Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Chleb bez glutenu

Chleb bezglutenowy jest idealną odpowiedzią na potrzebę eliminacji z diety pieczywa zawierającego gluten. Taki produkt jest bezpieczny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub skłonnością do alergii. Chleb bezglutenowy cieszy się dużą popularnością wśród tych, którzy pragną urozmaicić swój plan żywieniowy i ułożyć perfekcyjnie zbilansowaną dietę. Do wypieku pieczywa stosowane są specjalne mieszanki mąk niezawierających glutenu.

Chleb Bezglutenowy

Popularne rodzaje chleba bezglutenowego

Duże zróżnicowanie chlebów bezglutenowych wynika nie tylko z faktu zastosowania różnych rodzajów mąki do jego wypieku. W pieczywie bez glutenu można także znaleźć wiele dodatków w postaci ziaren, nasion, orzechów oraz bakalii. Dużo wartości odżywczych mają chleby z mąki gryczanej, które zawierają o wiele więcej wartościowego błonnika oraz białka. Godny spróbowania jest także chleb bezglutenowy z mąki owsianej, a także chleby jaglane oraz kukurydziane. W wersji bezglutenowej występuje także chlebek bananowy bezglutenowy, który cieszy się dużą popularnością przede wszystkim wśród dzieci. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale także naturalnie słodki.

Chleb bezglutenowy może być wypiekany z wielu rodzajów mąk. Mieszanie różnych typów pozwala tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe najczęściej używane do wypieku chleba warto wymienić jaglaną, gryczaną, ziemniaczaną i ryżową. Co nie ogranicza możliwości wykorzystania innych rodzajów. Jednym z ciekawszych przepisów jest receptura na domowy chleb bezglutenowy z ziemniakami. Smaczne, proste w przyrządzeniu pieczywo, które idealnie nadaje się do pożywnych kanapek. Chleb bezglutenowy jest często wzbogacany ciekawymi przyprawami. Dodatek kminku nadaje pieczywu charakterystyczny smak, a jednocześnie ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.

chleb bezglutenowy

Korzyści ze spożywania chlebów bezglutenowych

Wybór chlebów bezglutenowych to nie tylko sposób na urozmaicenie diety, ale także dostarczenie do organizmu cennych składników odżywczych. Pieczywo bezglutenowe to bogate źródło białka, błonnika, witamin oraz antyoksydantów. Chleby bezglutenowe zawierają także cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie do diety chlebów wypiekanych z mąk bezglutenowych może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, stabilizacji poziomu glukozy oraz zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Pieczywo bezglutenowe nie zawiera w składzie cukru, drożdży i środków spulchniających. To w dłuższej perspektywie ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

Bezglutenowy chleb nie musi być wyłącznie elementem diety osób chorych na celiakię. Ograniczenie spożycia pieczywa pszennego pozwala urozmaicić dietę i stworzyć zbilansowany plan żywieniowy bogaty w składniki wartościowe dla organizmu człowieka.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800