Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Syrop Klonowy A BIO 250 ml Rapunzel
Syrop Klonowy A BIO 250 ml Rapunzel
39,49 zł
szt.
Syrop Klonowy A, Bezglutenowy BIO 250 ml Bio Planet
Syrop Klonowy A, Bezglutenowy BIO 250 ml Bio Planet
30,09 zł 23,49 zł
szt.
Syrop Klonowy C BIO 500 ml Horizon
Syrop Klonowy C BIO 500 ml Horizon
61,79 zł
Syrop Klonowy A BIO 250 ml Terrasana
Syrop Klonowy A BIO 250 ml Terrasana
34,89 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO syrop klonowy

Syrop klonowy

Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Przeciętnie jeden jego litr produkowany jest średnio z ok. 30 litrów soku. To tradycyjny produkt mieszkańców Kanady – znany pod nazwą 'Kanadyjskie Płynne Złoto'. Doceniany jest nie tylko za walory smakowe, ale również bogactwo składników odżywczych. To ciekawy zamiennik tradycyjnego cukru białego oraz miodu. O prozdrowotnych właściwościach zawartych w nim substancji można przeczytać w licznych publikacjach naukowych.

Jak powstaje syrop klonowy?

Syrop klonowy to słodki produkt o bursztynowym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru oraz innych substancji słodzących. Jego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Jak jednak powstaje Kanadyjskie Płynne Złoto? Do jego produkcji najczęściej wykorzystywane są trzy różne rodzaj klonów: klon cukrowy, czarny oraz czerwony. Ich sok jest bogaty w cukry. Rzadziej zastosowanie ma klon jesionolistny, pensylwański, kłosowy, wielkolistny oraz zwyczajny.

Syrop klonowy BIO pozyskiwany jest bez wykorzystywania środków chemicznych czy konserwantów. Wiosną w pień drzewa wwiercany jest metalowy kran, z którego sączy się sok. Następnie musi on odparować, aby uzyskać konsystencję gęstego produktu. Kolejnym etapem jest przesączanie, aby usunąć z wyrobu kryształki cukru i jabłczanu wapnia. Ekologiczny syrop z klonu trafia do butelek, gdy jego temperatura wynosi minimum 82 stopnie Celsjusza. Drzewa do pozyskania soku muszą być odpowiednie – powinny rosnąć co najmniej 30 lat. Pojedyncze dostarcza do 50 litrów cieczy w ciągu roku. Coroczny zbiór trwa ok. czterech-ośmiu tygodni. Przed wegetacją sok przepływa od korzeni do koron drzew, niosąc ze sobą węglowodany magazynowane w podziemnych częściach rośliny. Z syropu mogą powstać również inne produkty, takie jak: cukier klonowy, cukierki klonowe oraz masło klonowe.

Jakie właściwości ma syrop klonowy?

Ekologiczny syrop klonowy ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. Produkty poszczególnych producentów mogą się nieco różnić pod względem walorów smakowych. Ma to związek m.in. z wiekiem drzewa, z którego pozyskiwany jest sok. Również kolor może być nieco inny – na to jednak wpływ ma sam proces odparowywania. Ogólny podział wyróżnia trzy typy produktów:

  • syrop klonowy jasny – ma delikatny smak, jego konsystencja jest przejrzysta,
  • syrop klonowy średni – jego smak jest intensywniejszy, ma ciemniejszą barwę,
  • syrop klonowy ciemny – jego smak jest wyrazisty, karmelowy, a kolor ciemny.

Zatem, jak smakuje syrop klonowy? Im jest jaśniejszy, tym jego smak jest delikatniejszy. Jasne rodzaje świetnie sprawdzają się do spożywania bez obróbki cieplnej. Ciemne – do potraw gotowanych i pieczonych.

Walory odżywcze syropu klonowego

Produkt ma niższą kaloryczność niż tradycyjny cukier. 100 g produktu dostarcza do organizmu 280 kcal. Jego indeks glikemiczny wynosi natomiast ok. 65 IG. Z tego też względu szczególnie ostrożnie powinny podchodzić do niego diabetycy. Można go jednak z powodzeniem używać w niewielkich ilościach w przypadku diet redukujących (przy zachowaniu właściwego bilansu kalorycznego).

W składzie syropu z klonu można znaleźć pewną ilość składników odżywczych. Najważniejsze z nich to: cynk, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, sód, miedź, selen i wapń, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6) oraz kwasy organiczne, polifenole i antyoksydanty. Wartość cukru najczęściej kształtuje się na poziomie ok. 1,5%-3%. Oryginalne produkty nie zawierają żadnych konserwantów. Mogą być również spożywane przez wegan (produkt wegański) oraz alergików uczulonych na miód. Zaleca się kupowanie syropu klonowego w sklepach z naturalną, zdrową żywnością.

syrop klonowy

Czy warto używać syropu klonowego?

Syrop klonowy to dobrej jakości słodzik. Pomimo wysokiego indeksu glikemicznego i kaloryczności na poziomie ok. 280 kcal / 100 g produktu dostarcza on do organizmu wiele cennych składników. Jak wszystko jednak powinien być spożywany z umiarem. Z cukrów w jego składzie przeważa sacharoza, mniej jest fruktozy i glukozy. Zawarte w produkcie polifenole mogą wspierać profilaktykę niektórych chorób (m.in. zmian miażdżycowych, podwyższonego ciśnienia krwi). Dostępne są liczne publikacje naukowe, które potwierdzają doniesienia dotyczące prozdrowotnych właściwości Kanadyjskiego Płynnego Złota.

Jakie zastosowanie ma syrop klonowy?

Syrop z klonu BIO uważany jest za produkt uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego pankejków (pancakes), naleśników, placków, tostów francuskich, lodów czy gofrów. Może również posłużyć jako dodatek do owoców oraz gorących napojów. Czasami można znaleźć go w przepisach na wytrawne dania. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc można nimi słodzić również zimne napoje – drinki czy koktajle. Z syropu klonowego produkowane są m.in. lizaki i cukierki.

Czy wiesz, że…

… syrop klonowy jako pierwsi zaczęli pozyskiwać Indianie z północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Zbiorom tego produktu towarzyszyły wówczas stosowne rytuały, m.in. w dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca wykonywano tzw. Taniec Klonu. Niektóre plemiona do dzisiaj stosują pewne tradycje, organizując festiwale "klonowego księżyca".

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800