Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Syrop Wiśniowy BIO 750 ml Batom
Syrop Wiśniowy BIO 750 ml Batom

30,69 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syrop z Wiśni

Najlepszy syrop wiśniowy to taki z soku odsączonego z owoców a nie z koncentratu. W dobrej jakości syropie powinien znaleźć się wyłącznie sok wiśniowy oraz cukier. Nie powinno być w nim sztucznych dodatków, czy glutenu. Dobrym pomysłem jest zastąpienie cukru dodawanego do herbaty zdrowym syropem wiśniowym. Świetnie smakuje on również w połączeniu z kawą. W syropie wiśniowym znajdują się antyoksydanty, kwasy owocowe oraz garbniki.

Syrop Wiśniowy

Syrop Wiśniowy Bezglutenowy 375 g (300 ml) Krokus Syrop Wiśniowy Bezglutenowy 375 g (300 ml) Krokus
Termin przydatności: 16.05.2025
Cena:

18,24 zł

zobacz więcej
Syrop Wiśniowy BIO 750 ml Batom Syrop Wiśniowy BIO 750 ml Batom
Termin przydatności: 12.10.2025
Cena:

30,69 zł

szt.
zobacz więcej

Syrop z wiśni – przepis

Syrop wiśniowy może być doskonałą bazą do galaretki wiśniowej. Warto go pić również samodzielnie po rozcieńczeniu wodą. Przygotowanie domowego ekologicznego syropu wiśniowego powinno Ci zająć nie dłużej niż 20 minut. Do tego musisz jeszcze doliczyć czas na czekanie.

Do przygotowania od 500 do 550 ml syropu wiśniowego będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 1200 g wiśni świeżych lub mrożonych oraz
  • 250 g cukru (można więcej).

Nie rozmrażaj wiśni. Świeże wydryluj. Wtedy będziesz je mógł wykorzystać w późniejszym czasie. Owoce wrzuć do miski, zasyp cukrem i zostaw na noc w lodówce. Wtedy wiśnie ekologiczne puszczą dużo soku i o wiele łatwiej będzie je później zagotować. Po wyjęciu z lodówki, wrzuć owoce z cukrem oraz z sokiem do wysokiego garnka. Wstaw na mały lub na średni ogień. Zagotuj i przez cały czas mieszaj, żeby syrop się nie przypalił. Cukier będzie się stopniowo rozpuszczał. Jeżeli wcześniej nie włożyłeś ich do lodówki, to cały proces będzie trwał o dużo dłużej. Wzrasta też ryzyko przypalenia garnka. Najtrudniejsze do obróbki są oczywiście wiśnie mrożone.

Gdy syrop wiśniowy BIO już się zagotuje, to gotuj go jeszcze przez pięć lub dziesięć minut. Odstaw garnek na kilkanaście minut. Przecedź sok przez sitko. Zostaw sok, aby jak najwięcej przeciekło do garnka. Syrop wiśniowy domowej roboty jest już gotowy przelej go do wcześniej wyparzonych słoików lub do szklanych butelek. Zakręć. Możesz go pasteryzować na mokro lub na sucho. Dobrym pomysłem jest na przykład włożenie słoików lub butelek na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni Celsjusza. Nie lej syropu do pełna, bo lubi się on spienić. Możesz pozostawić słoiki w zamkniętym piekarniku do ostudzenia lub wyjmij je po kilku minutach i zostaw odwrócone do góry dnem. Przechowuj domowy syrop malinowy w chłodnym miejscu. Natomiast, gdy już otworzysz słoik, to w butelce.

Syrop z wiśni – właściwości

Warto sięgnąć po syrop wiśniowy lub sok wiśniowy, ponieważ może się on przyczyniać do poprawy samopoczucia oraz przeciwdziałać stanom zapalnym.

Jakie korzyści może dawać produkt, który nie ma w swoim składzie białek, błonnika, ani tłuszczów? Znajduje się w nim przecież głównie cukier i woda. Jednak słynie on również z zawartości potasu, żelaza, miedzi oraz witaminy C.

Syrop wiśniowy ekologiczny charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem polifenoli. Są to antyoksydanty. W naturalnej postaci występują na przykład w owocach, warzywach, herbacie, kakao oraz kawie. W jego składzie znajdują się kwasy fenolowe, a dokładniej kwas cholorgenowy, kwas kawowy i kwas elagowy. Są w nich również dostępne flawonoidy, czyli kwercetyna, kemeferol, katechina, epikatechina, a także antocyjaniny.

Te ostatnie są odpowiedzialne za ciemny kolor wiśni, jagód oraz jeżyn. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antybakteryjne. Mogą przyczyniać się również do zapobiegania rozwojowi takich chorób jak otyłość, czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

syrop wiśniowy bio

Czy syrop z wiśni jest zdrowy?

Znajdujące się w składzie tego syropu antyoksydanty mogą chronić przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Pojawiają się one w organizmie w wyniku przemiany metabolicznej oraz negatywnych czynników zewnętrznych.

Syrop wiśniowy może poprawiać jakość i długość snu u osób, które cierpią na bezsenność. Prawdopodobnie ma to związek z występowaniem melatoniny w wiśniach. Regularne picie tego syropu może przyczyniać się również do zmniejszenia nasilenia stanów zapalnych. Szczególnie polecany jest BIO syrop wiśniowy w przypadku wspomagania leczenia takich schorzeń jak choroba zwyrodnieniowa stawów. Jego spożywanie może mieć wpływ na zmniejszenie ilości markerów zapalnych we krwi.

Syrop z wiśni jest również bardzo polecany dla osób aktywnych fizycznie lub zawodowo uprawiających sport. Wszystko za sprawą pozytywnego wpływu na bóle mięśniowe spowodowane intensywnym wysiłkiem fizycznym. Syrop wiśniowy może również przyspieszać regenerację nadwyrężonych mięśni.

Powinieneś się zainteresować tym produktem spożywczym również wtedy, gdy cierpisz na bóle głowy. Ekologiczny syrop wiśniowy wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Syrop wiśniowy może zmniejszać poziom kwasu moczowego we krwi. Tym samym może powodować złagodzenie objawów dny moczanowej. W pewnym stopniu wspiera on również redukcję poziomu systolicznego ciśnienia krwi.

Czy wiesz, że …

… na samym początku drzewa wiśniowe uprawiało się tylko w Europie oraz w południowo-zachodniej Azji. Pierwsze wzmianki o hodowli i jedzeniu tych owoców pochodzą z 300 r. p.n.e. Wiśnie były najpopularniejsze w starożytnym Rzymie i Persji.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800