Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ryż Czarny

Czarny ryż inaczej ryż „zakazany”, indonezyjski i tajski, o charakterystycznym czarno-purpurowym kolorze i łagodnym orzechowym smaku oraz lekko kleistej konsystencji.

Przydomek zakazany uzyskał ze względu na swą niezwykłą wartościowość i szereg właściwości prozdrowotnych, zastrzeżonych tylko dla cesarza oraz szlachetnie urodzonych i najbogatszych Chińczyków w czasach starożytnych. Prostemu ludowi długo nie było dane uprawiać tej najszlachetniejszej odmiany ryżu. Zaś do Stanów Zjednoczonych, ten niezwykle wartościowy i zdrowy gatunek, został sprowadzony z Azji dopiero w latach 90-tych XX wieku.

Wszystko za sprawą bardzo bogatej zawartości otrębów czarnego ryżu. Łuska ta, to przede wszystkim jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, którym czarny ryż zawdzięcza swą przepiękną głęboką purpurową barwę. To one m.in. chronią przed rakiem i stanem zapalnym. Wykazano, że otręby te hamują również rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Czarny ryż spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega chorobom serca obniżając cholesterol LDL (zwany złym) i poziom trójglicerydów. Według Starożytnej Medycyny Chińskiej natomiast, ta odmiana ryżu jest świetna dla zdrowia nerek, żołądka oraz wątroby.

W czarnym ryżu odnajdziemy bogactwo żelaza, cynku, miedzi oraz witaminę E i cały kompleks witamin B. Jak przystało na pełne ziarno, znajduje się w nim dość sporo błonnika, dającego uczucie sytości. Niski indeks glikemiczny, w połączeniu z powyższymi walorami, czyni z czarnego ryżu idealną propozycję na posiłek dietetyczny oraz dla diabetyków i każdego kto dba o swoje zdrowie. Ponadto ryż ten jest sycący i pięknie prezentuje się na talerzu. W 100 g ugotowanego czarnego ryżu zjemy tylko 160 kalorii, 7,5 g białka, 75 g węglowodanów oraz 4 g błonnika.

Ryż czarny doskonale komponuje się właściwie z każdym daniem. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb, dopełni smak warzyw, spisze się przy owocach morza. Na jego towarzystwie zyskają też jednak również desery. Na Dalekim Wschodzie zajadają się puddingiem na bazie czarnego ryżu z mlekiem kokosowym, wanilią i i kardamonem. Ziarna zmielone na mąkę dodawać można do ciast, chlebów lub stosować jako panierkę, aby podnieść wartość prozdrowotną posiłku.

Jak każde pełne ziarno, warto czarny ryż namoczyć na kilka godzin przed gotowaniem, wówczas po opłukaniu samo gotowanie zajmie nam już tylko pół godziny, w proporcji wody do ryżu 2:1. Jeśli nie zdążymy wcześniej zalać ryżu wodą, to gotowanie wydłuży się dwukrotnie do około godziny.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl