Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Czekolada bez glutenu

Czekolada jest jednym z najchętniej spożywanych produktów na świecie. Lubimy ją nie tylko za smak, ale też za właściwości odżywcze. Najbardziej wartościowa pod względem prozdrowotnym jest czekolada gorzka. Ma w sobie największe ilości kakao. Czekoladę bezglutenową można jeść nawet codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. Może to mieć pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne oraz na koncentrację. Obecnie w sklepach możesz spotkać mnóstwo czekolad bezglutenowych. Jednak, gdy chcesz mieć pewność, że kupujesz bezpieczny dla Ciebie produkt, to przeczytaj jego skład i sprawdź, czy na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa. Oznacza on, że czekolada bezglutenowa została przebadana na obecność tego alergenu.

Czekolada Bezglutenowa

Skąd wzięła się czekolada bezglutenowa?

Czy wiesz o tym, że pierwsze wzmianki o czekoladzie pochodzą sprzed około 3000 lat. Podobno jej odkrywcami byli Olmecy. To ludność mieszkająca na wschodnim wybrzeżu Meksyku. Do owoców kakaowca pochodzili z szacunkiem. Wierzyli w to, że były darem od boga Quetzalcoatla. Wraz z upływem lat kakaowiec stał się symbolem prestiżu i walutą handlową. Tylko najbogatsi mogli sobie pozwolić na picie czekolady na gorąco. Często dodawało się do niego ostrą papryczkę chilli. Pierwszym krajem w Europie, w którym owoce kakaowca stały się popularne była Hiszpania. Zgodnie z legendą przywiózł je do tego kraju konkwistador – Hernan Cortes w pierwszej połowie XVI wieku. Dopiero mniej więcej sto lat później czekolada trafiła do pozostałych państwa w Europie. Najpierw do Francji, a później do Wielkiej Brytanii. W Polsce jeszcze w czasach PRL-u była trudnym do zdobycia smakołykiem. Dzieci mogły cieszyć się jej smakiem najczęściej na święta Bożego Narodzenia.

Przez wiele lat czekolada była spożywana przede wszystkim przez przedstawicieli arystokratycznych rodów. Cenioną jej smak i pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak tak naprawdę popularna czekolada zaczęła być dopiero w momencie rewolucji przemysłowej. Bez wątpienia kamieniem milowym było wynalezienie prasy czekoladowej. Było to w 1829 roku. Wtedy nagle czekolada stała się łatwo dostępnym dla wszystkich produktem spożywczym.

Jak produkuje się czekoladę bezglutenową?

Na samym początku nie było innej możliwości jak ręczne produkowanie czekolady. Właśnie dlatego była droga i dostępna tylko dla nielicznych. Współcześnie większość etapów produkcji czekolady bezglutenowej została zautomatyzowana. To doprowadziło do tego, że łatwiej jest ją wyprodukować. Jednak nadal nie da się tego zrobić bez udziału człowieka.

Wszystko zaczyna się od zbioru ziaren kakaowca. Nadal robi się to ręcznie. Najpierw zbiera się owoce kakaowca, a następnie rozcina i wydobywa z nich ziarna. Następnie poddawane są one procesowi fermentacji. To powoduje, że rozkładają się one na: dwutlenek węgla, kwas octowy i alkohol. Drugim etapem jest dokładne osuszenie sfermentowanych ziaren kakaowca. W 60 procentach składają się one z wody. Następnie ziarna kakaowca są pakowane do worków z juty. Trzeci etap polega na selekcji ziaren kakaowca. Zazwyczaj ten etap ma miejsce w fabrykach. Pozwala na wyeliminowanie ziaren uszkodzonych. Teraz przyszedł już czas na prażenie ziaren kakaowca. Później oddziela się skorupkę i zarodki oczyszczonych ziaren. Potem mieli się ziarna kakaowca w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Mechanicznie oddziela się masę kakaową od tłuszczu kakaowego. Następnie poddaje się ją filtracji, oczyszczaniu i rafinacji. Konszowanie to kolejny etap. polega na ponownym mieszaniu ze sobą masy kakaowej i tłuszczu kakaowego. Może on trwać nawet przez kilka dni. Ostatni już etap to podgrzewanie czekolady bezglutenowej. Następnie ochładza się ją w warunkach kontrolowanych. Gdy będzie miała optymalną temperaturę, to wkłada się ją do foremek. W ten sposób masa otrzymuje tak dobrze nam znamy kształt i wzór.

bezglutenowa czekolada

Jakie są rodzaje czekolady bezglutenowej?

Czekolada bezglutenowa to produkt spożywczy, który ma w sobie nie mniej niż 35 procent suchej masy kąkowej lub nie mniej niż 18 procent masła kakaowego oraz 14 procent suchej masy kakaowej. W sklepach możesz spotkać kilka rodzajów czekolady bezglutenowej. Różnią się one między sobą głównie procentową zawartością miazgi kakaowej oraz metodą wytwarzana.

Najwięcej właściwości dobroczynnych ma czekolada bezglutenowa gorzka. Znajduje się w niej maksymalna ilość kakao. Jest to aż 70 procent miazgi kakaowej. W jej składzie jest również często masło, proszek kakaowy oraz cukier. Produkuje się ją z najwyższej jakości kakao. Odpowiednia dla niej temperatura przy produkcji to od 31 do 33 stopni. Czekolada bezglutenowa gorzka jest o wiele bardziej bogata w składniki odżywcze niż na przykład czekolada mleczna.

Pozostałe czekolady bezglutenowe to: mleczna, deserowa i biała. Do każdej z tych czekolad producent może dodać jakieś dodatki, na przykład suszone lub kandyzowane owoce.

Czy wiesz, że…

… czekolada różowa nazywana jest również czekoladą rubinową. Została ona wprowadzona na rynek w 2018 roku. Produkuje się ją ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Ma naturalnie różową barwę.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium