Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna quinoa, komosa ryżowa

Quinoa, Komosa Ryżowa

Quinoa zwana również jako komosa ryżowa ma charakterystyczny, słodkawy smak dzięki czemu doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony.

Ugotowana na miękko może stanowić świetny dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, sprawdzi się w roli zagęszczacza do sosów i zup.

Quinoa w 90% uprawiana jest w Peru oraz Boliwii i rzadziej można ją spotkać pod nazwą ryż peruwiański. Często wysoko plasuje się w rankingach tzw. superfoods. Są to produkty, które charakteryzują się wyjątkowymi wartościami odżywczymi i z reguły właściwościami antyoksydacyjnymi. Tak jest właśnie w przypadku komosy ryżowej, która jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników. Komosa ryżowa stanowi też nieocenione źródło węglowodanów dla osób nietolerujących glutenu oraz zmagających się z problemami układu trawiennego. Z powodu swej lekkostrawności i wysokiej zawartości błonnika poleca się ją kobietom w ciąży i osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG.

Surowe nasiona quinoa zawierają około 64% węglowodanów, 13% wody, 14% protein i 6% tłuszczu. Są dobrym źródłem błonnika, białek i witamin grupy B.
Po ugotowaniu zawierają około 72% wody, 21% węglowodanów, 4% białka i 2% tłuszczu, obniżeniu ulegają wartości odżywcze. 100 g ugotowanej komosy ryżowej to 149 kcal. Zawierają dużo magnezu i fosforu.

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna.

Quinoa, Komosa ryżowa, odmiany:

- komosa ryżowa biała
- komosa ryżowa czerwona
- komosa ryżowa czarna

Komosa ryżowa - przygotowanie

Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl