Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Cynk w suplementach diety

Cynk

Cynk – co to takiego?

Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów występujących w organizmie człowieka. Ten minerał znajduje się w strukturze około 200 różnych enzymów. Chociaż jego ilość w organizmie jest śladowa, to jednak odgrywa bardzo ważną rolę. Odpowiednia suplementacja cynku ma istotny wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Ten cenny minerał wykazuje działanie antyoksydacyjne i wspiera walkę z wolnymi rodnikami. Niedobory cynku powodują spowolnienie lub nieprawidłowości wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Cynk – jaka jest jego rola i funkcje w organizmie?

Cynk jest składnikiem lub aktywatorem licznych enzymów. Określa strukturę niektórych białek, pomaga stabilizować poziom cholesterolu we krwi, ma wpływ na lepsze przyswajanie witamin oraz prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Ponadto cynk:

  • stymuluje pracę trzustki, prostaty i grasicy,

  • uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów,

  • wspomaga procesy odczuwania smaku i zapachu,

  • wzmacnia odporności organizmu,

  • pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,

  • zwiększa poziom ochrony przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą oraz wieloma innymi infekcjami,

  • poprawia sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi demencji, a także wspomaga proces leczenia depresji oraz schizofrenii,

  • zwiększa ochronę plamki żółtej przed zwyrodnieniem,

  • pomaga niwelować uczucie dzwonienia w uszach,

  • korzystnie wpływa na płodność i pomaga regulować cykl miesiączkowy,

  • przeciwdziała rozwojowi chorób prostaty,

  • wspomaga leczenie cukrzycy oraz niedoczynności tarczycy,

  • łagodzi objawy zapalenia jelit, choroby wrzodowej, osteoporozy oraz hemoroidów,

  • zwiększa ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

  • stymuluje procesy gojenia się ran,

  • łagodzi podrażnienia skóry,

  • pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, wyprysków, łuszczycy oraz poparzeń,

  • wzmacnia włosy i paznokcie,

  • pomaga w leczeniu reumatyzmu,

  • reguluje pracę układu krążenia, a także stabilizuje ciśnienie krwi i pomaga zapobiegać żylakom,

  • korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Cynk – ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu?

Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi:

  • 9,4 mg dla mężczyzn,

  • 6,8 mg dla kobiet,

  • 3 mg dla dzieci w wieku 1-3 lat,

  • 4 mg dla dzieci w wieku 4-8 lat,

  • 6 mg dla dzieci w wieku 9-13 lat.

Specjaliści zalecają przyjmowanie nawet 15-20 mg/dzień. Dla uzupełnienia poziomu tego pierwiastka można wzbogacić dietę o odpowiednie produkty oraz stosować suplementy z cynkiem.

cynk suplementy

Cynk – jakie są najlepsze źródła w diecie?

Najlepszym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z faktu, że nie zawierają one fitynianów i szczawianów. Związki te tworzą z cynkiem kompleksy, które utrudniają jego wchłanianie przez organizm. Fityniany występują w zbożach, roślinach strączkowych oraz orzechach. Szczawiany są obecne w szczawiu, szpinaku, rabarbarze, kakao i herbacie.

Najwięcej cynku w 100 gramach produktu zawierają:

  • ostrygi – 45-75 g,

  • małże – 21 g,

  • wątróbka cielęca – 9 g,

  • pestki dyni – 8 g,

  • kakao 16% - 7 g,

  • wołowina – 4 g,

  • tłusty ser ementaler – 4 g,

  • suche nasiona fasoli białej – 4 g,

  • kasza gryczana 3,50 g,

  • migdały – 3 g,

  • ziarna sezamu – 3 g,

  • płatki owsiane – 3 g,

  • pestki słonecznika – 3 g,

  • jaja kurze – 2 g.

Warto pamiętać, że zawartość cynku w danym produkcie zależy od jego ilości w glebie. Stosowanie nawozów fosforanowych i wapniowych wyraźnie zmniejsza pobór tego pierwiastka. Wchłanianie cynku w jelicie cienkim poprawia spożywanie białka zwierzęcego. Podobne działanie wykazuje kwas cytrynowy.

Cynk – jakie są skutki jego niedoboru w organizmie?

Powodem niedoboru cynku w organizmie jest spożywanie produktów ubogich w ten pierwiastek. Do tej grupy należą przede wszystkim owoce, oczyszczone zboża oraz ziemniaki. Ze względu na ich dużą popularność w codziennym menu niedobory cynku stają się coraz bardziej powszechne. Występują również u osób stosujących dietę wegańską. Wynika to z faktu, że cynk znajdujący się w roślinach ma niższą przyswajalność. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest stosowanie suplementów z cynkiem.

Na niedobory cynku szczególnie często cierpią:

  • makrobiotycy,

  • ortodoksyjni wegetarianie,

  • osoby z chorobami układu pokarmowego,

  • osoby z chorobą alkoholową,

  • osoby na diecie odchudzającej,

  • kobiety w ciąży,

  • sportowcy,

  • osoby spożywające duże ilości słodyczy.

Główne objawy niedoboru cynku w organizmie to:

  • zaburzenia apetytu,

  • suchość w ustach,

  • mniejsze libido,

  • choroby skóry,

  • pogorszenie stanu włosów i paznokci,

  • większa podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,

  • utrata smaku i węchu,

  • uczucie znużenia,

  • pogorszenie pamięci,

  • mniejsza tolerancja na alkohol.

Cynk jest ściśle związany z metabolizmem witaminy A. Jego długotrwały niedobór może prowadzić do kurzej ślepoty. Obniżenie stężenia cynku powoduje anemię. Niedobory tego pierwiastka są ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego tak ważna jest odpowiednia suplementacja cynku.

Cynk – jakie są skutki jego nadmiaru w organizmie?

Ilość cynku występująca w pożywieniu bardzo rzadko prowadzi do przedawkowania tego minerału. Przyjmując suplementy z cynkiem, należy ściśle przestrzegać zalecanego dawkowania. Długotrwałe zażywanie zbyt dużych dawek tego pierwiastka może powodować:

  • obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu,

  • zmniejszenie stężenia frakcji HDL cholesterolu.

Do ostrych objawów zatrucia cynkiem zaliczamy:

  • nudności,

  • bóle żołądka,

  • biegunkę,

  • utratę apetytu,

  • bóle głowy.

Zasady skutecznej suplementacji cynku

Stosując suplementy z cynkiem, należy przestrzegać kilku zasad, które pozwalają zwiększyć skuteczność wchłaniania tego pierwiastka:

  • Cynk należy przyjmować 2 godziny przed lub po posiłku, ponieważ część składników pokarmowych ma negatywny wpływ na jego wchłanianie.

  • Suplementów z cynkiem nie należy przyjmować podczas picia kawy, która zaburza proces jego wchłaniania.

  • Przyswajanie cynku zmniejsza także przyjmowanie go razem z żelazem.

  • Suplementy cynku zmniejszają wchłanianie wapnia, antybiotyków oraz diuretyków, dlatego nie należy przyjmować ich razem.

  • Cynku w suplementach nie powinni stosować pacjenci z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800