Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czekoladowe płatki

Płatki czekoladowe dostępne w naszym sklepie wyprodukowane są z wysokiej jakości składników z certyfikowanych upraw ekologicznych. Oferujemy wyłącznie produkty o odpowiednio wysokiej zawartości i jakości czekolady (lub kakao). Dbamy o to, aby sprzedawane przez nas ekologiczne płatki czekoladowe były pełne witamin oraz niezbędnych składników odżywczych ważnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dzięki temu można podawać je bez wyrzutów sumienia jako śniadanie dla dzieci. Chociaż nie ukrywamy, że sami jako dorośli również uwielbiamy przekąskę z płatkami czekoladowymi w roli głównej.

Płatki Czekoladowe

Kulki Czekoladowe BIO 300 g Biominki Kulki Czekoladowe BIO 300 g Biominki
Cena:

11,63 zł

Cena regularna: 13,64 zł

Najniższa cena: 10,29 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Właściwości płatków czekoladowych

Płatki czekoladowe to produkt, który może być wykonany z różnego rodzaju zbóż. Jego cechą wyróżniającą jest oczywiście dodatek czekolady w formie kakao (najczęściej o obniżonej zawartości tłuszczu) lub czekolady (w tym czekolady w proszku). Ponadto w składzie płatków czekoladowych mogą znaleźć się różne dodatki, w tym m.in.: mąka pszenna, mąka kukurydziana, mąka żytnia, mąka owsiana, mąka ryżowa, płatki owsiane, płatki orkiszowe, grys kukurydziany, mąka komosa ryżowa, otręby kukurydziane, cukier trzcinowy, cukier brązowy, naturalny słodzik (np. nektar z kwiatów palmy kokosowej), sól (w tym morska), polewa z czekolady, wanilia Bourbon oraz miód.

Niektóre ze składników mogą być certyfikowane ekologicznie. Informacja o tym powinna znaleźć się na etykiecie produktu. Warto zapoznać się ze składem płatków czekoladowych przed ich zakupem. Wybierajmy te ze zdecydowanie mniejszą ilością cukrów – zwłaszcza, gdy chcemy, aby było to zdrowe i pożywne śniadanie dla naszych dzieci. Wartość energetyczna takiego produktu może wynosić 1000-1600 kcal / 100 g. Jedna porcja płatków czekoladowych waży jednak ok. 30-40 g. Indeks glikemiczny produktu może być różny – w większości produktów jest on jednak korzystny.

Walory płatków czekoladowych

Walory płatków czekoladowych zależą przede wszystkim od tego, z czego zostały wyprodukowane (np. pszenica, żyto, owies, kukurydza, ryż). Niemniej jednak w ich składzie można znaleźć m.in.: błonnik pokarmowy, białko oraz pozytywne kwasy tłuszczowe. Ponadto mogą być cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminy C, E, potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia.

Płatki czekoladowe bezglutenowe – również są dostępne. Informacja o tym, czy dany produkt zawiera gluten, znajduje się w opisie lub na etykiecie. Produkty bezglutenowe mogą bezpiecznie spożywać osoby z nietolerancją na ten składnik oraz celiakią – bez obaw o żadne niepożądane skutki uboczne. Ponadto niektóre płatki czekoladowe BIO są odpowiednie dla wegan (m.in. bez jaj). Informacja o tym także zawarta jest w opisie oraz na etykiecie produktu.

Czy płatki czekoladowe są zdrowe?

Płatki czekoladowe BIO dostępne w naszym sklepie produkowane są z najwyższej jakości ziaren. Dzięki temu stanowią cenne źródło ważnych składników odżywczych oraz witamin. Mogą stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety – zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Odpowiednio wybrany produkt zapewnia porządną dawkę energii do działania.

płatki czekoladowe ekologiczne

Jakie są rodzaje płatków czekoladowych?

Płatki czekoladowe BIO dostępne są pod różną postacią. Najczęściej spotykane rodzaje to:

  • płatki kukurydziano-czekoladowe,
  • płatki czekoladowe kulki,
  • czekoladowe płatki zbożowe,
  • ekologiczne płatki czekoladowe,
  • płatki czekoladowe żytnio-owsiane,
  • płatki czekoladowe w polewie z mlecznej czekolady,
  • płatki czekoladowe w polewie z ciemnej czekolady,
  • płatki czekoladowe misie,
  • płatki czekoladowe muszelki,
  • kuleczki czekoladowe,
  • crunchy czekoladowe,
  • musli czekoladowe,
  • granola orzech włoski z czekoladą,
  • płatki zbożowe z wiórkami czekoladowymi,
  • płatki kukurydziane z płatkami czekolady,
  • płatki czekoladowe bezglutenowe.

Jak spożywać płatki czekoladowe?

Płatki z czekoladą z reguły serwowane są z ciepłym mlekiem lub napojem roślinnym, np. mlekiem ryżowym. Są jednak osoby, które zdecydowanie bardziej wolą dodatek zimnego nabiału – wówczas płatki pozostają przez dłuższy czas chrupkie i nie rozmiękają tak szybko pod wpływem temperatury. Ponadto można je spożywać m.in. z napojem zbożowym, jogurtem, maślanką czy kefirem – wszystko zależy od indywidualnych upodobań i gustu smakowego.

Czekoladowe płatki to także ciekawa samodzielna przekąska (na sucho) poza domem np. w pracy, w szkole czy na spacerze. Można je dodać również do ulubionych owsianek, aby wzbogacić ich smak.

Z niektórych BIO płatków z czekolady można również stworzyć domowe batoniki lub ciasteczka. Tutaj idealnie sprawdzą się m.in. musli lub crunchy czekoladowe. Na stronach z przepisami można znaleźć wiele inspiracji, w jaki sposób wykorzystać ten rodzaj produktu czekoladowego.

Czy wiesz, że…

… czekolada pozytywnie wpływa na wydzielanie endorfiny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nastrój, a także jest w stanie uśmierzyć niektóre rodzaje bólu. Dodatkowo wywołuje uczucie sytości – płatki czekoladowe o odpowiednim składzie są naprawdę świetną propozycją na śniadanie. Warto bowiem pamiętać, że zbyt duże ilości cukru mogą sprzyjać powstawaniu otyłości. Niewielkie ilości czekolady spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800