Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kisiel

Kisiel to bardzo lubiany deser, nie tylko przez najmłodszych. Z jednej strony ma słodki smak, a z drugiej można w nim wyczuć nutkę kwasowości. Jest niskokaloryczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Mogą go jeść osoby będące na diecie lekkostrawnej, a nawet odchudzającej. Nie obciąża żołądka, a nawet ma na niego działanie osłonowe.

Kisiel możesz szybko zrobić w domu lub kupić w sklepie w wersji instant. Jednak w tym drugim przypadku musisz się liczyć z tym, że będzie on pełen konserwantów i sztucznych barwników. Najlepiej przygotować domowy deser lub kupić kisiel ze sprawdzonym składem w sklepie z żywnością ekologiczną. 

Kisiel

Kisiel z siemienia lnianego

Siemię lniane jest uznawane za polski superfood. Warto je dołączyć do swojej codziennej diety. Kisiel z siemienia lnianego może mieć bardzo korzystny wpływ na żołądek.

Siemię lniane może mieć również pozytywne działanie na stawy i jelita. Znajduje się w nim bardzo wiele cennych składników. Wiele osób niestety nie jest w stanie jeść siemienia lnianego na surowo ze względu na jego charakterystyczny smak. Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. To jedna z najstarszych roślin, która na samym początku była uprawiana w okolicach Morza Śródziemnego. Kisiel z siemienia lnianego jest jednym z najbardziej wartościowych źródeł kwasów tłuszczowych Omega -3. Wśród nich znajduje się również kwas alfa-linolenowy. Ludzki organizm wykorzystuje go głownie do syntezy innego rodzaju lipidów. Ciało człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć tego rodzaju kwasu. Dlatego tak ważne jest dołączenie do codziennej diety tego kwasu.

Kisiel z siemienia lnianego stanowi bardzo korzystny wybór dla wegan, którzy nie spożywają ryb, ani nie przyjmują tranu. Poza kwasami Omega – 3 znajdują się w nim takie substancje, jak: wapń, magnez fosfor, miedź, cynk, witamina C, witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina B6 i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika kisiel z siemienia lnianego jest polecany również dla osób na diecie odchudzającej lub mających problemy z trawieniem.

Kisiel domowy – jak go zrobić?

Prawdziwy kisiel powinien mieć owocowy smak i żelową konsystencję. Jeżeli wcześniej kupowałeś go sklepie, to teraz spróbuj zrobić domowy kisiel a przekonasz się, że różnica w smaku jest bardzo duża. Jest on banalnie prosty w przyrządzeniu. To też okazja do nauczenia się całkiem nowego przepisu. Kisiel domowy stanowi mieszaninę wywaru owocowego i mąki ziemniaczanej. Możesz go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najczęściej tego rodzaju deser owocowy jest serwowany w szklankach, pucharkach lub miseczkach. Najważniejszą bazą do domowego kisielu są owoce. Mogą to być truskawki, borówki, brzoskwinie, maliny lub inne, które lubisz.

Do przygotowania domowego kisielu będą Ci niezbędne następujące składniki:

  • 2 szklanki truskawek,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru lub jego zamienników,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Przygotuj rondelek i wlej do niego 2 i ½ szklanki wody. Następnie dodaj truskawki, cukier i gotuj wszystko przez około trzy minuty. Do pół szklanki wody dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do wcześniej przygotowanych owoców i zagotuj całość. Gdy domowy kisiel już trochę ostygnie, to możesz go podawać na stół.

Kisiel bez cukru

Kisiel bez cukru to dobra propozycja na zdrowy deser dla dzieci lub dla osób, które muszą kontrolować ilość spożywanego cukru.

Osiem porcji kisielu bez cukru możesz przygotować z:

  • 5 dużych jabłek,
  • pół kilograma truskawek,
  • siedmiu płaskich łyżek stołowych mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej).

Możesz do kisielu dodać również cynamon. Z akcesoriów kuchennych będzie Ci potrzebna kuchenka i garnek. Przygotowywanie kisielu bez cukru zacznij od obrania jabłek ze skórek i wyjęcia z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do garnka. Następnie umyj i oczyść z szypułek truskawki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Truskawki również umieść w garnku, a później dodaj do nich cynamon. Owoce gotuj na wolnym ogniu przez mniej więcej dziesięć minut. W pół litrze wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną. Następnie wlej ją do garnka z owocami. Gotuj całość na wolnym ogniu przez mniej więcej od pięciu do sześciu minut. Kisiel bez cukru powinien w tym czasie odpowiednio zgęstnieć. Podawaj go w pucharkach lub w głębokich talerzach.

kisiel

Kisiel dla niemowlaka

To, w którym miesiącu podać kisiel dla niemowlaka zależy od tego, kiedy dziecko będzie na to gotowe. Zwykle następuje to w 5-6. miesiącu życia. Kisiel z dodatkiem jogurtu naturalnego możesz dodać do jadłospisu nieco później. Kisiel można podawać niemowlakom, bo jest to dobry sposób na uzupełnienie ich diety w witaminy i minerały.

Czy wiesz, że…

… dawny kisiel był to rodzaj zupy, przyrządzanej najpierw z potłuczonego i zakwaszonego ziarna, później z zakwaszonego rozczynu otrąb lub mąki owsianej, a więc potrawa przygotowana z zakwasu, będąca czymś, co kisło (skisło).

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800