Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

DANIVAL ekologiczne desery owocowe, kasztany jadalne

Firma DANIVAL, założona na południowym zachodzie Francji (w Andiranie), od momentu powstania promuje lokalne zatrudnienie: w ciągu 10 lat podwoiła liczbę pracowników, nie wspominając o pracownikach tymczasowych i usługodawcach zewnętrznych. Obecnie zatrudnia na miejscu 96 osób, codziennie wspieranych przez zespół pracowników niepełnosprawnych.
DANIVAL przyczynia się również do lokalnej gospodarki i wspiera ponad 30 lokalnych rolników poprzez uczciwe partnerstwa i poszanowanie Karty Solidarności Handlu. Ponadto nasz zakład produkcyjny został oznaczony jako Bio Entreprise Durable ze względu na nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój.

LOKALNE ŹRÓDŁA TARGÓW
Dla nas żywność ekologiczna to zarówno kwestia szacunku dla Człowieka i jego otoczenia, terroirów i smaków. Dlatego za punkt honoru stawiamy sobie budowanie sprawiedliwych partnerstw z naszymi lokalnymi producentami, faworyzowanie krótkich łańcuchów dostaw oraz umieszczanie naszych producentów i ich ograniczeń w centrum naszych procesów produkcyjnych.
Nasze dostawy warzyw ze Słońca są oznaczone etykietą BIOPARTENAIRE: zaangażowane i uczciwe partnerstwo z lokalnymi rolnikami, a także wybieramy najlepsze z terroirów poprzez lokalne produkcje (wołowina z Akwitanii, francuskie jabłka itp.)

W 100% EKOLOGICZNA HISTORIA
To właśnie w Moulin d'Andiran, położonym na łonie natury w sercu południowo-zachodniego regionu, DANIVAL, jedna z pierwszych francuskich firm, które uzyskała certyfikat Bio Ecocert, od 1990 roku z pasją poświęca się tworzeniu oraz wytwarzanie produktów wyłącznie z rolnictwa ekologicznego. Przetwarzane w fabryce, która od momentu powstania produkowała wyłącznie produkty ekologiczne, nasze produkty są w 100% ekologiczne (nie 99,99%). Nie wynika to z nadmiaru zapału (prawodawstwo europejskie dopuszcza do 5% „nieekologicznych” w produktach sprzedawanych „organicznie”), ale dlatego, że zawsze tak robiliśmy. I nawet jeśli prawo uelastyczni zasady, nie widzimy sensu, by radzić sobie gorzej.

DOBRZE ZAANGAŻOWANA ETYKA
DANIVAL jest jedną z pierwszych francuskich firm, które ustanowiły własną Kartę Handlu Solidarności ze swoimi rolnikami, aby zagwarantować uczciwe partnerstwo.
Relacje między DANIVAL a 30 rolnikami partnerskimi są uregulowane umowami kontraktacji na okres 3 lat po gwarantowanych cenach. Wybieramy również wyłącznie mięsa francuskie i preferujemy stosowanie produkcji AOC i IGP.
Podjęliśmy również konkretne działania, aby stale poprawiać nasze zdolności produkcyjne, nasze lokalne dostawy, dobre samopoczucie naszych pracowników w pracy, nasze zużycie energii i recykling we współpracy z TerraCycle.

ZOBOWIĄZANIE DO SOLIDARNOŚCI
Od 1995 roku DANIVAL zatrudnia osoby niepełnosprawne mieszkające w przystosowanym domu 10 km od Moulin d'Andiran. Dla tych osób praca, którą wykonują w DANIVAL, zapewnia rozwój społeczno-zawodowy i codzienną pomoc finansową.
Co roku wspieramy również różne cele: akcje charytatywne (wsparcie dla stowarzyszeń w walce z mukowiscydozą i nowotworami), akcje ekologiczne i biologiczne, akcje sportowe (sporty na świeżym powietrzu) oraz akcje humanitarne.

FAKTY I DZIAŁANIA DLA ŚRODOWISKA
Zachowanie otaczającej nas przyrody i jak największe ograniczenie naszego śladu środowiskowego to cele, które w naturalny sposób stymulowały nasze podejście i działania od momentu powstania DANIVAL.
Wybór ekologicznych opakowań (ograniczenie nadmiernego pakowania, materiały nadające się do recyklingu, bezchlorowe, bez BPA i bez ftalanów, mniej energochłonne w produkcji itp.), polowanie na odpady (świadomość pracowników, podejście do ograniczania zużycia wody itp. .), wybór odnawialnych źródeł energii (montaż paneli fotowoltaicznych na dachu), dostawy lokalne i utylizacja odpadów w ramach partnerstwa z TerraCycle.

DOBRZE, BEZ KOMPROMISÓW
W DANIVAL jedzenie rymuje się ze smakiem: każdy przepis jest tworzony lub sprawdzany przez naszego prawdziwego szefa kuchni (nazywa się Jérôme) w naszej prawdziwej kuchni z sezonowymi składnikami rygorystycznie dobranymi, przygotowywanymi i pakowanymi, aby zagwarantować ich świeżość po przyjeździe do nas. przybycie do domu. Ponadto dokonaliśmy wyboru kuchni prostej i autentycznej: bez aromatów, bez produktów barwiących i teksturujących , nawet jeśli jest dopuszczona w kuchni ekologicznej.
Nasze dostawy warzyw ze słońca marki BIOPARTENAIRE (zaangażowane i uczciwe partnerstwo z lokalnymi rolnikami) gwarantują nam warzywa wysokiej jakości. Wybieramy również najlepsze terroir poprzez lokalne produkcje (wołowina z Akwitanii, francuskie jabłka itp.)

WYMAGAJĄCA JAKOŚĆ
Rzetelność, smak, bezpieczeństwo, szacunek dla środowiska…
Jakość gwarantuje, że wszystkie nasze produkty i nasza firma przestrzegają tych zobowiązań. Jakość i bezpieczeństwo to dla nas stała troska podczas projektowania, produkcji i marketingu naszych produktów ekologicznych. Dlatego oprócz europejskich przepisów i zasad higieny obowiązujących dla żywności ekologicznej wymagamy od naszych dostawców posiadania ważnego certyfikatu ekologicznego, a każda dostawa podlega rygorystycznej kontroli. Ponadto, oprócz tego, co narzucają przepisy ekologiczne, ustanowiliśmy z naszymi partnerami Kartę Jakości Mięsa Wołowego Ekologicznego DANIVAL: francuskie zwierzęta urodzone ekologicznie, tzw. ,

FAKTEM, CO JEST ORGANICZNE?
W przeciwieństwie do tak zwanego rolnictwa „konwencjonalnego”, rolnictwo ekologiczne jest metodą produkcji, która wykorzystuje praktyki szczególnie szanujące środowisko, zwierzęta i ludzi i ma na celu ochronę gleby i zasobów naturalnych oraz środowiska, a także utrzymanie rolników. Rolnictwo ekologiczne ma na celu ochronę środowiska poprzez unikanie stosowania syntetycznych produktów chemicznych i nawozów oraz spełnia rygorystyczne specyfikacje, których zgodność jest monitorowana przez zatwierdzone jednostki certyfikujące.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium