Czy w maśle są obecne tak zwane dobre tłuszcze? Co to są tłuszcze trans? Które z nich są dobre? Jakie masło wybrać i czy w ogóle warto je jeść? Czym różni się masło ekologiczne od tego, które możesz kupić w każdym sklepie spożywczym? Znajdziemy odpowiedzi na wszystkie te pytania.
Co to są tłuszcze trans?
Tłuszcze nienasycone to takie kwasy tłuszczowe, które mają co najmniej jedno podwójne wiązanie przy atomie węgla. O tym, do której grupy jest zaliczany dany tłuszcz decyduje położenie atomów w wiązaniu podwójnym. W tłuszczach trans dwa atomy wodoru są po przeciwnych stronach w odniesieniu do płaszczyzny, która przechodzi wzdłuż wiązania podwójnego. W tłuszczach cis atomy wodoru układają się w kształt V.
Tłuszcze trans powstają w rezultacie przemysłowej obróbki nienasyconych olejów roślinnych. Konieczna jest do tego bardzo wysoka temperatura. Są one wyjątkowo szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Mogą prowadzić do tycia oraz do wielu chorób, w tym cywilizacyjnych.
Przemysłowe tłuszcze trans otrzymuje się w procesie uwodornienia naturalnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w olejach roślinnych, masłach roślinnych oraz margarynach.
Jaki jest podział tłuszczów trans?
Tłuszcze trans dzielą się na dobre i złe. Naturalne tłuszcze trans są korzystne dla zdrowia. To sprzężone dieny kwasu linolenowego (Conjugated Linoleic Acid – CLA). Mają one pozytywne działanie na zdrowie. Występują między innymi w maśle ekologicznym. Mogą mieć korzystny wpływ na przykład na odporność. Wykazują działanie antybakteryjne i pomagają w zachowaniu prawidłowej wagi ciała.
Naturalnie dobre tłuszcze trans występują w mięsie zwierząt przeżuwaczy. Do tej grupy zaliczają się na przykład: krowy, owce czy kozy. Dobre tłuszcze trans są obecne również w takich produktach jak masło, śmietana, czy mleko. Najwięcej dobrych dla organizmu tłuszczów znajduje się w mleku owiec oraz w produktach z niego wytwarzanych, w tym w długo dojrzewających serach. Bakterie naturalnie obecne w tym ostatnim produkcie spożywczym mają zdolność do syntezy dobrych tłuszczów. Występują również one w jagnięcinie, wołowinie, w mleku krowim i kozim.
Czym wyróżnia się masło ekologiczne?
Masło ekologiczne jest szczególnie bogate w dobre tłuszcze trans. Wynika to stąd, że krowy są pasione na łąkach górskich oraz w miejscach, które nie są narażone na przemysł. W maśle ekologicznym występują duże ilości kwasu rumenowego i wakcenowego, Właśnie z nich wytwarzają się dobre tłuszcze trans.
Masło ekologiczne ma również wyższą jakość niż to, które możesz kupić w supermarkecie. Produkuje się je wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej. Nie powinno być w nim żadnych dodatków, czyli konserwantów, barwników i glutenu.
Masło ekologiczne wyróżnia się bardzo dobrą smarownością, jednolitą konsystencją i kolorem. Jest często doceniane również za swój naprawdę maślany smak. Jego najważniejszym składnikiem jest tłuszcz mleczny. W maśle ekologicznym nie może być go mniej niż 80 procent. Możesz je wykorzystywać do smarowania pieczywa, do wypieków, deserów. Nadaje się do smażenia, duszenia, a nawet do gotowania. Prawdziwe masło EKO posiada Certyfikat BIO. Świadczy on o tym, że wyrób spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej. Masło jest korzystne dla zdrowia i naturalne. Restrykcyjne reguły przyznawania certyfikatu BIO dają gwarancję, że masło jest wytwarzane z surowca pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego. Nie można w nim między innymi stosować środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz przemysłowych.
Pierwsze w Polsce gospodarstwo rolne wytwarzające BIO masło na masową skalę to gospodarstwo i mleczarnia w jednym, Nowak z Grabowa koło Szczecinka. Wszystko zaczęło się w latach dziewięćdziesiątych poprzedniego wieku. Masło to gospodarstwo produkuje już od wielu lat. Przygotowuje je z mleka od krów z ich własnego gospodarstwa. Zwierzęta jedzą wyłącznie zieloną paszę. Masło ekologiczne jest przygotowywane w sposób tradycyjny. Masło nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków. Dzięki karmieniu krów zieloną paszą, masło ma wspaniały zapach, barwę i smarowność. Bardzo ważny jest stopień dojrzałości śmietanki przed rozpoczęciem wytwarzania ekologicznego masła. W tym gospodarstwie masło jest ręcznie formowane oraz pakowane.
Jakie składniki odżywcze znajdują się w maśle ekologicznym?
Masło ekologiczne jest bogate w dobrze przyswajalną promitaminę A, czyli betakaroten. Ta witamina wpływa korzystnie między innymi na skórę, włosy i paznokcie. Kolejnym składnikiem w maśle ekologicznym jest witamina E. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących na świecie.
Obecna jest w nim również witamina D, która ma korzystnie działanie na samopoczucie. Nie bez powodu nazywa się ją witaminą słońca. Natomiast witamina K2 wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia. Masło ekologiczne jest bogate również w selen, jod i lecytynę, magnez, cynk, miedź, chrom.
Czy wiesz, że …
… pierwsze pisemne wzmianki dotyczące o maśle pochodzą z Indii z około 1500 – 2000 p.n.e. Pojawia się ono w Biblii, w mitologii indyjskiej, w poezji starogreckiej oraz na obrazach skalnych Sumerów z 3500 p.n.e!
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.