Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kiszona Kapusta

Kapusta kiszona to zdrowy i niskokaloryczny produkt spożywczy. Może być idealnym dodatkiem do obiadu, częścią farszu do pierogów lub głównym składnikiem bigosu. Jest także podstawą doskonale znanego kapuśniaku. Do produkcji kapusty kiszonej ekologicznej używa się wyłącznie warzyw pochodzących z certyfikowanych upraw. Przez cały okres wzrostu rośliny nie są poddawane działaniu sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony. W czasie ich rozwoju nie stosuje się także sztucznych technologii mających przyspieszać proces wzrostu roślin.

Kapusta Kiszona

Jak powstaje kapusta kiszona?

Kapusta kiszona powstaje w wyniku procesu fermentacji, który bezpośrednio wpływa na jej właściwości odżywcze. Jednocześnie powoduje przedłużenie okresu przydatności do spożycia tego warzywa. Przed kiszeniem kapustę umieszcza się w zacienionym miejscu, co pozwala usunąć chlorofil oraz związki siarkowe zawarte w tym produkcie. W ten sposób niweluje się nieprzyjemny zapach oraz charakterystyczną gorycz. Do posiekanej kapusty dodawana jest sól, która eliminuje bakterie gnilne oraz pieprz, kminek i liście laurowe. Po odpowiednim doprawieniu kapusta jest szczelnie zamykana na co najmniej 2 tygodnie. Wydłużenie tego czasu zmienia smak ekologicznej kapusty kiszonej na ostrzejszy i bardziej wyrazisty.

W procesie fermentacji kapusty kiszonej BIO następuje rozkład węglowodanów. Wynikiem tego procesu jest powstanie kwasu mlekowego o właściwościach konserwujących. Za jego produkcję odpowiedzialne są cenne dla człowieka bakterie kwasu mlekowego. Kapusta kiszona często nie jest pasteryzowana, dzięki czemu zachowuje pełnię swoich właściwości. W procesie produkcji nie dodaje się żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości oraz przeciwutleniaczy.

kapusta kiszona

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to niskokaloryczny produkt, który wykazuje wiele właściwości odżywczych. Naukowcy wyodrębnili w jej składzie bakterie Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus, które są uznawane za probiotyki mające korzystny wpływ na mikroflorę jelit, procesy trawienia oraz odporność organizmu. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, magnezu, sodu, fosforu, potasu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i wapnia.

Jako produkt niskokaloryczny doskonale sprawdza się w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Obecność kwasu mlekowego sprzyja namnażaniu bakterii jelitowych mających pozytywny wpływ na zachodzące tam procesy. Błonnik wspiera stabilizację poziomu cholesterolu we krwi. Włączenie ekologicznej kapusty kiszonej do diety wspomaga utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zawarte w niej składniki wykazują właściwości przeciwzapalne i wspierają działanie układu immunologicznego. Kapusta kiszona zawiera także witaminy B1, B2, B3, B6, E i K, a także przeciwutleniacze. Naukowcy stwierdzili także występowanie goitryny, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Płukanka do gardła przygotowana na bazie soku z kiszonej kapusty jest stosowana podczas infekcji górnych dróg oddechowych.

Zastosowanie kapusty kiszonej

Kapusta kiszona BIO stanowi podstawę do przygotowania wielu surówek. Najczęściej dodaje się do niej marchewkę, jabłko, oleje roślinne lub jogurt. Surówka z kiszonej kapusty jest podawana do dań na ciepło. Ponadto stanowi główny składnik bigosu. Z kapusty kiszonej przygotowuje się również farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. To także idealny dodatek do mięs i zapiekanek. Hot dog nowojorski podawany jest ze smażoną cebulką i właśnie kapustą kiszoną. Oprócz oryginalnego smaku takie połączenie ma także właściwości zdrowotne. Okazuje się bowiem, że kapusta kiszona może redukować szkodliwe działanie azotanów i azotynów zawartych w parówkach.

Czy wiesz, że…

kapusta kiszona to nie to samo co kapusta kwaszona? Chociaż łączy je wygląd i początkowe etapy produkcji, to jednak dzieli równie wiele. Kapusta kwaszona jest zalewana octem z cukrem, przyprawami oraz dodatkiem substancji konserwujących. Przede wszystkim jednak, w odróżnieniu od kapusty kiszonej, nie potrzebuje czasu na fermentację. Kapusta zalana octem jest od razu pakowana i wysyłana do sklepów. Brak procesu fermentacji sprawia, że kapusta kwaszona jest pozbawiona cennych dla zdrowia probiotyków, które zawiera ekologiczna kapusta kiszona. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800