Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czerwona fasola

Fasola czerwona

Jakie właściwości odżywcze ma fasola czerwona? Jak włączyć ją do diety? Obecnie w Polsce fasola czerwona jest równie popularna jak biała odmiana. Fasola czerwona ekologiczna jest pożywna, smaczna i ma apetyczny, intensywny kolor. Poza smakiem, znajduję się w niej bardzo wiele substancji odżywczych.

Skąd pochodzi czerwona fasola?

Fasola jest jednym z najstarszych gatunków roślin uprawnych. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej. Tam uprawiano ją już ponad 7 tysięcy lat temu. Następnie trafiła do Peru. Pierwsze odkryte w tym rejonie uprawy fasoli pochodzą sprzed 2 tysięcy lat przed naszą erą. Przez wiele lat w uprawianiu fasoli specjalizowali się Meksykanie, jak również mieszkańcy południowoamerykańskich Andów.

Przed erą wielkich odkryć geograficznych fasola jeszcze nie dotarła do Europy. Znalazła się na Starym Kontynencie dopiero, gdy powrócił na niego Krzysztof Kolumb. Pierwsze uprawy fasoli w Europie pojawiły się w 1542 roku. Na samym początku Europejczycy mieli z nią naprawdę mnóstwo kłopotów. Nie posiadali odpowiedniej wiedzy o jej uprawie i przyrządzaniu. Już u schyłku XVI wieku fasola stała się bardziej znana. W ten sposób znalazła się również w Polsce. Na samym początku była traktowana wyłącznie jako roślina ozdobna. Uprawiano ją w ogródkach klasztornych. Jako warzywo fasola w Polsce zaczęła być znana dopiero w XVII wieku.

Jak uprawia się czerwoną fasolę?

Fasola czerwona BIO nie stanowi żadnego samodzielnego gatunku. To jedna z odmian fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris). Jej płody mają intensywny, bordowy kolor. Obecnie ta roślina strączkowa jest dostępna na każdym kontynencie. Nie uprawia się jej wyłącznie na Antarktydzie. Wynika to stąd, że tam ta roślina nie ma odpowiednich warunków do wegetacji.

Dane statystyczne wspominają o tym, że w ciągu roku wytwarza się ponad 27 milionów ton suszonych ziaren fasoli. Najwięcej fasoli produkują Indie i Mjanma.

Ekologiczna fasola czerwona jest rośliną ciepłolubną. Mogą jej zaszkodzić przymrozki i chłód. Dlatego w Polsce czerwona fasola BIO jest wysiewana dosyć późno, bo w drugiej połowie maja. Wtedy nie ma już raczej ryzyka, że pojawią się nocne przymrozki. Czerwona fasola może mieć bardzo wiele rozmaitych odmian. Może być karłowata lub wysoka. Najważniejsze jest to, aby zapewnić tej roślinie dobrą ziemię wzbogaconą o kompost. Uprawa BIO czerwonej fasoli często wymaga również podpórek, które pozwolą jej się piąć. Czerwona fasola jest rośliną bardzo płodną, dającą duże plony.

czerwona fasola ekologiczna

Jakie wartości odżywcze ma ekologiczna fasola czerwona?

Czerwona fasola w wersji ekologicznej jest bogata w witaminy z grupy B, w szczególności w tiaminę (witaminę B1). Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pamięci. W ziarnach czerwonej fasoli ekologicznej znajdują się również substancje mineralne, takie jak: żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas. Czerwona fasola jest również bogata w błonnik. Może się on przyczyniać do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi oraz do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy. W czerwonej fasoli znajdują się też izoflawony. Te substancje działają wspomagająco na układ hormonalne. Są szczególnie wartościowe dla kobiet w okresie menopauzy.

Znajdująca się w ekologicznej czerwonej fasoli miedź wspomaga wchłanianie żelaza przez układ pokarmowy. Bierze ona również udział w tworzeniu i prawidłowym funkcjonowaniu czerwonych krwinek. Ma również korzystny wpływ na układ krążenia. W fasoli czerwonej występuje również molibden. Jest on jednym z pierwiastków śladowych. Jest on jednym z trzech ważnych enzymów. Ma wpływ między innymi na metabolizm puryn przez co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawarty w fasoli czerwonej mangan bierze udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Wspomaga prawidłowe działanie ośrodkowego układu nerwowego.

Białko w fasoli czerwonej

W fasoli czerwonej BIO znajduje się więcej białka niż w mięsie. W porównaniu z białkiem zwierzęcym ma ono mniej aminokwasów. Mimo to nadal jest wartościowe. Mogą je spożywać osoby nie lubiące mięsa, wegetarianie i weganie. Białko znajdujące się w fasoli czerwonej ma właściwości zasadotwórcze. Pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Kto powinien jeść czerwoną fasolę?

Czerwona fasola powinna być obecna w diecie przede wszystkim wegetarian i wegan. Może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Poleca ją tą też osobom cierpiącym na nadkwasotę oraz na uporczywą zgagę. Wynika to stąd, że może ona hamować wydzielanie kwasów żołądkowych. Fasola czerwona to dobry wybór również dla osób mających problemy z układem krążenia. Znajduje się w niej lizyna, która wspomaga proces wytwarzania karnityny. Ta substancja ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz serca.

Kolejna grupa to osoby starsze, ponieważ są narażone na urazy mechaniczne układu kostnego. Białko roślinne znajdujące się w fasoli może się o wiele lepiej wchłaniać i wpływać korzystnie na stan kości niż białko pochodzenia zwierzęcego.

Czy wiesz, że …

… w języku angielskim o czerwonej fasoli można mówić „red beans”. Dużo bardziej popularna jest nazwa "kidney beans" – fasola "nerkowa". Nawiązuje do kształtu fasolki, który faktycznie przypomina nerkę, podobnie jak orzechy nerkowca.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800