Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Przetwory warzywne

Marynowane grzybki, kiszona kapusta, czy buraczki w słoiku znowu wróciły do łask. Kiedyś robiliśmy je samodzielnie. Dzisiaj możemy je kupić w sklepach. Jednak często nie mają one takiego smaku i zapachu, jaki zapamiętaliśmy z dzieciństwa. Wynika to stąd, że w przetworach warzywnych z marketów często znajduje się wiele konserwantów, barwników, sztucznych aromatów i innych polepszaczy smaku. Pozostaje samodzielne przygotowywanie przetworów warzywnych w domu lub kupowanie ich w wersji ekologicznej. Znajdują się w nich ekologiczne uprawiane, certyfikowane warzywa pełne wartości odżywczych.

Przetwory Warzywne

Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa
Cena:

6,89 zł

Cena regularna: 8,35 zł

Najniższa cena: 6,97 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Cena:

7,50 zł

Cena regularna: 7,84 zł

Najniższa cena: 7,75 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Groszek Zielony w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa Groszek Zielony w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa
Cena:

7,49 zł

Cena regularna: 9,30 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Kukurydza Słodka w Zalewie w Słoiku BIO 340 g Bio Europa Kukurydza Słodka w Zalewie w Słoiku BIO 340 g Bio Europa
Cena:

7,49 zł

Cena regularna: 9,30 zł

Najniższa cena: 7,67 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Domowe i ekologiczne przetwory warzywne

Wiesz, co jesz. W słoikach znajdują się wyłącznie naturalne składniki, które samodzielnie do nich włożysz. Nie ma w nich sztucznych dodatków do żywności, ani polepszaczy smaku. Tak samo, jest również w przypadku ekologicznych przetworów warzywnych.

Samodzielnie przygotowane przetwory warzywne bez obaw możesz podawać dzieciom. Bardzo szkodliwa może być dla nich wszelka żywność przetworzona. Dzieci rosną i powinny mieć zbilansowaną dietę. Ekologiczne przetwory warzywne ze względu na maksymalnie proste składy również są odpowiednie dla najmłodszych konsumentów.

Domowe przetwory mają tę przewagę nad wszystkimi sklepowymi, że dzięki nim nic się nie marnuje. Przygotowywanie przetworów w domu jest również sporo tańsze.

Kolejna zaleta jest związana z dostępnością. Niezależnie czy zrobisz przetwory warzywne w domu, czy kupisz je w ekologicznej wersji, to zawsze możesz mieć pod ręką ulubiony dodatek do dań. Szczególnie, gdy zamówisz od razu kilka słoików. Na bazie przetworów warzywnych szybko przygotujesz sałatkę, surówkę, zupę ogórkową, buraczki do obiadu lub sos do spaghetti. Bez wychodzenia z domu i stania w kolejkach po zakupy.

Zaletą przetworów warzywnych jest to, że pozwolą Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i pracy. Samodzielne przygotowywania dużych ilości przetworów warzywnych w domu, wiąże się z koniecznością dobrego rozplanowania czasu, zrobieniem zakupów, znalezieniem przepisu i wykonaniem go krok po kroku. Robiąc domowe przetwory warzywne jesteś również zmuszony jeść ich sam ich rodzaj przez bardzo długi czas.

Przetwory warzywne - rodzaje

Kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Tradycyjnie tego rodzaju przetwory warzywne przygotowuje się jesienią. Kiszonki można jeść nawet kilka razy w ciągu tygodnia. Mogą mieć one pozytywne działanie na odporność. Wszystko za sprawą znajdującego się w nich błonnika i naturalnych probiotyków.

Sosy pomidorowe i koncentraty. Pomidory mają to do siebie, że mają więcej wartości odżywczych w postaci przetworzonej niż nieprzetworzonej. W przetworach warzywnych z pomidorów znajduje się więcej lipokenu. Jest to bardzo ważny dla Twojego organizmu przeciwutleniacz. Pomaga on w walce z niebezpiecznymi, wolnymi rodnikami. Naturalne sosy pomidorowe nie zawierają nic poza warzywami i przyprawami. Natomiast tak samo jest w przypadku ekologicznych koncentratach pomidorowych. Są one idealne do przygotowywania domowych sosów do makaronu, czy zupy pomidorowej.

Wśród przetworów warzywnych znajdziesz również bazy do sałatek i surówek. Szczególnie polecamy Ci domowe buraczki, sałatkę z ogórków, czy marynowane grzybki. Te ostatnie bardzo dobrze smakują również jako dodatek do kanapek, czy koreczków.

Jakie przyprawy są najczęściej dodawane do przetworów warzywnych?

Podstawą jest naturalny konserwant, czyli sól. Do kiszonek dodaje się sól jodowaną lub kamienną. Natomiast do sałatek warzywnych dobrze pasują takie przyprawy, jak: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca, liść laurowy. W ich składzie powinien się również znaleźć ocet.

przetwory warzywne

Gdzie kupić ekologiczne przetwory warzywne?

W sklepach znajdziesz wiele produktów, które są reklamowane jako eko. Jednak zanim włożysz jeden z nich do sklepowego wózka, to dokładnie przeczytaj skład i sprawdź, czy dane przetwory warzywne mają certyfikat BIO. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że znajdujące się w nich składniki pochodzą z ekologicznych upraw, do których nie używa się sztucznych nawozów.

W sklepie ze zdrową żywnością Biosklep znajdziesz bardzo szeroki wybór przetworów warzywnych pochodzących od sprawdzonych, obecnych na rynku od dawna producentów. Certyfikat BIO posiadają między innymi takie marki, jak: La Bio Idea, Danival, Bio Europa, Alce Nero czy Bio Food. Niektóre z tych produktów są również bezglutenowe.

Czy wiesz, że…

… kiszona kapusta ma kwaśny smak, ponieważ zawiera kwas? W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium