Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet

32,85 zł

Cena regularna:

37,33 zł

Najniższa cena: 31,73 zł
szt.
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

52,00 zł

Cena regularna:

59,09 zł

Najniższa cena: 49,95 zł
szt.
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda

57,95 zł

Cena regularna:

70,43 zł

Najniższa cena: 59,87 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Masło

Masło

Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Cena:

57,95 zł

Cena regularna: 70,43 zł

Najniższa cena: 59,87 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Cena:

32,85 zł

Cena regularna: 37,33 zł

Najniższa cena: 31,73 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Cena:

52,00 zł

Cena regularna: 59,09 zł

Najniższa cena: 49,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Masło EKO

Czy w maśle są obecne tak zwane dobre tłuszcze? Co to są tłuszcze trans? Które z nich są dobre? Jakie masło wybrać i czy w ogóle warto je jeść? Czym różni się masło ekologiczne od tego, które możesz kupić w każdym sklepie spożywczym? Znajdziemy odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze nienasycone to takie kwasy tłuszczowe, które mają co najmniej jedno podwójne wiązanie przy atomie węgla. O tym, do której grupy jest zaliczany dany tłuszcz decyduje położenie atomów w wiązaniu podwójnym.
W tłuszczach trans dwa atomy wodoru są po przeciwnych stronach w odniesieniu do płaszczyzny, która przechodzi wzdłuż wiązania podwójnego. W tłuszczach cis atomy wodoru układają się w kształt V.

Tłuszcze trans powstają w rezultacie przemysłowej obróbki nienasyconych olejów roślinnych. Konieczna jest do tego bardzo wysoka temperatura. Są one wyjątkowo szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Mogą prowadzić do tycia oraz do wielu chorób, w tym cywilizacyjnych.

Przemysłowe tłuszcze trans otrzymuje się w procesie uwodornienia naturalnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w olejach roślinnych, masłach roślinnych oraz margarynach.

Jaki jest podział tłuszczów trans?

Tłuszcze trans dzielą się na dobre i złe. Naturalne tłuszcze trans są korzystne dla zdrowia. To sprzężone dieny kwasu linolenowego (Conjugated Linoleic Acid – CLA). Mają one pozytywne działanie na zdrowie. Występują między innymi w maśle ekologicznym. Mogą mieć korzystny wpływ na przykład na odporność. Wykazują działanie antybakteryjne i pomagają w zachowaniu prawidłowej wagi ciała.

Naturalnie dobre tłuszcze trans występują w mięsie zwierząt przeżuwaczy. Do tej grupy zaliczają się na przykład: krowy, owce czy kozy. Dobre tłuszcze trans są obecne również w takich produktach jak masło, śmietana, czy mleko. Najwięcej dobrych dla organizmu tłuszczów znajduje się w mleku owiec oraz w produktach z niego wytwarzanych, w tym w długo dojrzewających serach. Bakterie naturalnie obecne w tym ostatnim produkcie spożywczym mają zdolność do syntezy dobrych tłuszczów. Występują również one w jagnięcinie, wołowinie, w mleku krowim i kozim.

Czym wyróżnia się masło ekologiczne?

Masło ekologiczne jest szczególnie bogate w dobre tłuszcze trans. Wynika to stąd, że krowy są pasione na łąkach górskich oraz w miejscach, które nie są narażone na przemysł. W maśle ekologicznym występują duże ilości kwasu rumenowego i wakcenowego, Właśnie z nich wytwarzają się dobre tłuszcze trans.

Masło ekologiczne ma również wyższą jakość niż to, które możesz kupić w supermarkecie. Produkuje się je wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej. Nie powinno być w nim żadnych dodatków, czyli konserwantów, barwników i glutenu.

Masło ekologiczne wyróżnia się bardzo dobrą smarownością, jednolitą konsystencją i kolorem. Jest często doceniane również za swój naprawdę maślany smak. Jego najważniejszym składnikiem jest tłuszcz mleczny. W maśle ekologicznym nie może być go mniej niż 80 procent. Możesz je wykorzystywać do smarowania pieczywa, do wypieków, deserów. Nadaje się do smażenia, duszenia, a nawet do gotowania. Prawdziwe masło EKO posiada Certyfikat BIO. Świadczy on o tym, że wyrób spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej. Masło jest korzystne dla zdrowia i naturalne. Restrykcyjne reguły przyznawania certyfikatu BIO dają gwarancję, że masło jest wytwarzane z surowca pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego. Nie można w nim między innymi stosować środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz przemysłowych.

Pierwsze w Polsce gospodarstwo rolne wytwarzające BIO masło na masową skalę to gospodarstwo i mleczarnia w jednym, Nowak z Grabowa koło Szczecinka. Wszystko zaczęło się w latach dziewięćdziesiątych poprzedniego wieku. Masło to gospodarstwo produkuje już od wielu lat. Przygotowuje je z mleka od krów z ich własnego gospodarstwa. Zwierzęta jedzą wyłącznie zieloną paszę. Masło ekologiczne jest przygotowywane w sposób tradycyjny. Masło nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków. Dzięki karmieniu krów zieloną paszą, masło ma wspaniały zapach, barwę i smarowność. Bardzo ważny jest stopień dojrzałości śmietanki przed rozpoczęciem wytwarzania ekologicznego masła. W tym gospodarstwie masło jest ręcznie formowane oraz pakowane.

masło ekologiczne

Jakie składniki odżywcze znajdują się w maśle ekologicznym?

Masło ekologiczne jest bogate w dobrze przyswajalną promitaminę A, czyli betakaroten. Ta witamina wpływa korzystnie między innymi na skórę, włosy i paznokcie. Kolejnym składnikiem w maśle ekologicznym jest witamina E. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących na świecie.

Obecna jest w nim również witamina D, która ma korzystnie działanie na samopoczucie. Nie bez powodu nazywa się ją witaminą słońca. Natomiast witamina K2 wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia. Masło ekologiczne jest bogate również w selen, jod i lecytynę, magnez, cynk, miedź, chrom.

Czy wiesz, że …

… pierwsze pisemne wzmianki dotyczące o maśle pochodzą z Indii z około 1500 – 2000 p.n.e. Pojawia się ono w Biblii, w mitologii indyjskiej, w poezji starogreckiej oraz na obrazach skalnych Sumerów z 3500 p.n.e!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800