni ma mąka ryżowa?

Mąkę ryżową bezglutenową wykorzystuje się przede wszystkim do produkowania żywności. Jest bardzo często stosowana w krajach azjatyckich. Stosuje się ją tam do wyrobu pieczywa, makaronu bezglutenowego, czy słodyczy. Natomiast na Zachodzie mąka ryżowa bezglutenowa jest używana do produkowania ciast, chipsów, krakersów, płatków śniadaniowych. To doskonały zagęstnik do różnego rodzaju zup i sosów, czy kremów. Taka wszechstronność mąki ryżowej bezglutenowej spowodowała, że często jest ona wykorzystywana jako alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Te dwa rodzaje mąk są do siebie zbliżone nawet pod kątem właściwości technologicznych. Mąkę ryżową bezglutenową w kuchni możesz wykorzystywać do: pieczenia muffinek, ciastek i do robienia deserów. Jest idealna również do przygotowywania naleśników, amerykańskich naleśników pancakes, racuchów.

Jak zrobić mąkę ryżową bezglutenową w domu?

Do przygotowania mąki ryżowej bezglutenowej w domu będzie Ci potrzebny ryż oraz urządzenia do jego mielenia. Możesz do tego celu wykorzystać ulubiony rodzaj ryżu. Do wyboru masz: ryż brązowy, ryż biały, ryż jaśminowy czy ryż czerwony. Najbardziej wartościowa pod względem zdrowotnym jest mąka z ryżu brązowego. Ma on w swoim składzie największe ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Do przygotowania mąki ryżowej bezglutenowej powinieneś wykorzystać blender wolnoobrotowy. Również dobre będą młynek do kawy lub maszynka do mielenia zbóż. Ziarna ryżu musisz wrzucić do urządzenia i mielić aż uzyskają one konsystencję mąki.

Mąka ryżowa w kosmetyce

Mąka ryżowa bezglutenowa charakteryzuje się właściwościami pielęgnacyjnymi. Może poprawiać ogólną kondycję oraz wygląd skóry. Przyczynia się opóźnienia pojawienia się na niej zmarszczek. Mąka ryżowa może być składnikiem domowych maseczek do stosowania zewnętrznego. Aby zrobić taką maseczkę, będzie Ci potrzebna jedna łyżeczka mąki ryżowej. Wystarczy, że połączysz ją z dwiema łyżeczkami jogurtu naturalnego. Kolejnym etapem jest nałożenie jej na twarz i pozostawienie na około 15 minut. Po tym czasie zmyj ją dokładnie chłodną wodą i zastosuj codzienną pielęgnację.

Jak smakuje mąka ryżowa bezglutenowa?

Jej smak jest neutralny, może tylko trochę słodkawy. Właśnie z tego powodu mąka ryżowa bezglutenowa tak dobrze komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. Możesz z niej przygotować na przykład sos beszamelowy, kalmary w panierce lub biszkopt. Pamiętaj jednak o tym, że przez brak glutenu ta mąka jest o wiele mniej kleista niż pszenna. Dlatego wytwarzane z niej wypieki są mniej pulchne. Możesz do niej dodać kawałek banana.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800